USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Реконструкція костелу в Олиці: поляки виділяють мільйони злотих, а українській владі начхати

14 Грудня 2016 19:00
У селищі Олика Ківерцівського району триває реконструкція колегіального костелу Святої Трійці. Як відомо, ці роботи повністю фінансують поляки. Зокрема, гроші на реконструкцію пам’ятки архітектури виділили польський «Фонд Культурної Спадщини», Міністерство культури та національної спадщини Польщі, Сенат, Монетний двір, а також польські бізнесмени та приватні особи.

Перед різдвяними святами на огляд робіт, які вже встигли провести в костелі, з сусідньої Польщі приїхала делегація науковців, істориків та дипломатів. Крім того, тут були присутні завідувач відділу історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета, віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур, депутати обласної ради від фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Вячеслав Рубльов та Олександр Омельчук, а також депутат облради Юрій Ройко (Радикальна партія).
Раніше, як розповідає настоятель олицького костелу-колегіату отець Юрій Погнерибка, двічі на рік – на Різдво та Великдень – у костелі проводили богослужіння. Тепер, поки тут триває реконструкція, віряни моляться в малому костелі святих Петра і Павла. До кінця цього року польські спеціалісти планують закупити камінь для підлоги, проте поки що його не вкладатимуть. А вже наступного, 2017 року, хочуть завершити всі важкі й «брудні» будівельні роботи та почати відтворення художніх елементів, якими був оздоблений костел.

Як розповів голова фракції «УКРОП» у Волинській облраді Вячеслав Рубльов, з ініціативи народного депутата Ірини Констанкевич (у Верховній Раді – з липня 2016 року) було внесено зміни до програми підтримки культури. Обранці громади виділили 150 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції Олицького костелу-колегіату. Щоправда, тендер на розробку документації у Волинській облдержадміністрації так і не провели, мовляв, не знайшлося охочих. Гроші передали на управління культури ОДА, але досі їх так і не використали.
«Коли складали перші акти, тут були присутні депутати від партії УКРОП, які пообіцяли виділити з бюджету гроші на виготовлення документації. Було виділено 150 тисяч гривень, але їх не освоїли», – підтверджує настоятель костелу Юрій Погнерибка.

Тож, як розповідають науковці, які проводять роботи в костелі, їм доводиться самостійно виготовляти всі потрібні документи за власні гроші.
Усі документи на ремонт виготовили за власні кошти

«Було оголошено тендер на розробку реставраційної документації костелу. Проте не знайшлося охочих. Раніше всі проектні документи було зроблено за приватні кошти. Це були перші гроші, які ми могли б отримати від держави», – додає представник «Фонду Культурної Спадщини» Олексій Лозинський.

За словами завідувача відділу історії Волинського краєзнавчого музею Михайла Вашети, замість допомоги з облдержадміністрації чув тільки застереження.

«У телефонній розмові нам забороняли проводити будь-які роботи. Мовляв, ми не маємо на це права. А я маю відповідну кваліфікацію археолога і знаю, на що маю право. Оскільки офіційну заборону висловлюють у листі в письмовій формі, а усну лиш беруть до відома. І це не вкладається у голові», – обурюється археолог.
«Через бездіяльність облдерж­адміністрації рішення знову доведеться виносити на сесію обласної ради у 2017 році, знову шукати гроші в бюджеті на розробку проектно-кошторисної документації, тому що управління культури цього не зробило. Польська сторона вкладає мільйони злотих у реконструкцію пам’ятки, а ми не можемо освоїти 150 тисяч гривень. Це демонструє ставлення влади до історико-культурної спадщини і культурних об’єктів, які могли б стати привабливими для туристів і приносити дохід», – обурюється Вячеслав Рубльов.

Попри перепони та нерозуміння чинної влади, реставраційні роботи в пам’ятці архітектури тривають. Їх планують завершити за два роки. Директор будинку культури селища Олика, органістка костелу Святої Трійці Оксана Попко розповідає, що після реконструкції та встановлення органа тут будуть проводити концерти.
«Орган, який підходитиме і за звучанням, і за стилем до нашого костелу, знайшли аж у Швейцарії. Коли його привезуть і встановлять, тут будуть лунати молитва й чудові органні концерти, які прославлятимуть Бога», – розповідає пані Оксана. Додає: у храм привезуть ще й чудотворну ікону. Для неї зараз майстри облаштовують місце на стінах костелу.

«Паломники до нас потягнуться», – впевнена Оксана Попко.

Отець Юрій Погнерибка каже, що наступного року в костелі знову лунатиме молитва: «Маю надію, що наступного року, коли одну з бічних нав закінчать, то можна буде загородити ширмою і правити там богослужіння».

Анна Волощук

Фото автора

Ківерцівський район
Віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур та депутати-укропівці
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Читач Показати IP 14 Грудня 2016 20:05
А з яких грошей держава має його реконструювати? Хто за це заплатить? З кого спершу ці гроші стягнуть перед тим як витрачати на ремонт?
Юрій Показати IP 14 Грудня 2016 21:58
Відремонтують а тоді привезуть поляків щоб було кому молитися. Ха Ха Ха
Він Показати IP 14 Грудня 2016 22:45
Перемишль
Всім Показати IP 15 Грудня 2016 09:49
Комуністи нищили - поляки відбудовують.
Онопріяк Показати IP 15 Грудня 2016 10:48
Добре хоч робота буде строїтелям
до юрій Показати IP 15 Грудня 2016 12:11
ні .краще хай зруйнується до кінця ??? по принципу-ноги босі спина в глині... а нам і так добре!
Андрій Показати IP 15 Грудня 2016 12:31
А полякам не начхати на долю православних храмів, яких багато нищиться в Польщі?
адмін Показати IP 15 Грудня 2016 13:46
А як можна реставрувати пам*ятку архітектури національного значення без проекто-кошторисної документації?!!! Які роботи приймали?! Чорної архіології?
Українець Показати IP 15 Грудня 2016 15:32
Нам має бути стидно !!! Що ми відремонтували з українських храмів в польщі ???
Валентина Показати IP 16 Грудня 2016 19:19
Молодці поляки! Дякую їм! Ще й литовці обіцяють долучитися! А наша держава-лише красти вміють! Все як завжди...Костел-надзвичайно красивий!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus