USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У луцькій Галереї мистецтв – Зимовий салон

27 Січня 2016 19:00
Зимовий вернісаж відкрився у Галереї мистецтв НСХУ 26 січня. Обласна виставка «Зимовий салон» презентує шанувальникам прекрасного 65 живописних робіт 29 художників Волині – визнаних майстрів пензля і молодих митців.

Перші враження про цю виставку – і самих художників, і відвідувачів – висловила під час відкриття експозиції відома волинська мисткиня Світлана Костукевич: «Ви знаєте, на сьогоднішній виставці відчувається надзвичайна легкість і позитивна енергія…»

Дійсно, представлені для показу роботи якимсь незбагненним чином підібралися настільки природні і яскраві, що спонтанно створили атмосферу взаємопроникнення емоцій і відразу викликали щирий відгук глядачів.

Зима буде теплою і живою.

Будеш чути над головою

ідиш пташиний з нічного краю.

Якщо забудеш – я нагадаю.


(із поезії Сергія Жадана)

Волинська зима – прекрасна у своїй непередбачуваності, примхлива і нестримна, з різдвяними віншуваннями і барвистим вертепом – стала музою й відобразилася у пейзажах і тематичних полотнах Леоніда Литвина («Зима», «Вертеп у Луцьку»), Світлани Костукевич («Новий рік», «Різдво»), Леоніда Хведчука («Відлига»), Михайла Мельника («Передчуття холоду»), Марини Лактіонової («Різдвяна ніч»), Ірини Сардак-Бондарук («Святий Миколай»). Художниця Оксана Ядчук-Мачинська поділилася своїми враженнями про Різдво у Варшаві – саме так називається її «зимова» робота – святкову пору, коли місто потопає у підсвічених гірляндами деревах.

«Ми щороку проводимо у Галереї мистецтв Осінній салон до Дня художника, Зимовий салон у Різдвяні свята та Весняний салон, – зазначив голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук під часвідкриття експозиції. – Не існує тематичних і жанрових рамок для митців, єдиним критерієм для відбору робіт є професіоналізм художника, унікальність його авторської стилізації, свіжість і оригінальність втілених ідей».

Різноманіття особистого досвіду, самобутність в інтерпретаціях, знахідки авторських технік, багатство асоціацій і рефлексій на оточуючу дійсність продемонстрували серії робіт Геннадія Юр’єва «Композиції», Олени Бурдаш «У пошуках гармонії», Тетяни Ядчук-Богомазової «Початок» і «Знаки в просторі».

Глядачі мають змогу споглядати експерименти у пошуку гармонійної композиції і взаємодії кольорів, заглибитись у сенси і знаки, а також поспілкуватися з авторами робіт, що зачепили їхні емоційні струни, – в цьому теж полягає неабияка цінність проведення таких презентацій.

Ми, допитливі глядачі, не могли втратити таку нагоду і висловили свої враження про нову серію художниці Олені Бурдаш, яка є справжньою міською легендою і неординарною особистістю:

Пані Олено, ми помітили у Ваших останніх роботах нові знахідки у пошуку Вашої гармонії – від жіночого та чоловічого начал, від символічного еротизму Ви зробили поступ до пошуку гармонії композиційної, предметної…

Так, людина розвивається, у своєму житті - вона переходить від рівня до рівня. Я досліджую перехід від душевного до духовного. Останні роки я читаю багато цікавої філософської літератури з йоги та інших духовних практик, займаюся медитацією, дихальними вправами. Від душевних, емоційних переживань людина «піднімається» до духовного просвітлення, стає на рівень вищою. Це як у школі – переходити з класу в клас.

На ваших полотнах – прості предмети: пляшки, глечики, чашки на столі, яблука, груші. Ви їх компонуєте у різних просторових комбінаціях, переставляєте на Вашому столі…

Такими є мої пошуки гармонії. Я їх переставляю – я так шукаю свою гармонію. Пошуки людиною своєї внутрішньої душевної гармонії, самопізнання і розвиток - нестримні у своєму поступу. І скільки живе людина – стільки і шукає.

Я танцюю, - говорить вона, - доки падає сніг.

Доки танцюю, - вона говорить, - доти тримаюсь усіх.

Доти небом нічним перекочується луна.

Доки вистачить снігу – я танцюю, - говорить вона.

(Із поезії Сергія Жадана)

Учасники Зимового салону запропонували своєму вдумливому глядачеві новий емоційний досвід, інтелектуальні вправи, можливості співпереживання та спілкування – такого необхідного кожному художнику feed-back, без якого мистецтво не було б мистецтвом. Саме до такого діалогу спонукають полотна визнаних волинських майстрів України Петра Собка, Валентина Кирілкова, Оксани Ядчук-Мачинської, Галини Черниш, Катерини Ганейчук, Валентини Ваколюк, Віктора Чухрая. Молоді митці Марічка Островська, Костянтин Мазурик, Алла Харчук фонтанують творчу фантазію, вражають сміливістю експериментів, шукають себе у абстракції та етнічних мотивах.

І хотілося б дякувати за можливість не відповідати,

не пояснювати, не повторювати, не торкатись,

за можливість не слухати нарікань і не давати поради,

дякувати за монотонність, дякувати за строкатість.

(Зі поезії Сергія Жадана)


Експозиція Зимового салону щойно розпочала свою роботу, і триватиме ще протягом 3 тижнів. У шанувальників живопису є чудова нагода з користю і насолодою провести своє дозвілля в стінах Галереї мистецтв і ознайомитися з представленими творами волинських художників.

Поезія нашого сучасника Сергія Жадана стала асоціативним поетичним тлом для вражень і емоцій,викликаних під час перегляду експозиції Зимового салону.

Автор: Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus