USD 39.80 40.00
  • USD 39.80 40.00
  • EUR 39.96 40.20
  • PLN 9.92 10.10

В Україні хочуть ввести податок на газовану воду

11 Січня 2022 08:58
В Україні мають намір ввести податок на солодкі газовані напої.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги України Михайло Радуцький у Телеграм-каналі, передає УНІАН.

«Перед Новим роком запропонував депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, педагогами, представниками батьківських організацій обговорити питання обмеження споживання солодких газованих напоїв. У багатьох країнах світу вже був введений так званий спеціальний податок «на цукор». Як результат, виробники знижують вміст цукру в напоях, а споживачі (особливо діти та підлітки) починають віддавати перевагу більш корисним продуктам», – зазначив Радуцький.

З його слів, у суспільства є розуміння, що вживання солодких газованих напоїв шкодить здоров’ю.

«Судячи з відгуків в соцмережах і коментарів у ЗМІ, моя пропозиція сприйнята досить позитивно. У суспільства є розуміння, що постійне вживання солодких газованих напоїв шкодить здоров’ю. І це дуже добре», – зазначив Радуцький.

Як додав, у контексті обговорення ініціативи експерти підіймають питання про те, як планується витрачати зібрані кошти.

«Моя позиція – левова частина «цукрового» акцизу має витрачатися на програми лікування і профілактики діабету (через збільшення фінансування НСЗУ), а також здорове харчування школярів. Завдяки акцизу ми зможемо, наприклад, профінансувати поставки в школи фермерського молока», – підкреслив Радуцький.

Акциз на газовану воду:

Акциз на солодкі газовані напої – непрямий податок, що вводиться на безалкогольні напої з певним вмістом цукру.

Введення акцизу передбачає збільшення податкового навантаження на виробництво солодких безалкогольних напоїв, у тому числі газованих.

За аналогією з акцизами на тютюнові вироби при введенні такого податку декларується мета оздоровлення населення шляхом прогнозованого зменшення споживання солодких газованих напоїв. Як і будь-який податок, це додаткове джерело для поповнення державного бюджету.

Перший у світі акциз на солодкі газовані напої був введений в Данії в 1930 році. Його скасували у 2013 році через заповнення данського ринку газованими напоями, виробленими в сусідній Німеччині та Швеції

У США два Штати ввели акциз на солодкі газовані напої: Західна Вірджинія (1951) і Арканзас (1992). Введений акциз ніяк не дозволив зменшити кількість людей з надмірною вагою – Західна Вірджинія впевнено посідає 3-е місце в країні за кількістю людей з ожирінням (34,5 %), а Арканзас – 4-е (33,8 %).

Після введення акцизу в Мексиці закрилися понад 30 000 традиційних магазинчиків, в яких під новий податок потрапило більше ніж 50% асортименту.

У Замбії скасували податок на солодкі газовані напої, введений у 2001 р., через негативний вплив на економіку і негативні наслідки для споживачів з низьким і середнім рівнем доходів, який в сукупності з ПДВ збільшив вартість газованих напоїв на 25%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
укринець Показати IP 11 Січня 2022 09:09
сосіть лапу пяного йожика д*біли що ще придумаєте
скептик до укринець Показати IP 11 Січня 2022 11:52
зелена бандовлада вперто наривається на вибух народної "любові" до неї
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 09:18
а контролювати якість продукції ковбас сметани масла держава не хоче? щоб продавали якісне. їм би тільки податки нові. скоро на повітря .ждем
пиняботокс до Анонім Показати IP 11 Січня 2022 12:30
Так стадо саме ж вибрало, саме проголосувало, самі ж визжали як недорізані свині ... А тепер сосіть покращення!
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 09:24
"а споживачі (особливо діти та підлітки) починають віддавати перевагу більш корисним продуктам», це домашніми компотами чи що? що в нас є більш якісне? чи вода з крана? люди ледь виживають а ті роблять вигляд турботи...ви краще грошей більш платіть! робочі місця створюйте! у них певно сидить група людей і думають якого податку у нас нема.в світі криза а ті гнуть поки не трісне.
Лучанин Показати IP 11 Січня 2022 09:43
Самі ж пишете,що спочатку ввели акциз,а потім відмінили через негативні наслідки….Але ми давайте все-таки його введем….Логічні ви люди
HDR Показати IP 11 Січня 2022 09:59
Підтримую. Нічого корисного в тій хімії немає, НМД просто труять людей. Навіть цукру там немає, сахарин, бо дешево.
Анонім до HDR Показати IP 11 Січня 2022 10:21
а що корисніше не скажете? у нас в Україні.? домашні компоти не враховуючи..
Лучанин Показати IP 11 Січня 2022 10:01
Хоча б щось придумали для полегшення життя людей*** Нема слів для коментарів****
1+1 Показати IP 11 Січня 2022 10:08
Радуцький вже заводите ставить з напоями без цукру
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 10:23
бо буде податок то ціна теж виросте. а платити ми будем, а не виробник. дурдом якийсь робиться.нема дня бездурних новин від влади .. то жінки в військомат то податок на воду то вже картики продуктові. то переміщатися населенню можуть заборонити. не враховуючи ковід реформу медицини 1000 від президента.що ще забув?
ха Показати IP 11 Січня 2022 10:58
лише здобутки і перемоги, одні покращення. верніть злочинну владу!!!
Ігор луцький Показати IP 11 Січня 2022 11:41
Теперішні фарбовано-газовані солодкі води,це гидота рідкісна.
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 12:11
ми цього гівна не п'ємо,то мені якось байдуже до цього податку, проте чому не обговорюється можливість про введення в Україні прогресивної школи оподаткування,подібної як в Німеччині. Взагалі-то й зрозуміло чому,бо олігархи і багаті люди,які є власниками усіх ЗМІ, не хочуть платити більше, ця система для них не вигідна. Вони будуть розповідати про те що наш менталітет не підходить,наша економіка не така,люди не такі як в розвинутих країнах, але, можливо, ці країни й стали такими завдяки прогресивний шкалі оподаткування, коли багаті і бездітні платять більші податки. За моїм переконанням, багаті люди повинні усвідомити, що вони стали багатими у великій мірі завдячуючи цьому суспільству,в якому вони ведуть бізнес, а не завдяки якимось своїм заслугам, тому повинні віддати належне цьому суспільству. Справедлива прогресивна система оподаткування -це ще й запорука стабільності,яка вигідна усім,якщо ти не збираєшся втікати за кордон з усім "заробленим"
1331 Показати IP 11 Січня 2022 13:24
Ввводите теперь налог на воэдух
лучанин Показати IP 11 Січня 2022 13:28
правильно давно пора
Анонім Показати IP 11 Січня 2022 15:30
шо давно пора? мало платите за воду? чи думаєте вона зникне? вона просто подорожчає от і все.
Гумибазин Показати IP 11 Січня 2022 17:14
Пропоную ввести податок на резінкі до трусів. Зато влітку смішно буде)))
Українець Показати IP 12 Січня 2022 06:53
А податок на постать і на сніг з дощем забули

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus