USD 40.86 41.20
  • USD 40.86 41.20
  • EUR 40.90 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Українські телеканали на окупованих територіях запрацюють на передавачах із США

23 Грудня 2015 12:48
Сигнал українських телевізійних каналів зможуть поширити на окуповані території Донбасу за допомогою надпотужних передавачів, які Україна отримає з США. Так, сигналом українського мовлення вдасться з часом покрити всю територію Донбасу. Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповів Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко.

З його слів, в бюджеті України на 2015 рік спочатку не було передбачено ніякого фінансування на відновлення державного мовлення на Донбасі.

"Що стосується Луганська і Донецька, це приклад того, коли держава спрацювала не зовсім ефективно. Адже коли було захоплено майно Луганської і Донецької ОДТРК (обласних державних телерадіокомпаній – ред.), ми просили знайти кошти для закупівлі обладнання, щоб розгорнути діяльність. Нам не вдалося запланувати на 2015 рік", - повідомив Олександр Наливайко.



Він пояснив, що роботу телекомпаній на початку року вдалося відновити тільки за допомогою волонтерського руху, ОДТРК та міжнародних структур. Втім, за деякий термін питання фінансування з бюджету було вирішено.

"На закупівлю техніки було виділено 3,5 мільйона гривень. Також, згідно з бюджетного планом, на трансляцію і забезпечення заробітної плати було витрачено приблизно 15 мільйонві гривень", - повідомив Наливайко.

Він зауважив, що протягом року була проведена робота зі збільшення покриття території Луганської і Донецької областей, охоплення державним телерадіомовленням України прифронтових зон та частини територій, окупованих бойовиками "ЛНР" і "ДНР".

"Сигнал державних передавачів вже поширюється на частину окупованих територій. Але є одна проблема. По-перше, це відстань. Адже FM-передавач, навіть 5-кіловатний, дуже сильний, по рельєфу (дістає відстані – ред.) у 50-60 кілометрів. Але ми не можемо поставити передавачі дуже близько до лінії розмежування. Моментально починаються військові дії на тій території. Зокрема, починають працювати снайперські групи. Тому там, де наші передавачі розташовані, спочатку покривається частина підконтрольної Україні території, і тільки потім сигнал поширюється на окуповану частину Донбасу", - повідомив Наливайко.

За словами Голови Держтелерадіо, передавачі телевізійних сигналів Україні подарували колеги з Литви та Польщі. Найближчим часом Держкомтелерадіо очікує на отримання надпотужних передавачів телевізійного сигналу із США.

"Саме польським і литовським колегам ми дуже вдячні у тому, що вдалося зробити із відновленням сигналу на лінії розмежування на території Луганської та Донецької областей. А зараз ми очікуємо надпотужні передавачі від США. Вже йдуть необхідні процедури, пов’язані з їх розмитненням. Коли ми отримаємо американські передавачі, то будемо поширювати сигнал і на територію, яку захопив противник. Ми діємо в рамках Женевських угод. Захоплено частотний ресурс, який належить Україні. Саме на ньому транслюють наші передавачі. Там, де сигнал перетинається з сигналом, який організував противник, на тій території виникають певні проблеми", - повідомив він.

О.Наливайко запевнив, що в планах Держкомтелерадіо на наступний рік збільшити потужність сигналів передавачів, а потім поетапно покрити українським ТВ-сигналом всю територію Донбасу.

"На наступний рік ми плануємо довести роботу до кінця. У нас досі є такі зони, де або неякісний сигнал, або не вдалось повністю покрити ним територію. Має бути 100 відсотків покриття зони. Окрім того, ми зараз говоримо тільки про державні телеканали. Треба думати, щоб покрити сигналом і комерційних телеканалів", - додав він.

Голова Держкомтелерадіо наголосив, що у 2015 році на Донеччині було також розпочато технічне радіомовлення в FM-діапазоні. Він зазначив, що телерадіомовлення вже поширюється трьома передавачами на територію так званої "сірої зони". Також готується до встановлення передавач потужністю в 25 кіловат в Часовому Яру, який працюватиме на середніх хвилях.

"Хочу відзначити, що, наприклад, у Донецької ОДТРК раніше не було FM-мовлення взагалі. Зараз воно є, і ми повністю покриваємо територію ним. Це вдалося за рахунок перерозподілу внутрішніх коштів, а також за рахунок того, що усі обласні державні телерадіокомпанії допомогли в технічному плані: хто чим міг. Таким чином, ми змогли організувати цю роботу", - сказав О.Наливайко.

Нагадаємо, згідно повідомлення Держкомтелерадіо, відновити роботу Донецької і Луганської філій НТКУ було важливо в контексті нейтралізації інформаційного впливу з боку Російської Федерації. Відновлення мовлення в Донецькій області сталось 27 лютого 2015 року з базової станції, яку вдалось створити у рекордні строки.На сьогоднішній день канал Донецького державного телебачення вже транслюють 8 передавачів. Зокрема, у Донецькій області відновлено мовлення НТКУ, НРКУ та ще 12 телевізійних і 4 радіоканалів.

У квітні 2015 року у Сєвєродонецьку вдалось відновити роботу Луганської державної телекомпанії. З 2-го квітня в тісній співпраці з Держкомтелерадіо і Донецькою обласною держтелерадіокомпанією на Луганщині відновлено державне мовлення з ефірної апаратної, розташованої в Києві. З 8 червня 2015 року було відновлене державне в FM-діапазоні в районі міста Старобільська Луганської області.

У 2015-му році було змонтовано радіорелейну лінію Сєвєродонецьк-Лисичанськ. Луганська ОДТРК (канал "ЛОТ" та радіо FM "Пульс") на сьогодні охоплює майже всю підконтрольну Україні територію Луганської області. З 15 жовтня 2015 року її програми доступні на тимчасово окупованій частині Луганщини.

Станом на кінець року, сигнал Луганського державного радіо і телебачення розповсюджується 12 аналоговими телепередавачами, чотирма цифровими та трьома FM.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus