USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Костел в Олиці почали реставрувати

30 Травня 2016 20:50
Завдяки фінансуванню Міністерства культури і національної спадщини Польщі, Міністерства закордонних справ Польщі, Сенату та приватних спонсорів вдалось уникнути катастрофічного руйнування костелу. Нині тут здійснили 15 % робіт.

Про це повідомляють у прес-службі волинського осередку партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці – важлива історична пам’ятка Волині. Чарівна барокова архітектура, відносно близьке розміщення від обласного центру мали б приваблювати сюди тисячі туристів щороку, проте навіть у вихідні дні тут рідко кого зустрінеш, окрім місцевих. Причиною цьому є занедбаність та аварійний стан об’єкту.

Питання відбудови костелу підняв депутат обласної ради від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Омельчук, озвучивши депутатський запит під час сесійного засідання. Про цю пам’ятку культури також йшлося у тижневику «Волинські Новини» №9.

«Протягом останніх трьох років костел опікує Фонд Культурної Спадщини Польщі, - розповів депутат. – Представник фонду в Україні Олексій Лозинський віднайшов публікацію, де я розповідаю про необхідність залучення обласних коштів до реконструкції об’єкту. В результаті ми домовились про співпрацю».

Робоча зустріч відбулась на території костелу-колегіату за участі депутатів обласної ради від фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Вячеслава Рубльова, Олександра Омельчук, Ірини Констанкевич та представників польської делегації: директора Департаменту Культурної Спадщини Міністерства Культури і Національної Спадщини Республіки Польща Яцека Міллєра, Президента Фонду Культурної Спадщини Міхала Лящковскі, начальника відділу у Справах Польської Культурної Спадщини за кордоном Міхала Міхалські, заступника директора Королівського Замку на Вавелі др.Єжи Петруса, спеціаліста по реставрації каменя професора Януша Смаза, реставратора Аркадіуша Осташа та консула Республіки Польща у Луцьку Кшиштофа Савіцкі.
Яцек Міллєр зауважив, що завдяки фінансуванню Міністерства культури і національної спадщини Польщі, Міністерства закордонних справ Польщі, Сенату та приватних спонсорів вдалось уникнути катастрофічного руйнування костелу. На сьогодні вже здійснили 15 % робіт. Зокрема, вдалось здійснити інвентаризацію і відкласти елементи вівтарів, дерев’яних декорацій, вбудувати зовнішній обхід навколо абсиду (виступ будівлі, здебільшого півкруглий) і костелу. Також планується реконструкція даху. Для укріплення стін реставратори використали цеглу XIX століття, оскільки вона найближча по структурі до цегли самого костелу.

Варто зауважити, що польська сторона вже вклала 6,5 мільйонів гривень для врятування об’єкту. Реставратор Аркадіуш Осташ зазначив, що при систематичному фінансуванні, реставраційні роботи можна буде закінчити за 4-5 років.

«Ми пишаємось тим, що маємо тісні культурні зв’язки з Польщею. Це місце є свідченням того, що ті зв’язки актуальні й сьогодні. Костел потребує реставрації та відродження не лише тому, що це пам’ятка доби бароко, але й тому, що він цінний як туристичний об’єкт, – наголосила заступник голови фракції УКРОП в облраді, секретар «культурної» постійної депутатської комісії Ірина Констанкевич. – Олика може бути цікавою туристам, але для цього потрібно докласти багато зусиль. Ми розуміємо, що цю роботу треба активізувати, влити потужні сили і ми маємо певні зобов’язання. Як член комісії з питань культури при обласній раді, я буду лобіювати внесення Олицького колегіального костелу у Регіональну програму розвитку культури, мистецтва і туризму. Аби вже у цьому році можна було виділити кошти з обласного бюджету хоча б на проектну документацію».

Анастасія КОРЕЦЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Перехожий Показати IP 30 Травня 2016 23:46
Кому воно все треба? Зараз кучу бабла вбахають. І для чого? Хто там в той костел ходити буде?
перехожа Показати IP 31 Травня 2016 07:05
Поляки свої Креси реставрують, а ви одягайте вишиванки і співайте та бабло за бурштин та ліс волинський в офшори женіть. Старе місто забудовуйте курниками, під вереск Левчука.....
Волинянин Показати IP 31 Травня 2016 09:09
Якщо хочемо розвиватись, якщо хочемо щоб нас поважали, якщо хочемо щоб до нас їздили то минулу велич нам потрібно відроджувати... А "перехожим" - багато із нас кучу баьла постійно вбахують у барах і що попісяли і голова поболіла...А коли поляки мають бажання допомогти, честь їм і хвала, костел то на землі Волинській і донас на Волинь будуть їхати його споглядати. А відносно грошей за бурштин та ліс в офшорах...що ж такі ми господарі. Бо це припиниться тільки тоді коли ми обиратимо не за гречку і горілку чи якусь суму в гривнях чи доларах. І напевне потрібно міняти виборче законодавство щоб до влади могли прийти, здібні, чесні , патріоти і уміючі в царині державотворення...А щоб випадкові не лізли то встановити матеріальну відповідальність за результати роботи на займаній посаді... Наламав дрівець- пплати, ніяких результатів - теж плати...
111 Показати IP 1 Червня 2016 08:13
Молодці Поляки! Головне щоб некрали Українці під час реставрації

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus