USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинянин колов дрова сокирою часів Хмельницького. ФОТО

31 Травня 2011 09:21
Кандидат історичних наук Володимир Борщевич на обійсті батьків у селі Красноволя Маневицького району Волині знайшов бойову сокиру, яку датують періодом національно-визвольних змагань під проводом Богдана Хмельницького – 17 століттям.
«Очам не повірив, коли в дровітні в колоді побачив застромлену бойову сокиру, якій сотні років. Вона була добряче поїджена іржею та надщерблена. Батько колов нею дрова», – розповів Борщевич. Про це пише Gazeta.ua.
Сокиру батько науковця навесні підібрав на звалищі за містом. Заточив і прилаштував сокирище. Використовував її в господарстві.
«Сокира залізна й важить майже кілограм. Її довжина понад 22 сантиметри, а ширина леза – майже 10 сантиметрів. За формою вона нагадує козацькі бойові сокири. Зокрема, такі були на озброєнні у війську гетьмана Богдана Хмельницького під час національно-визвольної боротьби 1648-1657 років. Виходить, цій сокирі понад три з половиною століття», – додав науковець.
Місцеві колекціонери припускають, що сокира ще старіша. Оцінюють її щонайменше у 800 гривень.
«Думаю, що їй є десь півтисячі років. Схожі сокири мали воїни князя Костянтина Острозького в 16 столітті. Потрібні ретельні дослідження, щоб встановити точніше датування. Хтозна, може, маємо справу із знахідкою, навіть, періоду Київської Русі», – припускає Анатолій, колекціонер старожитностей із Рівного.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus