USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

5 рецептів від осінньої застуди

26 Жовтня 2012 14:29
Укріпити імунітет допоможуть сміх, сало, холодний душ і трав’яні чаї.

Про це пишуть «Коментарі».

Епідемія грипу ще не настала, однак аптекарі не дрімають ‒ ціни на імуномодулятори повзуть угору. Лікарі рекомендують до початку «сезону хвороби» зробити щеплення від грипу. Адже це не тільки ефективний засіб профілактики, але й чудовий спосіб заощадити сімейний бюджет. Втім, грип ‒ не єдина напасть, що очікує на українців з приходом холодів. Адже є ще оберемок найрізноманітніших застудних захворювань.

Тож, видання підібрало декілька простих рецептів, як зміцнити імунітет без особливих фінансових затрат.

1. Одягнути гумові чоботи
Секрет «залізного здоров’я» від знаменитого полководця Олександра Суворова звучить так: «Тримати ноги в теплі, а голову в холоді». Медики підтверджують, що в більшості випадків застуда починається після того, як людина дуже промокне під дощем. Щоб примхлива осіння погода не завдала неприємностей, потрібно не тільки стежити за прогнозами метеорологів, але й завжди носити із собою парасольку. І, звичайно, купити хороше взуття. Найкраще з натуральної шкіри, при цьому підошва повинна бути досить товстою. На щастя, сьогодні зберегти ноги сухими легко можуть навіть найзапекліші модниці: гумові чоботи можна купити будь-яких кольорів і з різними малюнками.

2. Їсти печені яблука, мед і сало


Для підтримки імунітету організмові потрібні вітаміни всіх груп, особливо ‒ С і В12 (містяться в цитрусових), а також селен (міститься у вівсяній і гречаній крупах), цинк, мідь і марганець (найкраще джерело ‒ горіхи), омега-3 жирні кислоти (ними багата морська риба), залізо (одне з головних джерел ‒ м’ясо), бактерицидні фітонциди, які містяться в цибулі і часнику.

Один з ефективних рецептів зміцнення імунітету ‒ сало, перетерте з різними спеціями, зокрема імбиром, корицею і гвоздикою. Оптимальна кількість ‒ 4 чайні ложки протягом дня. Спеції можна додати і в будь-яку рослинну олію першого холодного віджиму. Зберігати його потрібно в скляній пляшці в темряві. Таку олію корисно додавати в каші, салати, картоплю або випивати 1 чайну ложку вранці.

Ще один рецепт для зміцнення здоров’я ‒ печені яблука. Якщо приготувати їх із волоськими горіхами, родзинками і курагою, то організм отримає не тільки порцію цинку, міді та марганцю, але і заліза з магнієм.

Не слід забувати і про мед ‒ найсильніший імуномодулюючий засіб. Його найкраще їсти ложкою, а не класти в гарячу рідину (молоко, чай або настій). Справа в тому, що за високих температур корисні речовини, що знаходяться в меді, руйнуються.

3. Пити трав’яні настої

«Бабусині засоби» чудово підійдуть для профілактики застудних захворювань. Достатньо замінити щоденний вечірній чай трав’яним настоєм. Основні компоненти осінньої «зміцнюючої» фітоаптечки: квітки ехінацеї і ромашки, плоди шипшини, звіробій, липа, шавлія і чистотіл, суцвіття бузини, а також гілки вишні та малини, листя смородини. Дуже багато корисних мікроелементів та вітамінів у ягодах калини, глоду, смородини та малини. Їх можна вживати як у сирому вигляді, так і використовувати як компоненти трав’яного чаю. Крім того, корисний чай з кореня женьшеню, який упродовж тисячоліть використовується в Китаї як засіб, що зміцнює весь організм. Не варто забувати і про традиційні м’яту, мелісу і лимони.

При складанні трав’яних чайних сумішей потрібно пам’ятати, що квіти, плоди і гілки рослин заварюються по-різному. Листя і квітки дуже ніжні, тому їх достатньо лише залити окропом і дати настоятися. Плоди найкраще добре розтерти, а після залити окропом у термосі. Гілки рослин потрібно кип’ятити кілька хвилин, а потім настоювати10-15 хвилин, попередньо закутавши. Що ж до дозування, то в середньому на 1 склянку окропу використовується 1 столова ложка сухої подрібненої трави. Фітозбори потрібно регулярно міняти, а самі трави краще купувати в аптеці, а не на ринках.

4. Спробувати загартовування

Як стверджують медики, загартовування має найпотужніший імуностимулюючий ефект. Втім, навіть ті, хто не загартовується, знають, що обливання холодною водою або контрастний душ роблять організм сильнішим. Крім елементарного загартовування сили волі, взаємодія з холодною водою чудово тренує імунну систему людини.

Для тих, хто все ж наважиться спробувати цей стародавній спосіб імунотерапії, важливо запам’ятати, що не можна в перший же день кидатися в крижану воду. Лікарі радять починати обливання холодною водою з окремих частин тіла. У перший тиждень ‒ кисті рук і стопи ніг, у другий ‒ просунутися до ліктів і колін. А вже після цього можна починати привчати до холоду і все тіло. Лікарі рекомендують робити обливання після прийняття душу.

Після загартовувальних процедур слід обов’язково розтерти тіло грубим рушником, щоб активізувати кровообіг, після чого одягнути звичайний домашній одяг. Інструктори із загартування підкреслюють: не варто кутатися в шуби і шапки, адже від надлишку тепла користь від холодотерапії може звестися на нуль.

Протипоказання. Перед тим як почати загартовуватися, необхідно проконсультуватися з лікарем! Крім того, зміцнювати організм холодом не можна при розвитку гострих і загостренні хронічних захворювань. Також загартовування заборонено при хворобах серцево-судинної (пороки серця, ішемічна хвороба, перенесений інфаркт міокарда) і нервової систем (епілепсія, склероз судин головного мозку, серйозні травми черепа).
5. Більше посміхатися і отримувати задоволення

Імунологи стверджують, що зв’язок між позитивними емоціями та імунітетом людини очевидний. Тобто чим більше радості й щастя відчуває людина, тим міцніша опірність організму інфекціям. А ось стрес, за словами фахівців, ‒ найпотужніший руйнівник імунітету, який «з’їдає» психологічне і фізичне здоров’я. Тобто в похмурі осінні дні медики радять якомога частіше приносити собі задоволення.

При цьому людина не обмежена у виборі способів: потрібно робити все, що приносить позитив. Можна вбиратися в яскравий одяг, частіше зустрічатися з друзями, ходити на концерти або в театр. Комусь приносять задоволення подорожі, хтось заряджається оптимізмом від шопінгу, а ще хтось ‒ від предметів, зроблених власними руками. І головний припис ‒ побільше сміятися. Адже сміх, як відомо, не тільки піднімає настрій, але і в цілому продовжує життя.

Що найважливіше, протипоказань у такого методу імуностимуляції немає ‒ можна і потрібно робити все, що піднімає настрій і приносить задоволення. Тоді й інфекції «відскакуватимуть» від організму, немов гумові м’ячики від стіни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus