USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як волинянам, які живуть у підтоплених районах, уникнути інфекцій та отруєнь

18 Квітня 2023 18:03
На Волині спостерігається сезонне підняття рівня води у межах річок Прип’ять і Західний Буг. Наразі на території області залишаються підтопленими близько 17 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь та господарств.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб звертають увагу, що на територіях, що постраждали від повені, необхідно дотримуватися певних рекомендацій. Адже відбуваються підтоплення не тільки домогосподарств і сільськогосподарських угідь, а й сміттєзвалищ, гноєсховищ, хлівів, надвірних туалетів та колодязів. У зв’язку з цим зростає ризик спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Питна вода і харчові продукти

В умовах загрози забруднення питної води збудниками вірусного гепатиту А, дизентерії, ентеровірусної інфекції та інших інфекційних хвороб необхідно дотримуватися простих правил профілактики:

– Не пийте воду з відкритих водойм, підтоплених або невідомих криниць та джерел, які можуть бути забрудненими. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Читати ще: Весняне водопілля: на Волині оголосили «жовтий» рівень небезпеки

– Обов’язково кип’ятіть для споживання воду, якщо не користуєтеся централізованим водопостачанням. Кип’ятіть її протягом 10 хвилин, потім дайте відстоятися та обережно злийте, не збовтавши осад. Кип’ячену воду потрібно зберігати в закритому посуді. Можна використовувати для пиття бутильовану воду.

– Для харчування використовуйте тільки якісні продукти. Обов’язково дотримуйтеся технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Овочі та фрукти добре промийте доброякісною питною водою, а для споживання дітьми – обдайте окропом.

– Не вживайте продукти, котрі були підтоплені або забруднені повеневою водою під час повені.
Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження;

– Не купуйте харчові продукти, овочі на стихійних ринках у невстановлених для торгівлі місцях.

Грунт

Після сходу води з ґрунту необхідно:

– провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

– почистити та дезінфікувати шахтові колодязі приватного/громадського користування;

– просушити будинок, ретельно очистити і дезінфікувати забруднений посуд, домашні речі. Все майно, що було затопленим, потрібно дезінфікувати;

– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

За появи симптомів (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) негайно треба звернутися по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus