USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

14 бригада за чисельністю буде ще більшою, ніж колишня 51-а

15 Січня 2015 11:39
14-а бригаду формуватимуть із нових мобілізованих. За чисельністю 14 бригада буде ще більшою, ніж колишня 51-а. Про це розповів командир бригади Олександр Жакун, - повідомляє «Вісник+К».

Пройшло півтора місяця, відколи на базі 51-ї окремої механізованої бригади сформували 14-ту механізовану бригаду. Жителям Волині і Рівненщини не байдуже, що відбувається з цією військовою частиною. Адже вихідців переважно з цих областей весною мобілізували до 51-ї ОМБ. Волноваха, Савур-Могила, Іловайськ - ці топографічні назви Донеччини назавжди болем відгукуватимуться у серцях жителів Поліського краю.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯЦКІВ ПРО 51 ОМБ: «РОЗФОРМУВАННЯ ЧАСТИНИ - ЯК ПОХОРОН»

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, під час четвертої хвилі мобілізації з Волині призвуть понад 2 тисячі чоловіків, 40% військовозобов’язаних волинян становитимуть лучани.

Як формується 14-а бригада, що робиться для того, аби не повторити трагічної долі 51-ї – у розповіді командира бригади полковника Олександра Жакуна.

- Кістяком 14-ї бригади став особовий склад 51-ї окремої механізованої бригади. З них 120 осіб - офіцери, - повідомив Олександр Миколайович. - Решта - військовослужбовці за контрактом. Рішенням Президента у 14-ту механізовану бригаду у повному складі перейшли реактивно-артилерійський дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і ремонтно-відновлювальний батальйон. Що стосується решти особового складу, то ми брали до уваги думку командирів підрозділів, які протягом півроку проходили службу з бійцями, вивчили їхні морально-психологічні та бойові якості.

- У 51-шу бригаду було залучено найбільшу кількість мобілізованих хлопців - майже чотири тисячі. Яка їхня доля?

- Дуже багато особового складу у шпиталях, лікуються після бойових дій влітку 2014 року. В подальшому вони будуть або комісовані за станом здоров'я, або переведені в інші військові частини, які уже не братимуть участь в АТО.

- Бригада, що дислокувалася у Володимирі-Волинському, була найчисельнішою з тих, що вели бойові дії на сході. Це стало, на думку експертів, однією з причин її трагедії. Адже хлопці були розкидані по всьому фронту і підпорядковувалися різному командуванню.

- 14-а бригада за чисельністю буде ще більшою. Проблема ж 51-ї була не в кількості, а у якості. Це підбір особового складу, їхній морально-психологічний стан. У мобілізованих хлопців було багато проблем зі здоров'ям. Основна ж проблема - у їх навченості. При доукомплектуванні 14-ї бригади ми врахуємо негативний досвід 51-ї бригади. Уже налагодили взаємодію з військовими комісаріатами декількох областей щодо призову особового складу на відповідні військові спеціальності, які передбачають певну підготовку до того, як вони будуть мобілізовані. Врахуємо й помилку щодо проходження медичної комісії. Перша хвиля мобілізованих її взагалі не проходила. Питали, чи є проблеми зі здоров'ям, робили відмітку - і вперед. Особливу увагу приділятимемо підготовці особового складу, специфіці тих дій, що проводяться у зоні АТО.

- Я правильно розумію, що 14-а бригада формуватиметься фактично із нових мобілізованих після 20 січня?

- Так, бригада доукомплектовуватиметься новими військовослужбовцями, які будуть призвані за мобілізацією. Після цього розпочнеться бойове злагодження на полігоні. Наразі у зоні АТО знаходиться реактивно-артилерійський дивізіон у кількості 112 чоловік.

- Під час бойових дій влітку бригада втратила багато техніки.

- Танковий батальйон отримає нові танки з Львівського заводу.

- При розформуванні 51-ї бригади Президент обіцяв нагородити тих, хто відзначився під час бойових дій.

- У генштабі 150 подань на нагородження особового складу 51-ї бригади. Уже є нагороджені орденами «За мужність» і «Богдана Хмельницького».

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО НЕ ПІДПАДАЄ ПІД ЧЕТВЕРТУ ХВИЛЮ МОБІЛІЗАЦІЇ. ВІДЕО

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕРЖАВНИХ ЧИНОВНИКІВ, ОКРІМ НАРДЕПІВ, ВІДПРАВЛЯТИМУТЬ НА ФРОНТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus