USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«Спершу я волинянка, а потім – українка»: відома журналістка та письменниця Лариса Івшина відвідала луцький виш

14 Квітня 2023 09:18
Волинський національний університет відвідала журналістка та письменниця Лариса Івшина. Вона поспілкувалася зі студентами та показала кілька авторських книг.

Лариса Івшина має чималий досвід роботи в журналістиці, зокрема працювала прессекретарем прем’єр-міністра України Євгена Марчука, а у 1997 році очолила редакцію всеукраїнської газети «День». Жінка народилася на Волині в смт Локачі Володимирського району. Також вона входить до складу наглядової ради ВНУ.

«Спершу я волинянка, а вже потім – українка», – наголосила на початку зустрічі Лариса Івшина. Додає: ніколи не втрачала свого зв’язку з Волинню та з радістю приїздить сюди.
У доробку відомої письменниці чимало книг, тому вона розповіла присутнім про одну з них. Це книга із назвою «Сила м’якого знака», яка описує глибину та могутність українського коріння. Вона стала знаковою для авторки, адже відповідає на питання про походження Києва. Зі сходу, як зазначає, лунали голоси, що мовили: «Київ – мати міст руських. Як же він тоді став столицею України?»

«Багато вважають, що руські – це вони. А насправді руські – це ми. Щоб спростувати таку тезу була видана ця книга. А найбільша проблема Росії – проблема невизначеності. Ці люди не знають, хто вони є, – наголосила письменниця. – Книга «Сила м’якого знака» дає серйозний поштовх для розуміння того перекрученого світогляду, який Росія нав’язувала нам, і встановлює правильну систему координат для здорової української людини, яка точно має розуміти, що і як відбувалося, що ми захищаємо, за що стоїмо».

Вона також зауважила: ще Нестор Літописець писав, що «Київ – мати міст руських», а не «русских», як дехто помилково думає.
Ще однією із представлених студентству книг стала «Україна Incognita». Там описані історії життя яскравих особистостей – як всесвітньо визнаних, так і маловідомих, – чиї імена прославили Україну й нерозривно пов’язані з нею. Читач знайде в цьому збірнику статті про актуальні проблеми різних епох історії України. Книга вийшла у 2002 році, але вже має дев’ять перевидань.

«Деякі речі, про які я писала в передмові, – виконані. Тут маю на увазі створення абетки історичних знань та повернення престижу української мови. Ще для мене важливо, що ця книга вперше була представлена саме у Волинському національному університеті», – відзначила спікерка.

Читати ще: 9 перевидань за 20 років: до Луцька з інтелектуальним бестселером завітала видатна волинянка
Ректор ВНУ Анатолій Цьось подякував Ларисі Івшиній за візит та наголосив на постійній співпраці університету із нею.

«Ми формуємо відкритий університет, який співпрацює з різними установами та організаціями. А ще ми цінуємо та любимо свою волинську освітню традицію, поважаючи Лесю Українку, Михайла Кравчука, В’ячеслава Липинського та інших людей, які пов’язані з нашою областю. Така діяльність зумовлює проведення зустрічей із представниками нашої інтелігенції. Однією із таких є пані Лариса, з якою у вишу постійна співпраця. Ми влаштовуємо зустрічі, презентації книг, виставки. Це сприяє поліпшенню якості освіти та формуванню патріотизму, необхідного нашій державі», – зауважив Анатолій Цьось.
Народна депутатка України Ірина Констанкевич, яка також завітала на зустріч, відзначила, що діяльність Лариси Івшиної та газети «День» тісно пов’язані із Волинським національним університетом та сприяли патріотичному вихованню молоді.

«Коли почалася війна, ми ще глибше усвідомлюємо, наскільки важливим було середовище, яке створювала газета «День». Воно було важливим у формуванні патріотичного покоління, яке зараз захищає Україну, обстоює нашу національну ідентичність», – наголосила Ірина Констанкевич.

Читати ще: «Найболючіше бачити зроблене тобою фото із чорною стрічкою»: пресслужба 14-ї ОМБР зустрілася зі студентами
На зустрічі говорили також про походження української нації. Крім того, Лариса Івшина закликала не забувати тих історичних постатей, які обстоювали українську самобутність у різні роки до проголошення незалежності. Наприкінці гостя дала кілька порад студентам, необхідних для успішної діяльності.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus