USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Віктор Андрейчук: «Вважаємо негідним честі офіцера вимагати чогось більшого від держави в часи економічної кризи»

25 Березня 2009 10:00
Співробітників найменш оплачуваної правоохоронної структури держави Президент України  нещодавно назвав «голубою кров’ю нації». Про окремі проблеми Служби та пріоритети в її нинішній діяльності говоримо з начальником УСБУ у Волинській області Віктором Андрейчуком.
– Вікторе Григоровичу, у Службі безпеки України триває підготовка проекту нової редакції Закону України «Про Службу безпеки України» з урахуванням європейських стандартів. Чим європейські стандарти на сьогодні відрізняються від українських?
– Дійсно, Служба безпеки України прагне реформування. З цією метою в СБУ відбувається  масштабна реорганізація, у результаті якої Служба у своїй діяльності має перейти на рівень спецслужб країн Євросоюзу і членів НАТО. 
Ми хочемо, щоб спецслужба поступово позбавлялася від правоохоронних функцій так, як це зроблено в Європі. Ми залишаємо за собою спеціальні функції – такі, як захист конституційного ладу, суверенітету, територіальної цілісності, конституційних прав громадян та  боротьба з тероризмом.
Акцент робиться на контррозвідувальній діяльності, оскільки СБУ – це, перш за все, контррозвідувальний орган, і важливо підсилити цю складову спецслужби.
Підготовлено концептуально новий Закон, де чітко визначається, що СБ України стає контррозвідкою, контрольованою суспільством, парламентським комітетом, уповноваженим Президента з питань контролю тощо.
Для мене як начальника, який очолює Управління професіоналів, важливо і те, що новий закон має підвищити до європейських стандартів соціальний статус співробітника Служби. Це буде не військова організація. Передбачається  поступовий перехід людей, що мають військове звання, на державну службу. З високими статусами, рангами і всім тим, що держава має дати справжній національній спецслужбі. Повинен бути зовсім інший підхід до фінансування.
– Ви маєте на увазі підвищення зарплати ?
– Скажу відверто, сьогодні заробітна плата співробітника СБУ є найнижчою серед всіх правоохоронних органів. Це ні для кого не є таємницею.
– Ваші колеги з-за кордону отримують більше?
– Значно більше. В країнах Європи від 5 до 20 разів. Але, ми – офіцери. Ми розуміємо, що в державі криза. А тому одне з наших завдань – все зробити для того, щоб криза якомога менше зачепила наших громадян. І сьогодні вимагати від держави: дайте нам величезні зарплати, в силу тих обставин, які є в державі, ми не можемо. В СБУ працюють патріоти.
– Голова СБУ Валентин Наливайченко звітував перед Верховною Радою України. Чи повинне, на Ваш погляд, управління СБУ у Волинській області аналогічно звітувати про свою діяльність перед облрадою?
– УСБУ відкрите для громадян. У кінці минулого року я провів прес-конференцію та розповідав про наші здобутки та проблеми. Подібне практикуватиметься й надалі. Обов’язково зустрічатимуся з журналістами ще.
– Але я запитувала про звіт перед представницьким органом краю – депутатами облради.
– Це не передбачено жодним нормативно-правовим актом.
– Що, на Ваш погляд, є найбільшими загрозами безпеці України на сучасному етапі?
– Ті завдання, які сьогодні ставить перед СБУ керівництво держави, в першу чергу базуються на тому, щоб адекватно реагувати на сучасні загрози національній безпеці України. Президент України поставив перед Службою безпеки України чіткі завдання. Перш за все це –  захист національної державності, забезпечення суверенітету і територіальній цілісності; протидія проявам сепаратизму та екстремізму, ксенофобії та расизму; запобігання терористичним проявам в Україні, у тому числі з боку міжнародних екстремістських організацій. У цьому плані ми співпрацюємо з партнерським спецслужбами та правоохоронними органами іноземних держав, адже, як ви розумієте, протистояти світовій загрозі, якою є міжнародний тероризм, можна тільки спільно з іншими державами.
Наступне завдання, яке визначив перед СБУ Президент України, – боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади, в тому числі судових, правоохоронних та контролюючих органах, бо саме корупція становить безпосередню загрозу національній безпеці України, деформує процес прийняття державних рішень та ускладнює реалізацію життєво важливих національних інтересів і багато інших питань, в тому числі й економічних.
Як ви розумієте, розглядати кожне з цих завдань не можна окремо, всі вони взаємопов’язані. Адже організована злочинність не може існувати без корупційних зв’язків, корупція, у свою чергу, негативно впливає на розвиток економіки і так далі.
Хочу зазначити, що Служба безпеки завжди намагається діяти на випередження, через постійний моніторинг ситуації завчасно виявляти потенційні загрози національній безпеці та вживати профілактичних засобів, які б унеможливлювали негативний для держави розвиток подій.
– У грудні минулого року Ви заявляли про об’єднання окремих райвідділів СБУ на Волині. Воно уже відбулося?
–  Питання про систему та розташування райпідрозділів, в тому числі в Управлінні СБУ у Волинській області, буде вирішуватися на основі комплексного підходу в руслі загального реформування Служби, яка має завершитись до кінця цього року.
– Чи виправданим, на Ваш погляд, є призначення цивільних осіб на керівні посади в СБУ?
– Основні вимоги, які  пред’являються до кандидатів на службу, – це патріотизм та професіоналізм, здатність захищати інтереси держави. Як я вже сказав, СБУ поступово переходитиме з військової на цивільну службу, як це прийнято у європейських країнах.
– Нещодавно у газеті «Волинь-нова» було опубліковано статтю, в якій піднімається тема ймовірної загрози озерам Шацького національного парку через видобування крейди в Хутиславському кар’єрі, що на території Білорусії, але дуже близько до наших кордонів. Чи є ця проблема предметом для вивчення і розслідування УСБУ у Волинській області?
–  Тут мають працювати насамперед науковці та екологи. Вирішити це питання з позиції Волині неможливо. Має бути серйозний обґрунтований науковий висновок, чи дійсно є загроза екології краю, і лише тоді має відбуватися розмова на рівні двох країн.
– СБУ може ініціювати таке обговорення?
– Так. Проблема потребує наукового вивчення.
– Минулого тижня прокурор області Андрій Гіль провів прес-конференцію, на якій повідомив про те, що порушено кримінальну справу проти посадовця виконавчої служби, що привласнила 400 тисяч доларів, які попередньо вилучила у фінансовому відділі УСБУ. Чому ці гроші потрапили до виконавчої служби, а не напряму до бюджету? Це – законно?
– Фінансовий відділ управління СБУ діяв згідно з чинним законодавством. Коли до нас приходить виконавча служба з відповідними документами, ми віддаємо кошти, які є речовими доказами у кримінальних справах і вилучаються з фінвідділу УСБУ тільки після вироку суду, що вступає в законну силу. В одному з пунктів судового рішення нам вказано, що ми маємо зробити з речовими доказами, а саме – передати до виконавчої служби.
– 15 лютого 2009 року інтернет-видання «Ковельська правда» опублікувало інформацію Петра Кравчука під назвою «Депутат і чекіст причетні до контрабанди у Ягодині», в якій йдеться про те, що депутат Волинської облради Володимир Латковський з допомогою співробітника СБУ нібито особисто домовлялися на кордоні за перевезення контрабандного товару. Пан Латковський спростував цю інформацію на офіційному сайті Волньради. Тим часом СБУ у Волинській області промовчало. Прокоментуйте, будь ласка, цю ситуацію.
– Ми завжди адекватно реагуємо на публікації в ЗМІ й особливо на ті, що стосуються наших співробітників. Звичайно, дуже неприємне звинувачення, яке нещадно б’є по авторитету нашого Управління і Служби зокрема. Як тільки мені стало відомо про цю публікацію, одразу було призначено службову перевірку, проте фактів, які б свідчили про протиправну діяльність співробітників Управління, не було виявлено. Я хочу наголосити, що ми зацікавлені в тому, аби серед наших співробітників не було людей, які зловживають службовим становищем, але слід пам’ятати і про те, що співробітники Служби є громадянами України і також користуються правом презумпції невинуватості.
– Нещодавно з допомогою СБУ було затримано велику партію наркотиків. Чи є продовження в цій історії? Чи встановлено, де і ким ці наркотичні засоби мали реалізовуватися?
– Хотів би розпочати з цифр. Якщо за весь 2008 рік ми вилучили майже 14 кілограмів небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин, то лише за декілька перших місяців 2009 року – більш ніж 12 кілограмів.
Зокрема, у кінці січня СБУ припинено протиправну діяльність транснаціонального злочинного угруповання, яке планувало незаконно поставляти в Україну психотропні речовини. В пункті пропуску «Устилуг» СБУ спільно з Державною прикордонною службою України затримали громадянина однієї з країн Балтії, в автомобілі якого, у спеціально обладнаній схованці, виявлено 12 пакунківі з метамфетаміном загальною вагою більш ніж 12 кілограмів. До речі, ця партія – найбільша в історії України. У результаті проведення подальших слідчих та оперативно-розшукових заходів було затримано організатора вказаного каналу, яким виявився один із підприємців Вінниці, що організував протиправну діяльність розгалуженої мережі по збуту наркотику на території нашої держави.
За оцінками фахівців, вартість вилученої партії на роздрібному наркоринку становить приблизно 300 тисяч доларів США. Завдяки роботі наших співробітників в Україну не потрапило понад 40 тисяч доз метамфетаміну. Як оцінити роботу наших співробітників, які відслідкували канал і врятували стільки людських доль? Це лише один епізод із діяльності нашого управління.
У березні ми проводили операцію з ліквідації каналу контрабанди наркотичних засобів та психотропних речовин із країн Західної Європи в Україну. В пункті пропуску «Ягодин» нами спільно з митною та прикордонною службами вилучено 300 марок ЛСД та 100 пігулок особливо небезпечної психотропної речовини DOB вартістю понад 400 тисяч гривень. На сьогодні це одна з найбільших партій ЛСД, вилучених на території України. На завершальній фазі поблизу залізничного вокзалу в Києві затримано двох членів угруповання, які отримували контрабандно ввезенні наркотики та організовували їхній збут через налагоджену мережу розповсюджувачів.
Для довідки, що таке ЛСД і DOB, бо багато людей навіть не чули них.  ЛСД –  це «еталонний» галюциноген. Дуже токсичний препарат, зустрічається у вигляді прозорого розчину, порошку й у вигляді різноколірних марок, що нагадують поштові (їхня основа просякнута розчином наркотику). Одноразова інтоксикація ЛСД може пошкодити головний мозок і психіку, спричинити захворювання на шизофренію. Вказаний наркотик викликає психози і при регулярному вживанні назавжди уражає психіку. Цей галюциноген не виходить з організму і зберігається в ньому років 20. Може бути таке, що людина кілька разів лизнула ту марку, а потім ніби й перестала вживати наркотики. У той же час вона може через рік-два після вживання алкоголю вийти на балкон і їй раптом видається, що вона – бетмен. Такі випадки закінчуться суїцидом, якого ніхто не може пояснити.
DOB – особливо небезпечна психотропна речовина. У результаті зловживання вказаним психостимулятором швидко наступає дефіцит життєвих ресурсів організму. Зовні дефіцит виявляється у вигляді схуднення і старіння шкіри, загального виснаження. При регулярному використанні стимуляторів серйозно страждає серцево-судинна система. У першу чергу виникають важкі аритмії. У результаті тривалого прийому психостимулятору розвиваються важкі депресії, які досягають ступеня психозу, –  тобто примушують хворих здійснювати безглузді, нез’ясовні і часто трагічні вчинки (наприклад, самогубства) через свій  пригнічений настрій. Це дуже небезпечні препарати. Слава Богу, в нашій області ще не зафіксовано фактів вживання таких препаратів, але Волинь використовується як транзитна територія для переправлення цієї отрути до Києва та інших великих міст України. Ми дуже стурбовані такою ситуацією.
– Нещодано пан Наливайченко заявив про наміри СБУ відкликати своїх співробітників з українських вишів. Було оголошено, що у вітчизняних навчальних закладах працювало 18 людей, які виконували певні завдання СБУ. Чи виправданим є такий крок (відомо, що рішення Валентина Наливайченка піддав жорсткій критиці наш земляк генерал Скипальський)? Чи працювали такі співробітники у волинських вишах?
– Ви знаєте, що в радянські часи КДБ мало завдання і повноваження контролювати всі сфери життя громадян. У вищих навчальних закладах, зокрема, була функція виявляти «неблагонадійних» студентів, викладачів, а також вести пошук кандидатів на роботу до органів державної безпеки. У 1991 році, коли Україна стала незалежною державою, звісно, ця функція у наших спецслужби відпала. Проте у певних державних вузах ще позалишалися наші співробітники, але вони вже виконували певну представницьку функцію. Останнім часом вони допомагали у боротьбі з корупцію у вишах. На сьогодні, як зазначив голова СБУ Валентин Наливайченко, «жодні агентурні донесення з вишів відомство не цікавлять, адже у служби є набагато більше важливих та актуальних державних завдань». Співробітники ж, яких відкликали з вишів, будуть переведені в інші підрозділи СБУ, де знадобляться їхні досвід та професійні знання. 
– На Волині такі співробітники були?
– На Волині уже все проведено у відповідність до вимог, які визначені наказом Голови СБУ. Але цій темі не варто надавати якогось екстраординарного тлумачення. Ще раніше співробітники СБУ були відкликані з МЗС та митниць.
– У СБУ неодноразово повідомляли про те, що архіви УПА будуть відкриті і доступні для громадськості. Яким чином це відбуватиметься?
– Я спершу хотів би зупинитися не лише на темі УПА, а взагалі розповісти про те, що робить Служба в напрямку розсекречення своїх архівів.
Ви знаєте, що 23 січня цього року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», яким започатковано новий етап у відкритті раніше недоступної інформації. Указом передбачено скасування грифу секретності з радянських документів як таких, що не містять таємниці держави Україна.
Для реалізації Указу Президента в частині зняття грифів секретності в Галузевому державному архіві СБУ та в архівах при регіональних управліннях уже готуються відповідні інструкції і незабаром розпочнеться інтенсивна робота.
Але найбільший масив документів, що висвітлюють карально-репресивну систему тоталітарного режиму, міститься в архівах російської Федеральної служби безпеки, які успадкували матеріали центрального керівництва ЧК-ГПУ-НКВД-МГБ-КГБ.
Минулого року архівісти ФСБ, услід за СБУ, розпочали процес віднайдення та оприлюднення цілого ряду важливих матеріалів, зокрема й з історії УПА та Голодомору в Україні. Зважаючи на це, СБУ виступила з ініціативою укладення угоди між архівами СБУ та ФСБ РФ. В рамках такої співпраці Україна пропонує Росії обмін досвідом у сфері віднайдення та оприлюднення документів тоталітарного режиму, започаткування спільних видань, конференцій та круглих столів.
Вже налагоджено таку співпрацю з Польщею. Аналогічна співпраця започатковується із архівістами Литви та Німеччини, що зберігають та вивчають документи органів державної безпеки комуністичного  періоду. Сподіваємось, що співпраця з ФСБ буде не менш плідною, ніж із польською стороною.
Найближчим же часом буде розсекречено й оприлюднено документи про діяльність агентурно-бойових груп НКВД у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та інших областях, документи про боротьбу з повстанським рухом 1940-50 років, з дисидентським рухом 1960-80 років. 10 лютого Служба безпеки України презентувала збірник «Павлоградське повстання 1930 року. Документи і матеріали» про масовий селянський антирадянський рух у Дніпропетровській області напередодні Голодомору.
Всі ці матеріали волиняни зможуть теж побачити, адже у травні-червні цього року в Луцьку планується відкрити інформаційно-довідкову залу. Тут кожен бажаючий зможе вільно та безкоштовно ознайомитися із розсекреченими матеріалами Служби безпеки України, отримати копії або записати інформацію на електронні носії. Електронна база даних, до якої входять розсекречені матеріали щодо визвольного руху України, Голодомору 1932-33 років, політичних репресій, будуть постійно оновлюватися. Про час та місце її відкриття ми проанонсуємо згодом.
Єдина проблема, скажу відверто, –  приміщення. Ми працюємо над цим з владою. Ми сподіваємося і дуже хотіли би, щоб це приміщення було поряд із нашим архівом. Порозуміння з начальником обласного архіву у нас є. До речі, в такому приміщенні буде наш працівник, який надаватиме необхідні консультації.
Також, в травні, а саме з 12 по 22,  в Луцьку буде працювати виставка «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених», яка розроблена на основі матеріалів Галузевого державного архіву СБУ та архіву Центру досліджень визвольного руху. Експозиція складатиметься з понад півтисячі фотографій, документів із радянських та німецьких архівних джерел, внутрішніх документів Організації Українських Націоналістів та УПА. Унікальність виставки у тому, що в ній демонструються фотокартки і документи, які багато десятиліть були засекречені і які є переконливим та промовистим джерелом об’єктивної інформації про УПА. Сподіваюся, волинянам буде цікаво її відвідати.
– Незабаром у селі Сагринь Республіки Польща відбудеться вшанування українців, які загинули внаслідок українсько-польського конфлікту. Голова ОДА Микола Романюк повідомив, що заходи в Сагрині відбуватимуться за участю Президентів двох держав. Кілька років тому подібний захід, але з ініціативи польської сторонни, відбувався на Волині у Павлівці. Тоді окремі політики та громадські діячі схвально відгукнулися про діяльність Ваших колег, оскільки не відбулося провокацій з жодної сторони. Чи матиме СБУ такий же інтерес до подій у Сагрині?
– Справді, протидія різноманітним збуренням у державі на основі міжнаціональної ворожнечі є одним із завдань СБУ. Дякую вам за високу оцінку нашої роботи по забезпеченню цивілізованого відзначення подій у Павлівці.
Однозначно можна сказати, що подія в селі Сагринь є непересічною. Маю надію, що наші польські колеги спрацюють не менш ефективно ніж ми у Павлівці. А взагалі, сподіваюся, що і Павлівка, і Сагринь сприятиме покращенню порозуміння між нашими народами.
– Чи не припускаєте Ви, що до Сагриня можуть поїхати люди, які спробують спеціально спровокувати там якусь ситуації, що не сприятиме позитивному іміджу України?
–  Я вірю в толерантність волинян. Збурення сьогодні нікому не потрібні. Ми, зі своєї сторони, подбаємо, щоб ніяких провокацій не відбулося. Впевнений, поляки зроблять те ж саме.
– Ваші попередники з радянських часів активно вербували служителів церкви. Чи відбувається подібне у часи незалежності України?
– Органи безпеки завжди намагалися бути на вістрі боротьби з найгрізнішими ворогами держави, а оскільки релігія, відповідно до радянської ідеології, – це «опіум для народу», тому стає зрозумілою цікавість до Церкви, яку проявляли органи НКВС-КДБ. СБУ є спецслужбою Української держави, яка високо цінує діяльність церкви по збагаченню духовності людей та вихованню нащадків. Колишні форми та методи «впливу» на церковне життя для нас сьогодні є неприйнятними.
– Нещодавно Президент Віктор Ющенко назвав співробітників СБУ «голубою кров’ю» нації. Чи виконує держава обіцяні нею соціальні гарантії стосовно працівників СБУ? Ви уже згадували про те, що заробітна плата ваших колег є не дуже високою. Чи забезпечують сьогодні за державний кошт співробітників СБУ житлом?
– Держава виконує перед співробітниками СБУ свої соціальні обіцянки в тому обсязі, який відповідає становищу країни. Вважаємо негідним честі офіцера вимагати чогось екстраординарного в часи економічної кризи, закликаємо всіх не вимагати від держави, а працювати на її благо, на благо наших громадян. Щодо квартирного питання, то це – велика проблема. На квартирному обліку перебуває дуже багато людей. На превеликий жаль, фінансування немає.
– Було багато шуму навколо будівництва житлового будинку для співробітників СБУ в районі мегамаркету «ТАМ-ТАМ»...
– Хочу пояснити, щоб усім було зрозуміло. Це – не будинок СБУ. СБУ отримало землю. Ми провели конкурс і віддали цю землю інвестору під зобов’язання, що, враховуючи ринкову вартість земельної ділянки, він виділить певну кількість квартир у цьому будинку або в іншому. Йдеться про 12 квартир. Ми змушені йти по такій схемі, бо фінансування будівництва житла для наших співробітників немає.
– Це – законно?
–  Цілком. Дякую мерії, що пішла нам назустріч.
– Чи відрізнятиметься цьогорічне святкування професійного свята від минулих років, зважаючи на кризу?
– Якщо ви вважаєте, що святкування нашого професійного свята відбувається з таким розмахом, як це можуть дозволити деякі приватні фірми, то помиляєтеся. Ніяких дорогих зірок ми не запрошуємо, феєрверків теж не замовляємо. Все, як завжди, традиційно. Урочисте зібрання співробітників управління в актовій залі, оголошення святкових наказів, нагородження подяками, грамотами. А ті офіцери, які мають особливі результати в роботі, будуть  нагороджені медалями та орденами.
І дозвольте за посередництва вашого Інтернет-видання привітати всіх співробітників Управління з нагоди професійного свята. Я вдячний долі, що очолюю такий колектив. Переконався, що вони – професіонали і патріоти. Багатьом з них за стінами цього управління пропонують зовсім інший стиль роботи та блага, але вони лишаються, бо мають почуття обов’язку перед країною. Бажаю здоров’я, терпіння, везіння у тих задумах і справах, якими  вони займаються. Дякую сім’ям цих людей, які з розумінням ставляться до їхньої праці. Нехай же цей святковий день буде для кожного з вас днем спокою і благополуччя, додасть міцного здоров’я, щастя і достатку, наснаги і нових здобутків у благородній справі служіння Батьківщині.
Розмовляла Оксана ЛУКАШУК
P.S. Колектив \"ВН\" теж вітає співробітників управління СБУ у Волинській області і зичить їм добробуту, сил фізичних і моральних, щастя, пошани, успіхів у такій відповідальній роботі, як безпека Вітчизни, весняного настрою, достатку і злагоди у родинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 25 Березня 2009 11:07
СБУ начал разваливать Кучма и добил ЮЩ. Низкими зарплатами из службы выбивают людей, достаточно способных для того, чтобы найти другую работу. Остались либо те, кто работает с конченой властью на окончательный развал, либо те, кому тупо больше некуда пойти. Цит. народного президента: "нехай лишаються патриоти..." Слава Богу, Наливайченко утвердили как полноценного руководителя и на него больше нельзя давить как прежде... Первый его шаг в новом статусе: нах... всех навязанных придурков (см. сайт ord-ua.com). Выживших СБУшников - с праздником! Серега, привет!
Vlad Показати IP 27 Березня 2009 00:22
СБУ єдина структура яка ще стоїть на захисті національних інтересів нашої ДЕРЖАВИ. Дуже Вам вдячний, що Ви є.
чувак Показати IP 10 Квітня 2009 20:36
шо,чуваки, нема шо сказати, і мовчите. певно стукачі проти свого шефа ніц не скажуть. говорять тілько нині діючі
Роман до чувак Показати IP 6 Квітня 2010 20:46
Слава Україні ! СБУ це дійсно сама патріотичніша правоохоронна, державна структура, в якій працюють дійсно справжні патріоти своєї нації, держави Україна, які прагнуть її розбудови, економічного розвитку та стабільності, безпеки та конкурентноспроможності між учасниками світового співтовариства розвинених держав. І Я вважаю в даній структурі за честь працювати.... А тому, як громадянин з вищою юридичною освітою стажем роботи в державній службі понад 7 років мріяв і мрію працювати в органах Служби Безпеки України. А Вам друже, раджу схаменутись і не паплюжити ні керівництва держави, ні СБУ і її співробітників , бо тільки слабий духом може паплюжити владу яку сам обирав, бо тільки слабий духом може паплюжить таку прекрасну структуру як СБУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus