USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як реставрують Замок Любарта у Луцьку

20 Листопада 2013 10:00
Заміну дерев’яних конструкцій галерей на мурах Луцького замку планують зробити у 2014-ому році.

Про це розповів директор Луцького історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький 19 листопада, - інформує ВолиньPost.

З його слів, планують заміну дерев’яних поручнів та східців до галерей, ґонту (ґонт - покрівельний матеріал у вигляді клинчастих дощечок, драниць, плашок фігурної форми, - ред.), яким накриті галереї і стіни замку, аби захистити їх від затікання води під час опадів. «Буде їх заміна на більш стійкі. Один до одного буде заміна», – розповів Павло Рудецький.

Ґонт вирішили просто перестелити і не використовувати інше покриття типу черепиці. Мовляв, саме цей матеріал використовували у минулих століттях для захисту стін замку від підтоплення, тож цю автентику і залишать.

Поручні будуть міняти лише на одній із галерей – між Владичою та Стировою вежами. «Ці перила в гіршому стані, вони низькі. А має бути безпека для туристів, щоб вони могли туди піднятися і оглядати замок», – зазначив Павло Рудецький.

Нинішнім дерев’яним конструкціям – вже приблизно сорок років. Так, їх зробили під час відновлення замку Любарта у 1970-их роках.

Наразі вже є кошторисна документація і виготовляється проектна частина, чим займається обласна філія ДП «НДІпроектреконструкція». Після завершення цього замовник робіт – Волинська ОДА – має оголосити тендер для організацій, яким запропонують зайнятися реставрацією.

Згідно з попередніми і досить «туманними», зі слів Рудецького, підрахунками, реставраційні роботи обійдуться у 2 мільйони гривень. «Кожен місяць вносяться якісь поправки, і це ще буде коригуватися», – сказав посадовець.

Поручні на інших галереях міняти не будуть, адже вони «працюють нормально», – розповів Павло Рудецький.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
nehbcn Показати IP 20 Листопада 2013 10:45
Хай туалет зроблять на території заповідника а то соромно перед іноземцями.По кущам ходять
лучанин до nehbcn Показати IP 20 Листопада 2013 13:30
))))))))))))))))
впвпв Показати IP 20 Листопада 2013 13:45
А ти впевнений, що ти саме в нас був?? Туалет там є!!
сергій Показати IP 20 Листопада 2013 16:12
а от кущів ніяких на території замку немає чи може ви спутали замки панове

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus