USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Волиняни використовують воду з нітратами

29 Грудня 2014 21:05
Ківерчани, мешканці вулиць Вишневецького та Лермонтова, нарікають на якість питної води. Згідно з результатами лабораторних аналізів вода, яку вони споживають, забруднена нітратами, - повідомляє "Громадське. Волинь".

Однією з перших цією проблемою занепокоїлась жителька Ківерців Анна Мовяк. Вона розповіла, що завела акваріум і не могла зрозуміти, чому пропадають риби у ньому. Тести води показали, що рівень нітратів є значно підвищеним. Після цього жінка звернулась до міськрайонної держсанепідемслужби, яка підтвердила факт забруднення.

"У нашому будинку показники вийшли найвищими. Водночас, результати показали, що є свердловини з допустимою нормою. Проте аналізи води як мінімум в трьох будинках свідчать про те, що пити її не можна", – розповідає Мовяк.

Мешканці вулиць Вишневецького та Лермонтова достеменно не знають причини забруднення, але припускають, що це може бути пов’язано із меліоративним каналом, який протікає неподалік. Люди розповідають, що вода у ньому брудна і неприємно пахне, тому цілком можливо, що підземними водами забруднення могло потрапити у свердловини, якими вони користуються.

Головний лікар Ківерцівської міськрайонної Держсанепідемслужби Алла Пахальчук розповіла, що відібрали 20 проб води, з них 8 показало перевищення нітратів. Згідно з санітарними нормативами допускається показник наявності нітратів на рівні 50 міліграмів на літр води. Деякі з проб, взятих на вулицях Вишневецького та Лермонтова, містять від 70 до 120 міліграм нітратів на літр води.

Згідно з думкою головного лікаря, ймовірною причиною забруднення може бути близьке розміщення біля свердловин приміщень для утримання тварин, надвірних туалетів, або вигрібних ям.

Окрім Держсанепідемслужби ківерчани подали колективне звернення й до міськради, з проханням вирішити цю проблему.

Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов розповів, що думає з цього приводу.

"Будуть обстежені колодязі, артезіанські свердловини і ми матимемо офіційні результати. Окрім цього, ми зобов’язуємось виготовити проектно-кошторисну документацію водопостачання даного мікрорайону і провести магістральний водопровід. Після виконання цих робіт люди можуть створювати кооперативи і підводити воду до своїх помешкань", - зазначив міський очільник.

Зауважимо, що виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення магістрального водопроводу займе багато часу. Тому першочерговим завданням органів влади і всіх компетентних служб є виявлення та ліквідація причин забруднення.

Для цього створили спеціальну комісію, до якої увійшли представники Держсанепідемслужби, міської ради та представник мешканців згаданих вулиць Анна Мовяк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
петя Показати IP 29 Грудня 2014 21:39
Поки луцька міськрада дерибанить майно громади, Луцькводоканал скидає у Стир стоки які хімічно зовсім не знешкоджуються, а про сучасну побутову хімію ви, думаю, уяву маєте. Потім все це лайно соживаємо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus