USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

«Сенат шаленців» збирав кошти на слуховий апарат. ФОТО

22 Квітня 2013 10:38
«Сенат шаленців» - філософська драма Януша Корчака, яку на сцені обласного Театру ляльок 21 квітня зіграв театр «ГаРмИдЕр». Виручені кошти з вистави витратять на придбання слухового апарату дітям з вадами слуху.

Благодійна акція «Серце до серця» стартувала 7 квітня. ЇЇ мета - зібрати кошти на придбання слухових апаратів дітям-інвалідам. Один апарат коштує кілька тисяч гривень.
Організатори заходу повідомили, що на Волині - 334 дитини з вадами слуху. З них – 135 потребують протезування.

До благодійної акції з поміж різноманітних громадських організацій, підприємств, об’єднань долучився і народний аматорський театр-студія «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури.

Режисер вистави «Сенат шаленців» і художній керівник народного аматорського театру-студії «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька каже: «Організатори благодійної акції «Серце до серця» звернулися до нас, зокрема Богдан Іщук, і запропонували виступити для того, щоб купити дітям слухові апарати. Справа дуже конкретна, благородна і відмовитися ми не могли.
Це найновіша наша вистава і вона є дотичною до цієї проблеми. Бо Януш Корчак є великий педагог, великий гуманіст і, крім того, директор сиротинця і він як ніхто дбав про дітей, були там і хворі діти».

На жаль, попри те, що у попередні рази вистава збирала повні зали, в театрі ляльок вистачало порожніх місць. Від проданих квитків та благодійної скриньки вистава «Сенат шаленців» за вечір зібрала приблизно 2 тисячі гривень. Організатор акції «Серце до серця» Богдан Іщук вважає, що це непогано: «Очікували, що зберемо більше, але це непоганий результат, хороший».

Підсумки ж акції підіб’ють наприкінці травня, тоді і стане відома загальна сума зібраних коштів.

Довідково:
Постановку здійснили за фінансової підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку.
Благодійний показ вистави Януша Корчака є символічним, адже автор драми відомий як лікар, педагог-новатор, захисник прав дитини. У пам’яті нащадків він живе, перш за все, як людина, яка відмовилася покинути своїх вихованців Єврейського будинку сиріт, приречених на трагічну загибель у таборі масового знищення в Треблинці. Його вмовляли залишити дітей і врятуватися самому, але Януш Корчак пройшов із сиротами увесь шлях.
Щодо Корчака-письменника, то він, перш за все, відомий як автор, який писав для дітей і про дітей. Театр «ГаРмИдЕр» відкрив для себе іншого Корчака за посередництвом його ранньої драми «Сенат шаленців».

Герої драми — пацієнти божевільні, які втекли від реального світу. Вони безпосередні, безкомпромісні та важко контрольовані. Немов діти, вони граються у пісочниці, будуючи кожен власну модель світу, під ненав’язливим наставництвом мудрого Лікаря. Їх роз’єднують страхи, що призвели до втечі від реальності, а об’єднує молитва Сумного Брата та часточки Бога у кожного в душі.













Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus