USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

В Україні збільшили тариф за пологи: що робити, коли все одно довелося платити у конверті

26 Березня 2021 07:20
З 1 квітня Національна служба здоров’я збільшує тариф за пологи до 10 тисяч гривень. Зараз ця сума становить понад 8 тисяч гривень. Реформа мала на меті скоротити неофіційні платежі в лікарнях і зробити пологи безоплатними для породіль.

Однак випадків, коли батьки платять лікарям у кишеню, все одно вистачає. Що робити, коли за пологи довелося платити – у матеріалі ТСН.

Пологовий – це не приватна перукарня. Держава з наших податків за кожні пологи сплачує 8 тисяч гривень. Це означає, що для українок вони мають бути безоплатними. Але в пологових скаржаться – тариф не виправданий. Грошей не вистачає, щоб пологи були безоплатними. У пологових говорять: якщо фізіологічні пологи ще можуть вкластися у 8,5 тисяч гривень, то кесарів розтин коштує набагато більше і називають суму у 20 тисяч гривень.

Національна служба здоров’я, що сплачує за послуги, переконує: головні лікарі лукавлять, коли кажуть, що їм не вистачає грошей. Тариф прорахований: 8 тисяч – це середня ціна і за фізіологічні пологи, і за кесарів розтин. Цих грошей достатньо, щоб надати усі послуги мамі і дитині та купити медикаменти. Що більше пологів у закладі – то більший прибуток, і це підтверджують звіти за рік реформи.

Очільник НСЗУ вважає, що за рік реформа суттєво зменшила ходіння грошей в конвертах у пологових. Вже від 1 квітня Національна служба здоров’я тариф за пологи збільшує до 10 тисяч гривень. Але вже зараз головні лікарі пологових переконують, що і цього замало. Очільник Білоцерківського пологового будинку каже: за рік реформи змогли підвищити зарплатню лише на 4%, і це навряд чи може вплинути на неформальні платежі.

У Національній службі здоров’я закликають батьків не платити за пологи у конвертах. Данина традиції віддячити лікарю – по суті це хабар. За пологи вже сплачено з наших податків. А якщо гроші вимагають – не боятися скаржитися у службу. Вона або змушує пологовий повернути гроші, або взагалі може розірвати контракт на фінансування установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВІРУС Показати IP 26 Березня 2021 07:54
СКОРО ЩА ОКРЕМО ЗА ТРАНСПОРТУВАННЯ РАХУНОК ВИСТАВЛЯТИМУТЬ.
скептик до ВІРУС Показати IP 26 Березня 2021 11:22
і за розподіл, а також введуть абонплату. у польщі лікар з острахом відмовляється навіть від добровільної плати, тому що його виженуть і роботи у ЄС як лікар він не знайде. хіба що піде на ябка
Лучанка Показати IP 26 Березня 2021 16:22
А в нашому пологовому як брали хабарі так і далі деруть!!! Куди дивляться наші органи. Чому за останні 3 роки не зафіксовано жодного факту хабарництва !!!!!???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus