USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

MEDITERRANEO ПО-ЛУЦЬКИ*

21 Липня 2014 10:30
Луцький ресторан «Корона Вітовта» презентував нове літнє меню - «Зірки середземноморської кухні».

Протягом трьох місяців гості закладу зможуть поласувати найкращими шедеврами mediterranean cuisine, які репрезентують найвідоміші страви тамтешніх країн.

Нове фестивальне меню, яке буде доповнювати основну карту, впровадила шеф-кухар ресторану Людмила Ярощук ( інтерв'ю з нею - далі).



Усі страви з нового меню подають у кольоровому посуді : наприклад, мусака представлена на тарілі, що за кольоровою гаммою гармоніює з грецьким прапором. Незвичною також буде для лучан пропозиція овочів, як основної страви. Так, Туреччина презентована баклажанами imam bayildi .



Історія цієї страви, яка дослівно перекладається як «імам зомлів», сягає часів середньовіччя. Як свідчить легенда, один відомий і могутній імам, котрому щодня готували найвитонченіші наїдки, зажадав від свого кухаря, під страхом страти, приготувати щось, аби вразило його новим смаком. Коли ж імам спробував баклажани, то від захоплення зомлів. Відтоді баклажани imam bayildi не тільки мають власну назву але й залишаються візитівкою турецької кухні.



Марокканський тажин з куркою та кус-кусом – це справжня гастрономічна бомба. Тажин – це спеціальний посуд у північно- африканських країнах, який утримує і посилює аромати усіх інгредієнтів. Він і дав назву найвідомішій марокканській страві. Справді, курага, імбир, шафран, кориця і солені цитрини у цій страві прекрасно виражені та збалансовані з ніжним смаком м»яса і розсипчастим кус-кусом.



Чи не вперше лучани зможуть оцінити смак чорного трюфеля. Цей легендарний гриб надає стравам такого тонкого присмаку, який навіть складно із чимось порівняти. Отож, «Корона Вітовта» репрезентує Італію домашньою пастою з трюфельною поливою.



Ще одна італійська лакоминка – дорада у виноградному листі та соусі із томатів та каперсів . Ми вже звикли до цієї заморської риби, однак спосіб її приготування, а відтак і смак, справді вражають. Як довірливо мені розповів офіціант, дораду спершу маринують у найкращій оливі першого віджиму, що настояна на секретній суміші трав, потім загортають у свіже виноградне листя і печуть на грилі. Особливістю такого способу приготування є те, що всі смаки трав залишаються у рибі, а сама вона не пересихає, як це буває зазвичай, коли готують на грилі.



Ах Франція, Франція!!! Усе геніальне – просте. Переконаймося самі у цій істині. Отож, мідії підсмажуються з прованськими травами і часником на добрій оливі, аж поки не розкриються мушлі. Далі додається біле вино, і – готово! Озброюємось хрумким крутоном з багету, і не можемо зупинитись.

Щоб спробувати усі ці лакоминки, у ресторан слід приходити великим товариством і кожному замовляти іншу страву. Саме так ми і зробили. Офіціант приніс додаткові тарілі, і ми спробували усього потрохи.



До речі, до усіх страв можна замовити лімончеллу, виготовлену за власним рецептом, і льодяну сангрію, вони доповнять середземноморський колорит.



Я свідомо нічого не написала про іспанську паелью з кальмаром, мідіями та лангустином, адже вражень від цієї страви стільки, що вона заслуговує окремої розповіді.



Але краще спробуйте самі.

КУЛІНАРІЯ ЯК СПОРТ



- Пані Людмило, чому саме середземноморські страви?

- Від самого початку ( ресторан «Корона Вітовта» у грудні відзначив 17 років) основною ідеєю нашої кухні є переосмислення кулінарних традицій волинської старосвітської кухні, яка сягає князівської доби.

Водночас, волиняни дедалі більше знайомляться зі світом та стравами інших народів. Сьогодні у Луцьку дуже популярною є італійська кухня. Шкода, що усе багатство італійського столу обмежилось лише піцою та салатом Цезар, який, між іншим, до Італії не має жодного стосунку. Саме тому ми вирішили, як кажуть, «бути у тренді», але зробити це на гідному рівні. При цьому було б неправильно забути про інші країни цього чудового регіону. Так народилась ідея кулінарного фестивалю.

- Чи залучали ви до розробки меню іноземних фахівців?

- Ми довгий час співпрацюємо з відомим угорським кухарем, який дуже допоміг нам. Нажаль, за умовами контракту я не можу назвати його прізвище. Але у кулінарії – як у спорті. Є рівень, що досягається упертим тренуванням. У нас прекрасна команда, яка постійно працює над вдосконаленням і ставить собі найвищі завдання.

- Два роки тому Ваш заклад відвідала Ольга Фреймут. Що їй не сподобалось?

- Пані Фреймут так і не спромоглась сформулювати свої претензії. Дослівно вона заявила, що її «забаганки не були почуті». Я не хочу цього коментувати, бо робота пані Фреймут пов’язана із творенням скандалів, без яких її програма втрачає сенс.

У мене ж - своя робота: приносити людям радість. У підсумку - я працюю шеф-кухарем у «Короні» вже 17 років, а програма «Ревізор» вичерпала себе за два роки.

- Дякую за розмову. Було дуже смачно!

Куштувала і розмовляла Тетяна Зінчук.

Фото – Віктора Чухрая.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Гоша Показати IP 21 Липня 2014 11:29
Ви ще б ціни написали, вечеряна двох =1\2 середньолуцької зарплати...
грицько до Гоша Показати IP 21 Липня 2014 12:04
от уже "українска жаба" : в короні - філіжанка кави - 12 грн. Спробуйте знайти в центрі дешевше 18 гривень.
U2 до Гоша Показати IP 21 Липня 2014 13:52
Гоша, цей заклад не для тебе. Їж далі чебуреки на автовокзалі.
2 u2 до U2 Показати IP 21 Липня 2014 14:18
Боно, коли їси мівіну, не тапай по клаві, забрудниш
кєша до Гоша Показати IP 21 Липня 2014 22:25
Питання не в цінах, а у зарплаті. Українці заслуговують не на дешеве фуфло за копійки, а на гідний європейський рівень. Для цього ми усі повинні не відбувати на роботі а творити конкурентноздатній продукт за достойну платню. Інакше так і залишимось Окраїною на радість сусіду.Замість того щоб обсирати, скажи друже Гоша, а чим можеш похвалитись ти? Що ти вмієш робити досконало?
Люблю Показати IP 21 Липня 2014 17:12
Ну що тут скажеш, молодці! Обовязково відвідаю та спробую....
лахматий будун Показати IP 21 Липня 2014 21:57
перевага ресторану над забігайлівками - смачна ВИШУКАНА СТРАВА у поєднанні з бездоганним сервісом, відповідно і ціни... Один раз сходжу зі своєю половинкою в "Корону Вітовта" на вечерю, і місяць їстиму вдома, замість щоденних гадючників з картоплями фі і пивком. Дякую шефу за новинки, чекайте гостей:))
смак Показати IP 22 Липня 2014 07:47
цей ресторан- Жахіття, їжа пострадянська, повари і офіціанти годятьчя тільки пияк і чиновників обслуговувати. Сором Луцька... це дуже вдале поєднання несмачності з безвкуссям і бридкими власниками.
неупереджений до смак Показати IP 23 Липня 2014 11:36
Так там, у книзі відгуків усі п*янички та чиновники і понаписували свої відгуки. Сам читав. Там навіть є зарубіжні чиновники, от як Президенти Литви та Польщі. Вони, мабуть, не розібрались у «безвкуссі найжахливішого» ресторана.
Ірина Показати IP 22 Липня 2014 15:48
Хоч щось новеньке у Луцьку! А ціни, насправді, в Короні Вітовта досить демократичні. Дорого для тих, хто там ніколи не був і не бачив меню. Я обов'язково завітаю...))
Анонім Показати IP 23 Липня 2014 17:37
Гарний заклад. Ціни повністю відповідають якості, гарне обслуговування. Раджу всім, і лучанам, і гостям міста саме "Корону Вітовта"
улька до Анонім Показати IP 23 Липня 2014 17:40
Повністю згідна!!!! Заклад є одним з найкращих в місті (якщо не найкращим)...
тамара! Показати IP 1 Серпня 2014 21:41
шановні1 повірте нічого особливого там не має одні ( панти)!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus