USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чи узаконять на Волині «бурштинову лихоманку»?

27 Квітня 2015 16:21
У Луцьку мізкували над тим, як можна узаконити видобування бурштину, аби попередити розкрадання природніх ресурсів. Зокрема, йшлося про створення якомога комфортніших умов для видобутку «сонячного каменю».

Про правки до проекту закону «Про видобування та реалізацію бурштину» розмовляли під час прес-конференції народного депутата України Ігоря Лапіна, що відбулась сьогодні, 27 квітня, у Луцьку.
Так, нардеп зауважив, що до так званої «бурштинової проблеми» причетні кримінальні структури, члени ГО «Самооборона Волині», правоохоронці. Мовляв, усі хочуть мити бурштин. Однак насправді існує глобальна проблема, яка має екологічну, психологічну і кримінальну складові.

З його слів, для того, аби вирішити проблему видобутку бурштину на рівні держави, і був ініційований законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину».

До слова, за цей законопроект Рада проголосувала вже у першому читанні. Утім, до його змісту є ще багато зауважень.

Чи вдасться законодавчо знищити поняття корупційних схем та вивести криміналітет із бурштинового бізнесу?

Насправді, нормативний акт у первинному вигляді має низку спірних питань. Зокрема, має місце тотальне порушення законодавства в частині незаконного видобутку «сонячного каменю». А це означає не що інше, як розкрадання природніх ресурсів, що тягне за собою втрати для країни та її громадян.

По-друге, ті, хто незаконно видобувають бурштин, мало переймаються питаннями довкілля, а тому рекультивацію не здійснюють. Як наслідок, у місцях видобутого каміння утворюються «місячні» ландшафти: повалені дерева, вимиті піски, землі, що непридатні для господарського користування.

По-третє, досі не врегулювали питання з продажем, адже левову частку каміння вивозять контрабандою у Польщу та Китай. Тим часом, «чорна» ціна є нижчою за ринкову, тож на цій різниці виграють іноземні закупівельники, але аж ніяк не українці.
«Не варто забороняти те, що не можна заборонити», - вважають ті, хто має бажання якимось чином врегулювати питання незаконного видобутку корисних копалин.

Однак варто звернути увагу на очевидні речі: якщо буде поняття винятково штрафних санкцій, то цього недостатньо. Потрібно посилювати кримінальну відповідальність за видобуток і реалізацію бурштину. Адже у порівнянні з тими коштами, як заробляють копачі бурштину, штрафи за його видобуток є мізерними.

Розробники законопроекту пропонують базові шляхи вирішення проблем:

Зокрема, пропонують відмінити ліцензію на видобуток дорогоцінного каміння та гірничий відвід.

Також розробники законопроекту хочуть надати можливість видобувати бурштин маленьким господарствам, тобто, не менше ніж на 80 % територій, працюватимуть так звані старательські артілі.

Довідково: старательська артіль – юридична особа, зареєстрована у формі повного товариства. Згідно із законом, виключне право видобувати бурштин на старательській ділянці має тільки старательська артіль. Їй не потрібно жодних спеціальних дозволів. «Старателі» підпписують договір лише з первинним надрокористувачем і виготовляють у проектній організації технологічний проект розробки ділянки родовища бурштину.

Окрім цього, у змінах до законопроекту передбачене зобов’язання «старателів» здійснювати рекультивацію земель.

Насамкінець, реалізацію бурштину хочуть здійснювати через бурштинові біржі.

Хто може видобувати бурштин

Новою категорією надрокористувачів, які, згідно із нормами законопроекту здійснюють управління процесом видобутку, є первинні надрокористувачі. Тільки вони мають виняткове право отримати спеціальний дозвіл на «відмивання» бурштину. Проте такий надрокористувач має право самостійно видобувати бурштин тільки на 20% території, на яку видано дозвіл.
Уся інша територія має бути розділена на старательські ділянки, щоб забезпечувати можливість видобутку в невеликих кількостях зацікавленим особам. Старательські ділянки можуть бути трьох типів за розміром території (до 5 гектарів, 5-10 гектарів, більше – 10 гектарів). При цьому кількість старательських ділянок кожної з категорій ніяк не регламентована нормами закону.

Управління процесом

Первинний надрокористувач, згідно з пропозиціями законопроекту, здійснює першочергово організаційну й посередницьку функцію. По суті він має організовувати роботу старательських артілей на визначеній території, на яку є дозвіл.

Крім того, надрокористувач може самостійно видобувати бурштин на частині території. Спеціальний дозвіл на видобуток бурштину отримує тільки первинний користувач, що значно спрощує процедуру оформлення документів.
Корупційна складова

У законопроекті чітко зазначено, що первинним надрокористувачем може бути або комунальне підприємство, яке створює обласна рада, або «інша особа». Саме стосовно цієї частини виникає низка запитань, оскільки КП, згідно із нормами, працюватиме в інших, більш сприятливих умовах, ніж так звані «інші особи». Відмінність полягає у тому, що первинний користувач змушений добиватися отримання спеціального дозволу на видобуток, тоді як комунальне підприємство – за заявою, а «інші особи» - на аукціоні.

Також різниця й у тому, що первинний користувач отримує геологічну інформацію про поклади бурштину, тоді як комунальні підприємства – безкоштовно.

Фінансові потоки

Всю видобуту сировину сортують за фракціями і доставляють на пункт виміру, організований первинним надрокористувачем. Тут кожну фракцію зважують і запаковують, а власник отримує свідоцтво про право власності на бурштин. На основі свідоцтва бурштин продають на бурштиновій біржі, які створюють старательські артілі (не менше 10-ти) спільно з первинним надрокористувачем (не менше 1-го).

Всі платежі, що первинний користувач сплачує за власну діяльність, плата за користування надрами, оренда тощо, складаються із платежів, що формують старательські артілі пропорційно до параметрів своєї діяльності. Окрім загальнообов’якових платежів, «старателі» платитимуть надрокористувачеві 20 % від вартості реалізованої на біржі сировини, а також трохи більше 1000 гривень за підписання договору.

Тож, законопроект передбачає зміни до інших нормативних документів, зокрема в Кодексі про надра. Відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин залишається майже такою як була.
Пропозиції виглядають загалом переконливо, однак є низка слабких місць, які треба вирішити, щоб уникнути в майбутньому зловживань. Зокрема, простежується корупційна складова в частині вигідних умов для комунальних підприємств. Також відсутня відповідальність за реалізацію видобутого «сонячного каменю» в обхід законного способу, тобто через бурштинову біржу.

Окрім цього, не встановлена чітко визначена кількість старательських артілей, бо, згідно із пропонованими нормами, первинний користувач може розділити територію таким чином, що на ній буде лише одна старательська ділянка (80%), потім віддати її «своїй» фірмі.

Доцільно ввести мінімальні показники кількості старательських ділянок на одного надрокористувача.
До слова, на думку помічника нардепа Юрій Моклиці, «феноменом» волинського бурштину є те, що область не виграє від цього ні у плані продажу, ні у плані екології.

«Підхід до видобутку бурштину має бути іншим, ніж до інших корисних копалин. Заборонити видобуток бурштину неможливо, адже по суті це - гроші, закопані у землі. І люди будуть його копати. Тому треба це по-максимуму узаконити і спростити процедуру на отримання дозволів. Потрібно дати можливість місцевим підприємцям і бізнесу, а не лише великим заводам, заробляти гроші», - каже він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Свідок Показати IP 27 Квітня 2015 16:40
Лапін вже ні на фронт не рветься..... Ні чесно вирішувати проблеми лучан не бажає.... залучаючи в місто якісь бюджетні кошти... Йому і його самообороні все дай бурштин мутить....
Єремеєв Показати IP 27 Квітня 2015 18:51
Шановний пан Лапін,ви в своєму окрузі вже всі питання вирішили?
Хто обізвався? до Єремеєв Показати IP 28 Квітня 2015 00:29
Правильно, треба видобуток бурштину віддати Єремеєву - все буде "окуей": як було на торфобрикетному заводі у Прилісному, де розкрали 7 млн грн, як було у "Луцьктепло", поки не прогнали з посади директора підприємства-злодія ставленика Єрьоми
12345 Показати IP 27 Квітня 2015 19:29
коментар було видалено
не пацик Показати IP 27 Квітня 2015 20:54
а може почати з простішого ? наприклад з металобрухту ? виділенням землі ? власників комунальной власності - вчиіх вона руках -хто яку платить аренду ? помогти людям приватизувати кімнати в гуртожитках ? поцікавитись в яких умовах проживають прості міліціонери ? ближче до землі а то зразу до торта ?
Цікаво Показати IP 27 Квітня 2015 21:38
Лапін це заноза в церці Лучан!! Де він взагалі взявся? Там де Лапін - там завжди якісь проблеми з підводними камнями. Він тільки бла-бла-бла, а потім на рівному місці геморой. Ну а на рахунок війни, то потрібно запитати в людей, як він там воював. Настане час, він про своі подвиги ще книжку напише.
Мирон Показати IP 27 Квітня 2015 22:28
Кого ми на Волині вибрали?Один "краще"іншого! Можливо , потрібно відмовитися від представників Волині у ВР? Дешевше для бюджету і нам спокійніше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus