USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.85 10.10

У Гонтаревої знайшли зв’язок з російським капіталом

4 Квітня 2016 13:17
Глава Національного банку України Валерія Гонтарева до цієї посади була бізнес-партнером російського чиновника.

Такі факти з'явилися з витоку інформації з документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка спеціалізується на реєстрації офшорних компаній, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на програму "Наші гроші" (ЗІК), передає Вihus.info.

Секторальні санкції США і ЄС проти Росії припинили спільний бізнес Гонтаревої з російським державним фінансистом, який дав у позику їй десятки мільйонів гривень.

На початку 2016 року глава Національного банку України Валерія Гонтарева акцентувала: в Україні немає російських банків. Є українські банки з російським капіталом.

"Якщо буде рішення РНБО щодо цих банків, відносно санкцій, ми його виконуватимемо", - підкреслила Гонтарева.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРОЦВІТАННЯ БІЗНЕСУ ПРЕЗИДЕНТА ПІД ЧАС «ПЕКЕЛЬНОГО ІЛОВАЙСЬКА». РОЗСЛІДУВАННЯ

Для того, щоб компанія самій Гонтаревій – Фінансова група ICU - розірвала відносини з російським капіталом і російськими чиновниками, теж знадобилися санкції. Але не РНБО, а США і ЄС.

Фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарева з 2007року до переходу в НБУ, створена в 2006 році. Складається з КУА "Інвестиційний капітал Україна", однойменної інвестиційної компанії і банку Авангард (з 2013 року). Співзасновником КУА "Інвестиційний капітал Україна" з моменту створення був чоловік Гонтаревої Олег. Зараз головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські Віргінські острови).

Згідно з документами Mossack Fonseca і Національного банку України, ICU мала тісні стосунки із заступником голови Внешторгбанка Росії (ВТБ) Юрієм Соловйовим. Фактично, чверть ICU нещодавно належала дружин і Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшору Соловйова.

Юрій Соловйов з 2008 року по 2011 рік очолював "ВТБ капітал" і був віце-президентом банку ВТБ. З травня 2011 року обіймає крісло першого заступника президента банку ВТБ. Живе в Лондоні. ВТБ - другий за величиною активів банк Росії, перший за розміром статутного капіталу. Заснований в 1990 році. Мажоритарний власник – уряд Російської Федерації.

Так в грудні 2013 року офшор Соловйова Quillais Equities видав позику в 10 мільйонів доларів офшору Keranto Holdings Ltd (BVI). Гроші перерахували на рахунки Kerantoв кіпрській "дочці" ВТБ - RCB Cyprus. В угоді про позику вказана поштова адреса Keranto. Він повністю співпадає з центральним офісом групи ICU в київському бізнес-центрі Леонардо. Угоду супроводжує Дмитро Недельчев, який на сайті ICU значиться як фахівець з операційного управління і член інвестиційного комітету.

Точно встановити дату, коли російський державний фінансист стає не лише позичальником, а співвласником ICU, неможливо. Проте в першому ж розкритті структури власності банку Авангард в січні 2014 року видно, що Авангард належить ICU через Westal Holdings Ltd. Ачверть ICU Holdings Limited (22,74 належить Cordova Management Ltd. Власниця Cordova Management -Улютина Г. А. (Росія, Москва) - має таку ж долю в ICU, як і сама Гонтарева. Ще по 22,74 керівних партнерів-Костянтина Стеценко і Макара Пасенюка.

Галина Олегівна Улютіна - дружина вищезгаданого Юрія Соловйова.

Санкції США і ЄС, хоча і поширюються на українську філію ВТБ, жодним чином не відбилися на його роботі. Зі слів Валерії Гонтаревої, в українському ВТБ посилений моніторинг, проте жодних претензій до банку в НБУ не має. Крім того, глава Нацбанку відзначила значні суми коштів, які російський банк влив в українську філію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
перехожий Показати IP 4 Квітня 2016 13:48
Повісити с**у!!!
Вася Показати IP 4 Квітня 2016 14:40
Здається "мы на краю большого шухера" крадуть, відкусують, грабують всі хто біля корита в наглу, безсовістно, відкрито. Народ бидло, хай його вбивають на сході.... 3-й майдан буде!
ні Показати IP 4 Квітня 2016 15:29
вона буде дбати про державу!? це навіть не смішно і це було видно з іі призначення!
большой шухер Показати IP 4 Квітня 2016 20:38
это было видно уже два года,откуда такая смелость у журналистов,неужели барак слил,чую журналистов сделают главными козлами отпущения за барак в Укранине.даже по делу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus