USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Швидко гоїть рани: у Луцьку поранених бійців рятують за допомогою цінного обладнання

6 Січня 2024 21:06
Волинська обласна лікарня від Союзу українок Америки отримала неоціненні апарати для лікування бійців. Вони допомагають швидко гоїти рани, що особливо важливо при важких травмах.

Допомогу від діаспори медики бережуть, аби допомогти якомога більшій кількості військових, йдеться у сюжеті 12 Каналу.

«Зрозумів, що я поранений, коли побачив, що з рукава бушлату йде дим, рука висить нерухомо, а ноги залиті кров’ю. Оскільки ми пройшли гарне навчання з медицини, я одразу собі поставив турнікет і почав виходити з хлопцем. Потрібно було пройти п’ять кілометрів», – пригадує військовослужбовець Сергій.

Йому 42 роки, сам він із Рівного. Чоловік отримав важке поранення руки внаслідок вибуху міни. Сталося це під час штурму позицій. Навіть щоб дивитися на таку рану, каже, треба мати міцні нерви. У Волинській обласній лікарні Сергію встановили так званий вак-апарат, щоб швидше гоїлися рани.

Апарати для вакуумної терапії ран або вак-апарати та розхідники до них – це гуманітарна допомога від Союзу українок Америки для волинської лікарні. Вони надзвичайно цінні, бо гарно гоять і сприяють швидшому відновленню після поранення.

Читати ще: У Луцьку з лікарні виписали пацієнтку, якій вперше у закладі пересадили печінку

«Тут надають дуже кваліфіковану допомогу. Рука болить менше, почали ворушитися усі пальці», – каже Сергій.
У лікарні радіють, що мають вак-апарати. Сьогодні вони у списку найбільш вартісних витратних матеріалів і належить до тих, які лікарні потребують найбільше. До слова, на Волинь вак-апарати привезла відома співачка Оксана Білозір, яка співпрацює з діаспорою у Штатах багато років.

«Це величезна допомога та гуманітарна місія. На таку місію спроможні тільки жінки, бо ми – мами, сестри, дружини. Ми розуміємо, як це важливо, коли твій чоловік чи брат після війни входить у життя спокійно та легко соціалізується», – наголошує волонтерка та народна артистка України Оксана Білозір.

Серед тих, кому встановили вак-апарат, – 31-річний Олег. Військовий отримав мінно-вибухове поранення на фронті, це було на Донеччині у жовтні.

«Виходили з нашими побратимами, готувалися до завдання. Тим часом по нас прилетіла ракета. Я навіть не знаю яка. Багато 200-х та 300-х», – каже Олег.

Військовий отримав важке поранення лівої руки, була загроза ампутації, але завдяки лікарям її вдалося зберегти. Цьому чоловік радий найбільше.

До того, як Олег опинився у волинській лікарні, він переніс п’ять операцій. Сьогодні медики намагаються врятувати руку, зокрема завдяки вак-апаратам.

«Якщо все буде благополучно, то через місяць ми плануємо наступний етап реконструктивних операцій для відновлення судин, нервів, сухожилків», – повідомив завідувач відділення екстреної меддопомоги ВОКЛ, керівник напряму «хірургія кисті» Микола Пемко.

Вак-системи, які надав лікарні Союзу українок Америки, – портативні. Тобто пацієнт не мусить перебувати у ліжку. Головне – швидкість загоєння ран із ними у два-три рази вища, ніж без їхнього застосування.

«Вони допомагають швидше заживити рани, зрощенню кісток. Ці апарати є в Америці у дуже великій кількості, а от в Україні на той час таких апаратів не було», – говорить друга заступниця голови Союзу українок Америки, координаторка меддопомоги Україні Валентина Табака.

Хворих, які потребують таких систем, – сьогодні тисячі. Тож можливість проводити вакуумну терапію медики дуже цінують.

«Більший арсенал вак-систем, а особливо таких, які зараз ми маємо, полегшить роботу хірургам і надасть надзвичайно велику допомогу в швидшому одужанні тим пацієнтам, які цього потребують. А їх є багато», – наголошує медичний директор з питань хірургії Волинської обласної клінічної лікарні Микола Галей.

Своєю чергою, Валентина Табака розповідає, що українці Америки й небайдужі американці не мають наміру зупинятися у допомозі воїнам. З початку повномасштабного вторгнення Союз українок Америки передав Україні допомоги на понад 20 мільйонів доларів. Важливо, що співпраця між цим Союзом та Волинською обласною лікарнею триватиме і надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus