USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

До суду направили законопроект про зняття недоторканності нардепів

5 Лютого 2015 12:36
Верховна Рада України ухвалила президентський законопроект про скасування депутатської і суддівської недоторканості для направлення його на висновок Конституційного суду України.

За направлення цього законопроекту №1776 до Конституційного суду проголосували 365 народних депутатів з 226 мінімально необхідних, передає Еспресо.TV.

Так, законопроектом пропонується виключити 1 та 3 частини статті 80 Конституції України, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності.

Крім того, змінами до статті 126 Конституції пропонується передбачити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції, а не Верховної Ради, затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

"При цьому такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи", - зазначається в документі.

Крім того, зміни до Конституції передбачають, що судді будуть притягатись до юридичної відповідальності на загальних підставах.

Водночас пропонується закріпити інститут функціонального імунітету судді, за яким судді не можуть бути притягнуті до відповідальності за неправомірні дії, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або дисциплінарного правопорушення.

Передбачається, що цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 126 Конституції України.

"Наспраді це надзвичайно важливе рішення. І говорять про те, що депутати і судді будуть позбавлені недоторканості, і правильно, оскільки вступить в силу це рішення у вересні 2015 після голосування в цій залі 300 голосами. Це означає, що до цього часу ми маємо можливість створити якісну систему судочинства, повернути довіру і суспільства, в тому числі і до нас з вами", - прокоментував законопроект спікер парламенту Володимир Гройсман.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 5 Лютого 2015 12:50
Знову парять мозги людям. Простими словами недоторканість ніхто не відмінив, а проголосували направити законопроект до конституційного суду який розглядатиме конституційність до того часу скільки буде ця влада.
ВОНО до Анонім Показати IP 5 Лютого 2015 13:02
класика бюрократії, коли треба похоронити справу то її відкладають на певний проміжок часу, або передають на розгляд в іншу інстанцію. А тут два в одному і передають в іншу інстанцію і одночасно затягують час розгляду. А там то підпису не вистачить чи помилку *знайдуть* і все почнеться з початку. Будуть *герої* та *кавалери орденоносці* типу Лапіна сидіти в теплих кабінетах вічно ( на їхню думку)
Слава Укр Показати IP 5 Лютого 2015 13:30
Було цікаво як же ця верховна зрада викрутиться від прголошених лозунгів за відміну своєі недоторканості і от придумали голосувати невідомо про що, а Гройсман самовдоволений що таке придумали з конституційним судом і МОЖЛИВО у вересні до якого ще далеко проголосують якщо добудуть і народ іх звідти не викине.
Анонім Показати IP 5 Лютого 2015 13:39
один голос був проти. Поіменно, хто?
Анонім до Анонім Показати IP 5 Лютого 2015 13:52
Рабінович В.З.Опозиційний блок. Волинські всі за.
увага Показати IP 5 Лютого 2015 13:42
уважно слухаєм відео."ставлю на голосування- ПОСТАНОВА верховної ради України про НАПРАВЛЕННЯ до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України.Пронумерували постанову №1776/1, а номер законопроекту просто 1776!!!і депутати аплодують та тішаться, що народ думає що зняли недоторканість
Бензобак Показати IP 5 Лютого 2015 14:53
365 депутатів ЗА направлення законоПРОЕКТУ до суду де його розглядатимуть роками, а скільки було б ЗА якби просто взяли і відмінили недоторканість. А Єремєєв ще щось меле про майбутнє наших дітей і як він голосував.Гнати в шию цих слуг народу!
увага Показати IP 5 Лютого 2015 17:10
дуже вдячні редактору ВН за зміну назви статті.Довіра до Вас зростає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus