USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Видали понад 150 тисяч порцій. Як у Луцьку харчують переселенців у соціальних їдальнях

19 Червня 2022 17:56
Щодня в соціальних їдальнях Луцька харчуються по 1600-1700 осіб з числа вимушено переміщених осіб. У квітні-травні були дні, коли приходили на обіди і 2700 людей.

Нагадаємо, проєкт «Соціальна їдальня» вдалося реалізувати за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Першу їдальню відкрили в гімназії №4 у центрі міста. Через велику кількість відвідувачів виникла потреба в облаштуванні ще однієї їдальні – вона запрацювала у школі №26. Згодом у зв’язку зі зростанням попиту було відкрито третю та четверту їдальні – у школах №24 та №9 відповідно. За перший місяць у луцьких соціальних їдальнях, які працюють на базі шкільних, переселенці отримали майже 40 тисяч гарячих обідів.

Як розповіла директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода, в їдальнях із початку їхньої роботи уже видали 153 тисячі порцій. На це за весь період часу витратили 3 мільйони гривень з міського бюджету.

«Нині сюди приходять харчуватися орієнтовно 1600-1700 осіб в день. З міського бюджету проплачено 3 мільйони, ще мільйон планували додати», – повідомила вона.

Читати ще: «Порції великі. Приходять, дякують за смачні обіди»: як у луцьких соціальних їдальнях готують для переселенців. Фото

Нагадаємо, фінансування проекту відбувається на умовах 50х50 з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Голова правління Катерина Шкльода додає: до кінця червня сума коштів, спрямованих на цей проект Фондом, вже сягатиме близько 4 мільйонів гривень. Станом на 17 червня було витрачено 3,74 мільйона гривень.

«Був ажіотаж у квітні-травні, тоді в середньому там харчувалося 2-2,5 тисячі людей, зараз трішки менше. Наразі тут харчуються люди, які втратили житло, особи, чиї населені пункти перебувають в зоні бой дій чи окуповані, жінки з дітьми з міст, де близько бойові дії, пенсіонери і люди з інвалідністю», – пояснює вона.

Читати ще: Видають талони на 15 днів: як працюють луцькі соціальні їдальні для переселенців

З її слів, співпраці з міською радою на такому рівні немає в жодному іншому регіоні. А ця послуга надзвичайно потрібна особливо тим, хто нещодавно приїхав із зони бойових дій і перебуває в шоковому стані, не знає що йому робити і як далі бути.

«Подібні їдальні працюють у різних форматах. Є об’єднання підприємців, які надають безкоштовні обіди, є громадські організації. Але співпраці з міськрадою на такому рівні нема ніде. Є міста, де за підтримки міського бюджету продають порції за пільговою ціною. Є волонтерські фонди, які видають по 300-500 порцій на день. Ми ж не обмежені в кількості порцій, ми відштовхуємось від кількості осіб визначених категорій.

Такі їдальні дуже потрібні, особливо спочатку, коли люди приїжджають в чуже місто, в шоковому стані. Їм важко усвідомити все, що відбулося. Хтось втратив житло, хтось втратив рідних, перебував під обстрілами, людям важко налагоджувати побут. Перші два тижні дуже тяжкі, поки ти налаштуєш свій побут, коли ти не знаєш, де ти будеш жити, не знаєш що і з чого приготувати, на чому приготувати. Особливо важко у такий адаптивний період людям з дітьми. Тому їм дуже важливо хоча б раз на день отримати такий повноцінний обід», – наголосила Катерина Шкльода.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВІРУС Показати IP 19 Червня 2022 18:20
У НИХ ХОРОШИЙ АПЕТИТ.ТУТ БАГАТО ПРАЦЮЮЧИХ ВОЛИНЯН ЇДЯТЬ ТРИ РАЗИ НА ТИЖДЕНЬ.
ОДІН. Показати IP 19 Червня 2022 18:22
А КАКИЕ НАПИТКИ ПРЕДПОЧИТАЮТ ПРИБЫВШИЕ ТОВАРИЩИ?
Олександр Показати IP 19 Червня 2022 18:26
А МОЖЕ їм дати вудочки хай рибу ловлять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus