USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гіпсове минуле: сталінський слід у Луцьку. ФОТО

12 Квітня 2011 15:09
У часи панування на Волині більшовиків у Луцьку встановили не один, а як мінімум три пам’ятники Сталіну. Хоча точної кількості постаментів, погрудь, скульптурних композицій «вождя всіх народів» у Луцьку, сьогодні ніхто й не пригадує.

Сталін № 1: у сквері на вулиці Лесі Українки

За словами колишнього редактора газети «Луцький замок», дослідника Волинського краю Феодосія Мандзюка, у Луцьку стояло щонайменше три пам’ятника тирану.

Перший пам’ятник вочевидь з’явився ще до Другої світової війни.

Розташовувався постамент неподалік від сучасного приміщення Луцького міськрайонного суду, що на вулиці Лесі Українки.
Сьогодні там сквер, де також стоїть пам’ятник комуністу, проте набагато скромнішому - секретарю Волинської організації Комуністичної партії Західної України у міжвоєнний період Степанові Бойку.

За словами Мандзюка, пам’ятник знаходився трохи лівіше від сучасного пам’ятника Бойку.


Сталін №2: у центрі міста на Театральній площі

Інший пам’ятник Сталіну стояв у парку на місці теперішнього Театрального майдану. Там, серед дерев та алей, також був постамент радянського вождя, розповідають краєзнавці.

Достеменно невідомо, коли пам’ятник там з’явився, але всі дослідники знесення пам’ятника датують 1954 роком, - в рік початку розвінчування культу особи Сталіна.

Коли пам’ятник Сталіну демонтували, там розмістили іншого вождя – Леніна. Про що свідчать фото, розміщені на форумі «Луцька дошка»


Сталін №3: На місці ЦУМу, у товаристві Леніна

Найбільше фотографій і згадок у пам’яті лучан залишилося про групову скульптуру Сталіна та Леніна, яка ще до війни з’явилася у сквері, на місці якого сьогодні стоїть ЦУМ.
Дописувачі міського форуму, висловили думку, що пам’ятник вождям простояв з 1939-го по 1941-й роки.

Знайдені фото справді свідчать про те, що в роки Другої світової війни скульптура постраждала: на фото стоїть солдат посеред руїн, а Сталін та Ленін тримають свої голови у себе на колінах.

«Під час війни пам’ятник зруйнували. Це також не був якийсь художній витвір мистецтва. Звичайна гіпсова скульптура. До речі, у Луцьку ніколи не було так би мовити офіційного пам’ятника Сталіну. По суті це все – неоригінальні скульптури», - зазначив відомий дослідник історії Луцька Вальдемар П’ясецький.



* * *
Ще одного пам’ятника Сталіну кілька років тому у Луцьку викопали під час будівництва нового приміщення поряд зі сквером на вулиці Лесі Українки. Будівельники у котловані «вирили» два погруддя. Одне – понівечене погруддя міністра СРСР В’ячеслава Молотова, а інше – ціле, Йосипа Сталіна.
Головний редактор газети «Віче-інформ», письменник Василь Простопчук, який, виявляється, колекціонує речі старовини, забрав цей пам’ятник до своєї приватної колекції.

«Тепер це погруддя знаходиться у моєму музеї «Подалі від ближнього». Він заввишки близько метра. Однак ця знахідка не має жодної цінності, це звичайний бетон. Просто відголосок минулого», - розповів Василь Простапчук.

Фото – з сайтів "Фотогалерея древнього Луцька" та "board.lutsk.ua/"
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 12 Квітня 2011 15:53
Величезна повага Волинським новинам - новина важлива і актуальна. як кажуть: ета пять і плюс пітцот! А швондерам з комсолу в коричневих кожанках треба придумати шось нове і оригінальне, плагіатори нікчемні.
Anti-Mafia Показати IP 12 Квітня 2011 20:41
Пан Простапчук не "забрав" памятник, а нахабно ВКРАВ, тим самим грубо порушивши ст.36 ЗУ "Про охорону культурної спадщини", яка регламентує "припинення земляних робіт у разі виявлення знахідки історичного характеру...і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи". Відповідне звернення по цьому факту буде передане на реагування компетентним державним структурам для реагування згідно ст.44 цього ж закону - "за неподання, несвоєчасне подання або подання явно недостовірної інформації про виявлені у процесі земляних, будівельних, шляхових, меліоративних та будь-яких інших робіт об’єкти культурної спадщини", що передбачає штраф у розмірі від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян... Після цього пан Простапчук з повним правом може звертатись до "товариша Сталіна", як "ДОРОГИЙ мій"...
споглядач Показати IP 13 Квітня 2011 10:22
простопчук був редактором газети "молодий ленінець" - зараз він страшенний бандерівець, дисидент, націоналіст, патріот, цілодобо носить вишиванку... памятник вкрав? ну інколи ностальгує, буває...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus