USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

Природа допомагає науці: восьминіг надихнув вчених на створення нових моделей роботів

27 Квітня 2024 00:36
Команда робототехніків з Брістольського університету у Великій Британії ретельно дослідила роботу присосок на щупальцях восьминога. Ці головоногі молюски користуються досконалим природним механізмом адгезії понад 100 мільйонів років і можуть надійно причепитися майже до будь-якої поверхні.

За їхнім прикладом вчені сконструювали присоски для «рук» роботів, які можуть захоплювати, утримувати й переміщати важкі предмети складної форми. Про це повідомили в університеті, передає ТСН.

Штучна присоска має багатошарову м’яку структуру, всередині якої розташована рідинна система. Вона імітує роботу м’язів та слизових залоз восьминога. Саме виділення слизу, вважають дослідники, дозволяє восьминогу міцно присмоктуватися до сухих складних поверхонь, що є важким завданням для сучасних роботів.

Читати ще: Робот-сортувальник, механічна миша, потяг і бандеромобіль: учні сільських ліцеїв Волині представили розробки своїх наукових лабораторій

Вчені розповіли, що не збираються зупинятися й планують додати до присоски сенсори та систему управління, щоб зробити її більш «інтелектуальною».

Дослідники вважають, що їх винахід може бути корисним у промисловості і розширити можливості роботів-маніпуляторів у будь-яких сферах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus