USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У Раді хочуть заборонити журналістам знімати депутатів без згоди

2 Серпня 2018 07:40
Регламентний комітет Верховної Ради виступає за заборону зйомки народних депутатів без їхньої згоди і вилучення у журналістів відеоматеріалів, якщо вони були зроблені після заборони депутата.

Про це йдеться у листі за підписом голови комітету Павла Пинзеника, який оприлюднила у Facebook керівник комітету з питань свободи слова Ольга Червакова, повідомляє Українська Правда.


Комітет погодився, що робота ЗМІ, акредитованих у Верховній Раді, має бути відкритою, але при цьому додав, що на зйомку має бути згода політика.

"Зйомка, яка проводиться відкрито, має бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Припускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення щодо цього, у такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені", - йдеться у листі.

Комітет посилається на статтю 307 Цивільного Кодексу України, якою передбачено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою.

У регламентному комітеті також наголосили, що "виконання журналістами своїх професійних обов'язків не повинно виходити за межі конституційних принципів, згідно з якими, не допускається збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди".

При цьому Комітет не уточнив, чи є розмова депутата в кулуарах парламенту конфіденційною інформацією.

"Тобто, комітет з питань регламенту вважає законним і правильним те, що Кримінальним Кодексом трактується як злочин, а Конституцією і законом про інформацію – як цензура!", - написала Червакова.

Вона нагадала, що 171 стаття Кримінального кодексу чітко говорить, що за незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів загрожує до 3 років в’язниці, а за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків – 4 роки.

Також комітет наполягає, що необхідно передбачити в будівлі Ради прес-центр для роботи журналістів на третьому поверсі та зобов'язати журналістів представлятися і пред'являти редакційне посвідчення під час спілкування з депутатами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ото проблема Показати IP 2 Серпня 2018 09:04
Схоже на створення проблеми яку успішно можна буде подолати. Відволікання уваги. Конституція України і закони України це стосується України та громадян України. Знайдіть міжнародні конвенції і створіть ресурс для іноземців і за межами юрисдикції України, про вислови українських нардепів, що ними заборонені. Так і пишіть ці коментарі та репліки нардепа пупкіка пупкіновича відповідно до, того то і тогото, заборонені до демностраці, будь ласка не дивіться бо вам не можна, бо це а, я, яй. Та й узагалі мова про фізичну особу, в парламенті - депутати та працівники, публічне місце. Можна не знімати можна записувати на диктофон а потім, раптом котрийсь з колег щось знімав і момент репліки потрапив у кадр. Ви ж відео не знімали, відео чиєсь, кому знімати та демонструвати не було заборонено. А коли наші правоохоронції почнуть блокувати ресурси їх заспокоять міжнародним правом. ВУАЛЯ.
Реаліст Показати IP 2 Серпня 2018 09:18
Чому тільки депутатів? Вони золотим зроблені? Я теж проти того, щоб мене знімали проти моєї волі і без мого дозволу.
111 Показати IP 2 Серпня 2018 12:21
То давайте ще проголосуєм щоб депутатів більше неміняти не знімати не контролювати чим вони займаюця і щоб вони всі були недоторканими вони і йхні родичі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus