USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Ялинка в космосі: NASA показало зоряне скупчення, яке нагадує святкове дерево

24 Грудня 2023 00:37
Космічна рентгенівська обсерваторія «Чандра» показала скупчення молодих зірок у галактиці Чумацький Шлях. Група небесних тіл утворює форму, схожу на прикрашену різдвяну ялинку.

Про це повідомило Національне аерокосмічне агентство США (NASA), передає Суспільне.

Нещодавно обсерваторія помітила синьо-білі вогні, які прикрашають «Різдвяне ялинкове скупчення» – нагромадження зірок і газу на відстані близько 2500 світлових років від Землі. Скупчення розташоване в нашій галактиці Чумацький Шлях. Воно має назву NGC 2264 і складається з молодих зірок віком від одного до п'яти мільйонів років.

Ці зірки поширюють рентгенівське випромінювання, яке вловила обсерваторія «Чандра». Оптичні дані 0,9-метрового телескопа WIYN Національного наукового фонду в обсерваторії Кітт-Пік в Аризоні показують газ у туманності зеленим кольором, що відповідає «хвої» на дереві. Інфрачервоні дані, зроблені технологією 2MASS в Аризоні, висвітлюють зорі переднього і заднього планів білим кольором.

Читати ще: NASA створить тривимірну карту нашої галактики

Саме зображення повернули приблизно на 160 градусів за годинниковою стрілкою від астрономічного стандарту Півночі, щоб здавалося, ніби це дерево зі спрямованою вгору верхівкою.

Молоді зірки в скупченні миготять кожна по-різному, однак NASA зробило анімацію, де синхронізувало мерехтіння – щоби зробити зображення ще більш подібним до різдвяної ялинки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus