USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

В українських ВНЗ планують змінити журналістику на комунікативістику

23 Липня 2017 22:22
Міністерство інформаційної політики ініціює введення галузі знань "комуникативістика" для здійснення підготовки у вищих навчальних закладах.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету Міністрів, передають Українськi Новини.

Зміни пропонується внести до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Зокрема, замість галузі знань "журналістика" буде введено галузь "комуникативістика", що передбачає дві спеціальності: "журналістика" і "медіакомунікації".

Відповідно до пояснювальної записки до документа, "комуникативістика" - наука, що досліджує гуманітарні аспекти комунікації, розвитку інформаційних систем і засобів, а також характер, форми, результати їхнього впливу на соціум, займається процесами людського спілкування, охоплює широке коло питань, від розмови віч-на-віч до засобів масової інформації.

Предметом дослідження комуникативістики є проблеми журналістики, кінокритики, театру, бізнес-комунікацій (наприклад, політичні стратегії компанії, публічні виступи, вплив ЗМІ на виборах), а також радіо, телебачення та виробництва фільмів, комп'ютерної комунікації та нових медіа.

Очікується, що реалізація проекту сприятиме підготовці кваліфікованих кадрів у сфері комунікацій.

Тим часом декан факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Юрій Громик зауважив, що це може спричинити плутанину й паніку серед вступників, які шукатимуть в списку спеціальностей "Журналістику" і не знаходитимуть її.

Про це йдеться в його дописі у Фейсбуці:

"Реформи тривають...

То замість "Географії" увели "Науки про землю": бідні вступники в паніці шукали географію і не знаходили. То у вищій освіті придумали спеціальність "Середня освіта", але забули пояснити, що воно хоч і названо "Середня освіта", але то таки вища освіта (вступники все ще кажуть: "Середню освіту я вже здобув, мені треба вже вищу"). А що в тій вищій "Середній освіті" - і математика, і фізика, і та ж таки географія, і мови, і історія, і фізичне виховання, і всяке інше - теж не пояснили.

Наступного року не стане галузі "Журналістика" - буде натомість "Комунікативістика" (то ж треба ще це вимовити...) І знову бідний вступник шукатиме - не знаходитиме омріяної журналістики. А що воно таке - "Комунікативістика" - йому не пояснять...

І якщо в тій комунікативістиці "сховають" як спеціалізації журналістику і медіакомунікації, то чому б так само не повернути як спеціалізації видавничу справу і редагування чи рекламу?".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ТЕТЯНА ВИСОЦЬКА Показати IP 23 Липня 2017 22:37
Люди, які нині керують Україною, не є по суті українцями: не користуються у побуті мовою, не цінують культурні здобутки, природні багатства (руйнування пам'яток архітектури, вирубка лісів, отруєння землі - нормальна справа для сучасних можновладців), і гадки не мають про цінності держави Україна. Для них головне - урвати для себе, побільше, без упину, мільйони, мільярди. А завтра хоч потоп. То як від таких людей чекати проявів національної гідності? Захисту державних інтересів? Взагалі державности? Таким людям без коріння однаково, що продавати, аби лише прибуток був.
ХОЧ ПИСАКАМИ НАЗВІТЬ Показати IP 23 Липня 2017 22:49
Люди, які керують Україною, на 100% розділяють цінності пересічних українців. Всі крадуть, просто дехто вкрав стільки, що може купляти бабусів за гречку для голосування за себе. Бабка бере "шарову" гречку і, голосуючи за гречкосія, радіє тому, як "обманула систему". Українці в більшості ненавидять державу і владу, і мріють красти більше, ніж дрова та гвинти на роботі. "Бо всі крадуть". Мріють про шару. Якщо заглибитися у проблему, ми маємо подвійний зворотній зв'язок демократична_влада - народ. Згідно до соціології будь-якої групи людей, приблизно половина населення є інфантильною бидломасою, що живе так, як сказала влада. З іншого боку, влада у демократичній країні обирається з середовища цієї бидломаси. Отака х-ня, малята. Меншості активних людей треба дуже важко і жорстко працювати, щоб змінити... ні, не владу. НАРОД! Змінити мислення людей, щоб їхні тупі голови перестали голосувати за лайно. А голосували хоча б за менше лайно. Майдан робила не більшість Українців. А приблизно 10-20%. Ще 20-30% - пасивно співчувало. Ще 20-30% - пасивно співчували владі. І 10-20% - активно антимайданили чи мали пряме відношення до режиму Януковича. Всі важливі перетворення роблять 10-20% активного населення країни. А всі інші - просто пристосовуються. Треба міняти народ. Як це колись робили активісти у 19ст.
Мація Показати IP 24 Липня 2017 13:03
Це протирічить закону про деКОМУНізацію. А у слові КОМУНікатевістика е слово КОМУНА. проти якої виступае інститут по декомунізації. Закон треба було назвати "Закон про декомунізМацію". Це слово якраз і відбивае суть ліквідації соціального ладу - комунізму.. А комуна - це не лад, а добровільне об"еднання людей. Доречі у Ізраїлі багато міст називаються комунами. І там побудовано життя на основі КОМУНІЗАЦІЇ тоб-то без деКОМУНізації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus