USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Волинські археологи досліджують знайдений ніж вікінгів, датований XI століттям

21 Серпня 2023 08:59
У квітні в місті Володимирі археологи знайшли ніж вікінгів, який датується XI століттям.

Нині знахідку опрацьовують та роблять її детальний аналіз, розповів Суспільному науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

З його слів, ніж виявили під час розкопок в рамках реалізації проекту: «Нове будівництво навчального корпусу та укриття ліцею імені Олександра Цинкаловського Володимирської міської ради по вулиці 20-го липня, 21 у місті Володимирі».

Знахідка датується періодом княжої доби. Нині перед істориками стоїть завдання реконструкції та опису предмета, каже Віктор Баюк.

«Цей ніж був статусною, індивідуальною річчю якогось військового чи посадовця. використовувався, як зброя. З одного боку на рукоятті ножа – руни із зображенням тварин, з іншого плетіння», – розповів археолог.

Після аналізу історичної знахідки предмет повернуть у Володимир.

Що відомо про розкопки у Володимирі

У Володимирі на території ліцею імені Олександра Цинкаловського у квітні-травні 2023 року тривали археологічні розкопки. Після них розпочалися будівельні роботи з будівництва укриття для учнів ліцею імені Олександра Цинкаловського.

6 квітня під час дослідження перед будівництвом укриття та нового корпусу ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі археологи відшукали митну пломбу XI-XII століть.

Читати ще: Студенти-історики ВНУ знайшли стилізований герб Володимира XVI-XVII століть

На початку червня волинська археологічна експедиція завершила перший етап археологічних досліджень на території посаду літописного Володимира в урочищі Апостольщина, що знаходиться поруч із нинішнім міським ліцеєм імені Олександра Цинкаловського. Загальна площа досліджень склала 1 000 квадратних метрів. у процесі польових робіт команда археологів дослідила культурний шар до глибини від 0,8 до 1,4 метра. Під час розкопок вдалось віднайти понад 1 000 різноманітних стародавніх предметів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus