USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Вчені створили вакцину, яка потенційно захищатиме від нових типів коронавірусів

7 Травня 2024 00:17
Науковцям вдалося створити вакцину проти різних видів коронавірусів, зокрема й тих, про які досі невідомо. Наразі її випробували на мишах.

Результати дослідження вчених з Кембриджського й Оксфордського університетів та Каліфорнійського технологічного інституту опублікували у науковому журналі Nature, пише УП. Життя з посиланням на The Guardian.

Вакцину виготовили шляхом приєднання нешкідливих білків різних коронавірусів до крихітних наночастинок, які вводять в організм, щоб підготувати його захисні засоби до боротьби з вірусами.

Ця вакцина «навчає» імунну систему розпізнавати та атакувати білки, спільні для багатьох типів коронавірусу. Це робить її ефективною не лише проти відомих штамів, але й проти нових, про які людство ще не знає.

«Ми показали, що відносно проста вакцина все ще може забезпечити реакцію на різні віруси. Ми на крок ближче до нашої мети – створити протидію ще до початку пандемії», – зауважив аспірант Кембриджського університету (Англія) Рорі Гіллз.

Випробування на мишах показали, що вакцина викликає імунну реакцію навіть на ті коронавіруси, білки яких не було додано до наночастинок вакцини. Йдеться про Sars-Cov-1 – збудник, який спричинив спалах нетипової пневмонії у 2003 році.

Якщо вакцина виявиться безпечною та ефективною для людей, можливо, її використовуватимуть як бустерну дозу щеплення проти COVID. Це додаткова перевага захисту від інших коронавірусів, кажуть науковці.

Читати ще: Учені відкрили ферменти, які можуть зробити кров будь-якої групи універсальною для переливання

Країни зможуть зробити запаси цієї та інших вакцин, призначених для боротьби з окремими патогенами, після їх виготовлення і схвалення Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Якщо коронавірус чи інший патогенний організм потраплятиме в тіло людини, у нас можуть бути вже готові запаси вакцини й чітко розроблений план їх виробництва», – сказав Гіллз.

За словами вчених, вакцини розробляють і готують до виробництва ще до появи потенційно небезпечного вірусу, щоб бути готовими до пандемії.

«Світ пережив пандемію COVID-19 з великою кількістю смертей. Нам треба з’ясувати, що ми можемо покращити в майбутньому. Початок створення вакцини заздалегідь – потужний компонент цього», – зазначив один із авторів дослідження професор Марк Ховарт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus