USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Волинські лісівники щороку вирощують 3 мільйони саджанців, які стануть лісом

4 Вересня 2022 20:07
34% території Волинської області займають лісові насадження. Наразі працівники лісових господарств Волині працюють над тим, аби збільшити цей показник. Незважаючи на воєнний стан у країні, лісівники дбайливо виконують свою роботу. Висіяне цієї важкої весни насіння дерев уже готове стати новим волинським лісом.

Про це йдеться у сюжеті телеканалі «Аверс».

На території області є чотири лісових розсадника, саме вони є колискою молодого лісу. Тут вирощують сіянці, які згодом стають лісом. На території ратнівського розсадника щороку вирощують понад 3 мільйони саджанців дерев: сосна звичайна, дуб, вільха чорна, береза повисла та інші, зокрема і плодові дерева. Ранньою весною в критих теплицях висіюється посадковий матеріал. Згодом, через три-чотири тижні, плівка знімається, аби маленькі деревця призвичаїлись до природних умов. Висаджування відбувається два рази в рік – весною та осінню.

«Виконуючи програму президента, на сьогоднішній день ми маємо дві третіх сіянців на реалізацію іншим підприємствам та тим хто потребує. Щороку ми використовуємо для власних потреб орієнтовно 900 тисяч. 2,2 мільйона хорошого стандартного матеріалу сосни ми можемо реалізувати для інших підприємств», – розповідає начальник відділу лісового господарства ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Микола Мельник.
Якісний посадковий матеріал є запорукою успішного відновлення лісу. Збирають насіння з «плюсових дерев», які обираються серед усіх як кращі. Лісівники кажуть, що приживленість саджанців складає 97-100 %. Хоча саджанці ще лишаються у теплицях, працівники уже готуються до забору нового насіння.

«Цього року плануємо заготовити орієнтовно 1100 кілограмів насіння. В основному в нас ідуть сосна звичайна, дуб звичайний, вільха, береза повисла. Нині дозрівають груша, яблуню будемо заготовляти, осінню жолудь почнеться. Кожного місяця ми заготовляємо різне насіння для нашого розсадника», – каже інженер лісових культур ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Василь Козел.

Попри воєнний стан, лісовідновлення та лісорозведення не припиняється. Через зменшення суцільних зрубів площі створення лісових культур значно збільшити не вдається, громади неохоче приєднуються до передачі земель під заліснення.

«Основне, щоб цей посадковий матеріал не змарнувався і знайшлось місце, де його посадити. Сьогодні є проблема з громадами, вони дуже погано і довго вагаються при виділенні нам площ для заліснення. Кожен має дбати про майбутнє нашого краю, як лісівники, так і громади», – наголосив Микола Мельник.

Висіяні весною насінини вже стали мікродеревцями, які згодом мігрують у різні куточки області. Незважаючи на пору року, погодні умови чи важкі реалії сьогодення, робота в лісівників не припиняється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus