USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.80 40.15
  • PLN 9.83 9.98

Релігійні питання неможливо залагодити насиллям, – депутат Луцької міськради

1 Лютого 2024 12:00
Учора на сесії Луцької міської ради розглядали проєкт рішення про припинення релігійній громаді Всіх Святих Землі Волинської Української православної церкви права постійного користування земельною ділянкою на проспекті Соборності.

Однак більшість обранців громади не підтримали цей проєкт рішення, адже, на їхню думку, релігійні питання неможливо залагодити насиллям. Зрештою Луцька міська рада звернулася до Головного управління Держгеокадасту у Волинській області за фактом нецільового використання землі. Якщо це підтвердиться, міська рада лише тоді звертатиметься до суду.

Голова фракції «Слуга народу» у Луцькій міській раді Роман Бондарук наголосив, що людей у релігійних питаннях не можна переконати за допомогою насилля.

«Думаю, ніхто з присутніх не може дорікнути мені у моїй прихильності до УПЦ МП. Ще з початку 90-х років ми допомагали нашій святині у Жидичині. В 2008 році я був одним з людей, які відсудили в УПЦ МП наш собор. Я також багато років був упевнений, що ми можемо переконати наших людей силою пропаганди або насиллям. У незалежній Україні ми живемо 30 років. На жаль, практика показує, що через пропаганду і насилля ми не зуміли переконати наших громадян. Я вважаю, що сьогодні першочергово маємо працювати з людьми, які відвідують ці храми. Ви бачите, що чимало людей на свята і досі ходять до храмів Московського патріархату», – зазначив депутат.
Він навів статистику, що коли відбулося розділення на Київський патріархат і Московський патріархат, на Волині було близько 800 громад. За 30 років до української громади перейшло лише 150 церков і лише 50 храмів – з початку повномасштабного вторгнення росіян.

«Це свідчить про те, що наше з вами завдання – будувати майданчики, на яких ми маємо переконувати громадян перейти до наших громад. Я наведу елементарний приклад: в авторитарних країнах метод переконання – насилля і пропаганда, а в демократичних – це дискусія й аргументація. Лучани заслужили, щоб ми будували майданчики переконання, а не змушували їх до чогось насиллям, зокрема і в нашому залі. Так, на жаль, у їхніх головах є багато пропаганди від конкретних отців, які служать Москві. Але ми не маємо забувати, що церква була до нас, є сьогодні і буде після нас», – акцентував Роман Бондарук.

Це питання, на переконання обранця громади, активно використовує ворог, мовляв, в Україні відбувається гоніння церкви, а на це звертають увагу міжнародні партнери України.

«Зрозумійте, що коли ми діємо через насилля, цим користуються наші вороги, тому що вони говорять про гоніння церкви. Не йдеться про гоніння конкретних священників чи конкретних людей, які проти України, а саме про гоніння церкви. Сьогодні сенатор від республіканців говорить у дискусіях, що в Україні гоніння однієї з церков, а це впливає на наші відносини з партнерами. Тому в такій дискусії ми маємо бути обережними. Я переконаний, що тільки словом, аргументами зможемо переконати людей перейти у Православну церкву України. Тоді ми матимемо єдність, а Московський патріархат зникне самостійно, його не буде», – зазначив Роман Бондарук та закликав колег-депутатів бути обережним у висловах, що стосуються релігії.

Підтримав колегу депутат від фракції «ЗА Майбутнє» Роман Кравчук, наголосивши, що вирішення долі об’єктів, які зазначені у проєкті рішення, – це не компетенція органів місцевого самоврядування.

«Яким чином нам пояснити це матерям загиблих хлопців, які захищали нашу територіальну цілісність? Наприклад, мій загиблий швагро був прихожанином цієї церкви. Як сказати матерям, які оплакують загиблих синів, що вони якісь не такі? Я не спекулював би на цій темі, а був би трішки обережнішим. Наша компетенція – говорити. Це наші громадяни, наші лучани, наші люди. Це питання держави, і ми її підтримуємо. Тому давайте не вступати в полеміку і не робити у нашому місті розділення», – закликав Роман Кравчук.
У підсумку депутати звернулися до Головного управління Держгеокадасту у Волинській області за фактом нецільового використання земельної ділянки на проспекті Соборності з кадастровим номером 0710100000:22:068:0142. У разі підтвердження нецільового використання відбудеться підготовка документів для позову до суду щодо припинення релігійній громаді користування згаданою земельною ділянкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
12345 Показати IP 1 Лютого 2024 12:15
Потрібно, щоб верховна рада,прийняла закон про заборону російської церкви. І все буде окей. Як за 10 років війни неможна прикрити російську кормушку? Хто в цьому винен? Проросійські депутати.
Анонім Показати IP 1 Лютого 2024 12:19
Гнати тих попів в три шиї!!! А на тому місці побудувати гарний 37-поверховий житловий комплекс на 100500квартир.
Василь Показати IP 1 Лютого 2024 12:19
Нарешті твереза думка адекватної людини, а не дикі партійні лозунги
Анонім до Василь Показати IP 2 Лютого 2024 10:41
Тут як раз немає тверезої думки, бо не про релігію було підняте питання.
я Показати IP 1 Лютого 2024 14:30
црква агент рф з їх дпттми,але ненавічно--деталі на jw.org
Берія Показати IP 1 Лютого 2024 14:52
Тільки так можна досягнути злагоди і миру в суспільстві і в Україні ...
Платон Показати IP 1 Лютого 2024 16:09
Безхребетна влада на всіх рівнях. До цих пір не прикрили кацапську церкву. Після війни всі " пріхажанє" мордору будуть вибльовувати свою "вєру".
Друг Сергій Показати IP 1 Лютого 2024 18:03
Хай тільки спробують образити простих православних людей! Бог не пробачить! Скільки священників УПЦ на фронті воюють, волонтерять, допомагають хворим та дітям інвалідам?! Про це Ви думаєте? Час скоро настане відповісти всім за свої вчинки!!!
Анонім до Друг Сергій Показати IP 2 Лютого 2024 10:42
Бідні "православні люди", не можуть порушувати земельний кодекс...
Волиняка Показати IP 1 Лютого 2024 22:09
Дожилися.... Нормальні погляди нормальної людини з адекватним поглядом на ситуацію в суспільстві здаються якимось дивом в наш дурнуватий час....
Анонім до Волиняка Показати IP 2 Лютого 2024 10:40
Де вони нормальні? Піднято питання про нецільове використання ділянки, а він про релігійні питання. Тобто дурнуватих людей в не там шукаєте.
Виборці Показати IP 1 Лютого 2024 22:14
Депутати свідомо і лукаво зміщують акценти ! Ключове положення - порушення релігійною громадою вимог земельного кодексу ! А депутати, боячись відповідальності і переживаючи за свою шкуру, починають апелювати релігійними категоріями ! Користуючись таким алгоритмом можна і порушення правил дорожнього руху перенести в релігійну площину і призачення пенальті на футбольному полі. Виконуйте свої функції, обумовлені Конституцією України, ЗУ "Про місцеве самоврядування ... і Регламентом ! Майте мужніть скласти депутатські повноваження, бо при такій вашій ілюзії роботи на наступне скликання будете просто рядовими прихожанами !
Лучани Показати IP 2 Лютого 2024 09:54
З етичних, моральних міркувань Бондаруку вартувало би краще жувати, аніж говорити ! Проаналізуй свої дії в минулому і подивися на себе збоку, а тоді говори !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus