USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Богдан» і ЛАЗ не поділили тендер

20 Вересня 2010 10:08
Найбільший за останній час тендер на закупівлю тролейбусів для Автономної республіки Крим закінчився скандалом: його переможець корпорація «Богдан» не змогла укласти угоду з владою республіки через скарги компанії «Львівський автобусний завод» в Антимонопольний комітет. Це може виявитися не єдиним предметом суперечки між компаніями - «Богдан» претендує на виробництво техніки для міст, приймаючих Євро-2012, хоча єдиним постачальником для них обрано ЛАЗ.

У тендері на поставку 61 тролейбуса Криму брали участь чотири компанії. Найменшу суму контракту запропонував Львівський автомобільний завод (ЛАЗ) - 105 млн грн. Тим не менше переможцем 2 вересня була оголошена компанія «Богдан», що запропонувала 142 млн грн. Втім, договір з переможцем підписано так і не був, - пише Комерсант .

Результати тендеру ЛАЗ оскаржив в Антимонопольному комітеті (АМКУ) - 6 вересня компанія подала скаргу, звинувативши МінЖКГ Криму в порушенні порядку проведення тендеру. 8 вересня АМКУ призупинив процедуру закупівлі на строк до 30 робочих днів.

У ЛАЗі кажуть, що МінЖКГ опублікувало вимоги до тендеру лише за місяць до його проведення, і однією з умов була наявність сертифіката випробувань тролейбуса на гірській трасі. «Компанії просто не встигли отримати сертифікат, тому що на випробування йде шість місяців», - пояснив заступник начальника юридичного департаменту ЛАЗу Юрій Терновий.

Крім того, за умовами тендеру одна компанія може виставити тільки одну пропозицію, проте «Богдан» на ньому представляли АНЗ № 1 (входить в корпорацію) і «Хюндай Трак» (дистрибутор продукції «Богдан» і Hyundai).

У МінЖКГ АРК від офіційних коментарів відмовилися. У той же час джерело видання в міністерстві повідомив, що 13 вересня відомство подало позов до Окружного суду Києва з вимогою визнати таким, що відбувся тендер і дозволити укласти договір з переможцем. «АМКУ не повинен був приймати скаргу, тому що ЛАЗ не допустили до другого туру тендеру через відсутнысть сертифікату випробувань тролейбуса на гірській трасі і заборгованості перед Пенсійним фондом на суму 2,5 млн грн», - відзначило джерело. Сертифікат був тільки у АНЗ # 1 і «Хюндай Трак».

Керуючий партнер юридичної фірми «Астерс» Олексій Дідковський вважає, що порушень з боку МінЖКГ не було: «МінЖКГ оголосило умови, і компанії, що претендують на перемогу, повинні були їх виконати. Якщо один з учасників не мав сертифіката, це достатня підстава для винесення рішення не в його користь «. За словами пана Дідковського, АМКУ має право розглядати скаргу і припиняти процес закупівлі на строк не більше 30 днів.

Тендер на поставку тролейбусів для АРК став найбільшим в цьому році. Найближчим часом тендери на закупівлю тролейбусів і автобусів повинні провести всі українські міста, в яких пройдуть матчі Євро-2012. Всього планується закупити 2 тис. одиниць техніки на суму 3,5 млрд грн.
Найбільші шанси виграти у ЛАЗа - Кабінет міністрів вибрав компанію як єдиного постачальника транспорту. Але «Богдан» має намір скласти йому конкуренцію. «Ми звернулися до Кабміну з проханням розглянути нашу пропозицію для участі в тендерах. Віце-прем'єр Борис Колесников надіслав листа до комісії, яка проводить експертну оцінку продукції підприємств. Ми очікуємо її приїзду», - сказав віце-президент корпорації «Богдан» Володимир Гунчик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Читач Показати IP 20 Вересня 2010 11:28
А далі хтось проведе вдалу операцію і закуплять якісь корейські "Хтознало", а наші Богдани та Лази заіржавіють.
kozak Oleg Показати IP 20 Вересня 2010 20:57
Якщо чесно ЛАЗ взагалі обнаглів, їм влада віддала майже 2000 замовлень на тролейбуси і автобуси для міст які приймають ЄВРО 2012, при тому, що це можна бло поділити між тим же ЛАЗом і Богданом і вони ще сюди всунулися і щось вознікають, мали б совість... І взагалі наскільки мені відомо вони даже ще повністю із своїми боргами що до тролейбусів які замовлялися містами в 2008 році не розрахувалися, ось Рівне вже 2-й рік чекає нового тролейбуса при тому, що замовляло 2, а прийшов тільки 1... Як кажуть і сам не гам і комусь не дам... І правильно ЧИТАЧ примітив, ще візье Крим і закупить російські ТРОЛЗи і будуть українці без роботи, а російські тролейбуси які повірте мені в якості поступаються (нові моделі Тролзи) їздити по Криму, або закуплять білоруські тролейбуси, які хоч і дорощі, але по якості такі ж які і наші... Ну що розвиваємо економіку інших держав і далі???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus