USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Від князівського меду до глюбіру: у Луцьку відбулася перша гастроекскурсія. Фото

10 Січня 2022 17:12
Центр туристичної інформації та послуг міста Луцька реалізував нестандартний формат екскурсій – з цікавими кулінарними історіями, відвіданням атмосферних місць та частуванням смаколиками.

Прогулянка різдвяним містом вийшла цікавою, насиченою і… смачною. Адже це і є головною ідеєю гастротурів – розповісти гостям про визначні місця, а найголовніше – презентувати локальні кулінарні фішки. І, як встановили фахівці Центру туристичної інформації та послуг міста Луцька, їх у нас вистачає.
Мандрівка розпочалася з Театрального майдану. Менеджерка Центру туристичної інформації та послуг Владислава Касянчук розповіла про особливості екскурсії – її гастрономічну спрямованість та заклади, через які пролягає маршрут. Вони, до речі, обиралися через історичність, цікавість локацій та наявність певних смаколиків, пов’язаних із давнім Луцьком.
Читати ще: Замкова цегла, довоєнні люки та найвужчий тротуар: незвичайні знахідки на вулицях Луцька. Фото

Першим місцем зупинки стала дегустація медового глінтвейну – з цікавими історіями від Владислави. Гості не лише дізналися про Луцьк як місто меду, але й про традиції споживання питного меду. Виявляється, хмільний напій користувався такою популярністю, що під час з’їзду монархів його випивали сотні бочок у день.
Наступна локація без перебільшення вразила гостей не лише смачними стравами, але й атмосферністю. Затишний підвал старої польської забудови, освітлений вогниками свічок, наче переніс у минуле. А розповіді господині закладу Жанни Чигринюк нагадали про музейні зали у поєднанні з кулінарним шоу. Вона розкрила фішку кав’ярні – відновлений рецепт славетних розалінок від кондитера Чезаре Розаліні, в основі якого бісквіт на апельсиновому фреші з маскарпоне. Також пані Жанна переповіла історію легендарного італійця, цієї вулиці та будинку, поділилася секретами приготування та смакування кавою, тонкощами вибору справжнього шоколаду.
Читати ще: «Пекельні» цукерки тьоті Доби: про солодкий старий Луцьк

Після цього екскурсанти перейшли на нову локацію, де куштували караїмські кибини. Представники цього тюркського народу колись проживали в Луцьку. Про це нагадує вулиця Караїмська, де колись знаходилася найстаріша в Україні кенаса – караїмський храм. На жаль, мало що збереглося з тих часів, однак традиційними караїмськими пиріжками – кибинами – можна посмакувати й нині. Їх випікають з простого тіста у формі півмісяця. З начинкою із яловичого, баранячого м’яса та великої кількості цибулі. Пекарі спеціально приготували для учасників екскурсії цю страву. Гарячі, одразу з печі, кибини, неймовірно духмяні та ситні, сподобалися усім.
Завершення подорожі було екзотичним та теплим. На мандрівників чекало вогнище – для зовнішнього тепла. Та духмяний глюбір – пивний глінтвейн – для внутрішнього. І хоча, як розповіли представники броварні, Луцьк не мав надто визначних «пивних досягнень», однак тутешні монахи варили хмільний напій, який пили і яким лікували усі хвороби, а ще на Волині жив Вацлав Земан – відомий чеський пивовар. Тому смакування гарячим пивом з медом, імбирем, корицею та дрібкою гвоздики та ще й під стінами Луцького замку можна вважати історично виправданим гарним завершенням цікавої екскурсії.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus