USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відзначають безсмертний подвиг – звільнення міста від нацистів у 1944-ому

2 Лютого 2017 13:02
Із нагоди 73 річниці визволення Луцька від нацистських військ в місті відбулося урочисте зібрання. Так, на меморіальному комплексі «Вічна Слава» відбулася панахида та покладання квітів.

На початку заходу до присутніх звернувся Перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Він зауважив, що, як і в далекі часи, так і сьогодні продовжується боротьба за Батьківщину, та закликав усіх присутніх до хвилини мовчання.

«На жаль, сьогодні немає в живих жодного ветерана, військовослужбовця з тих, хто визволяв Луцьк від фашистів, однак пам'ять про них залишилася. Треб пам'ятати історію, минуле. Ніби в Луцьку немає війни, вона на сході, але 35 лучан загинули в ході АТО. Тому прошу всіх до хвилини мовчання, аби віддати пам'ять та шану усім загиблим воїнам»,- сказав Яковлев.

Наступним звернувся до присутніх представник духовенства, який закликав берегти в своїх серцях любов до ближніх та молитися, бо в кого правда з тим і Бог.

«Ніхто не забутий й ніщо не забуте. 73 роки тому Луцьк визволили від фашистських загарбників і сьогодні ми повинні пам'ятати про той подвиг. Адже хто не пам'ятає минулого – не вартий майбутнього. Низький уклін упавши воїнам, прошу всіх до спільної молитви», - закликав священик.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЩО ПАМ’ЯТАЄ ЛУЦЬК ПРО ВІЙНУ - СТАРІ ФОТОГРАФІЇ

Після цього відбулася панахида та покладання квітів до пам’ятного знаку «Невідомому солдату» за участю представників влади, громадських організацій, галузевих підприємств, установ, ветеранів, учнівської молоді.

Зауважимо, під час панахиди розпочався дощ, потім почав йти мокрий сніг, за яким випав град. Присутні на заході зауважили, що таке враження, ніби сама земля оплакує воїнів.

Нагадаємо, що війська 1-го Українського фронту отримали наказ розпочати Рівне-Луцьку наступальну операцію, яка проводилася з 27 січня по 11 квітня 1944 року силами 13-ї армії 1-го Українського фронту. Так, у вигнанні нацистських військ з міста брало участь з’єднання 1-го кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта В. Баранова та 2-га гвардійська кавалерійська дивізія генерал-майора Х. Мамсурова, які просувались у напрямку Теремно-Підгайці. Також, 7-ма гвардійська кавалерійська дивізія полковника І. Васильєва вела наступ на місто з півночі. У цій операції відзначився командир взводу гвардії лейтенант Володимир Юдін. Як наслідок наступальних дій, на ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
51 омбр(розформ) Показати IP 2 Лютого 2017 13:11
Народ відправте депутата Шкоду (інженера-танкіста)в зону нехай трохи послужить.
Зайчик Показати IP 2 Лютого 2017 13:11
Щось романюка не видно на фото.....
Всезнайко Показати IP 2 Лютого 2017 13:16
Яке звільнення від нацистів? Їх повно в місті.
ще не зовсім свідоми Показати IP 2 Лютого 2017 14:19
Цікаво, коли настане друге звільнення нацистів з нашого міста?
Застереження Показати IP 2 Лютого 2017 15:39
Визволителі керовані з Москви вже "освобождают" Крим і Донбас... А це вшанування - це таке собі "алібі"?
Цитую священника: до Застереження Показати IP 2 Лютого 2017 16:37
"Хто не памятае свого минулого - той не вартий майбутнього!" Не лiпiть горбатого до стiни.
zeroprint22@outlook. Показати IP 2 Лютого 2017 15:57
Це нi нацистi а господарi
123 Показати IP 2 Лютого 2017 16:58
Вечная Слава и павшим и живым!
ЛОР Показати IP 2 Лютого 2017 17:11
Перемога Гулагу над Освенцімом...
Андрій до ЛОР Показати IP 2 Лютого 2017 21:35
100% Поміняли одного окупанта на іншого
Андрію Показати IP 3 Лютого 2017 10:08
Лікуйся не в ЛОРа, а в психіатра. Та й ЛОРа з собою прихопи, ображений....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus