USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Директорів луцьких шкіл призначатимуть за «старою схемою»

25 Травня 2016 12:15
Депутати не підтримали проект рішення, який передбачає призначення директорів комунальних закладів освіти Луцька через розширений конкурс.

Про це йшлося під час чергової сесії Луцької міської ради сьогодні, 25 травня.

У Луцьку вже багато років відпрацьована «вертикальна» схема призначення керівників: Луцький міський голова призначає начальника управління освіти, начальник управління освіти призначає директорів шкіл та завідувачів дитсадків, а ті, своєю чергою, призначають собі заступників і набирають вихователів та педагогів за погодженням управління освіти.

Як зазначав попереднього засідання сесії міськради 27 квітня депутат від фракції «УКРОП» Борис Смаль, в Законі України «Про освіту» вказаний інший порядок призначення. Зокрема, у пункті 4 статті 20 Закону йдеться про те, що керівники комунальних навчальних закладів, «що є комунальною власністю, призначаються відповідними обласними, міськими, районними органами управління освіти згідно з попередніми погодженнями з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

Тобто, кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю (школи і садочки), мають бути погоджені під час сесії Луцької міської ради. Однак тоді луцькі депутати не підтримали погодження кандидатур директорів шкілпід час сесії Луцької міської ради.

Депутат Павло Данильчук у своєму проекті рішення про внесення змін до рішення міської ради від 26.06.2011 № 11/104 «Про затвердження Положення про управління освіти Луцької міської ради» запропонував організацію конкурсної комісії, до якої увійдуть представники міської ради, педколектив, батьківський комітет, представники громадськості тощо.
До слова, нова процедура не передбачає жодних звільнень. Адже проект рішення не стосується чинних директорів комунальних закладів, а лише тих, кого будуть призначати на вакантні посади.

Ця схема, зі слів Данильчука, не нова - в Києві, відповідно до неї, призначили вже 22 директори. Депутат Олександр Козлюк зауважив, що є відповідна конкурсна комісія при управління освіти. Данильчук це заперечив і натомість сказав, що комісія просто перевіряє відповідність процедури.

Депутат Алла Надточій поцікавилась, як призначати директорів в нових школах, де немає батьківського комітету. Зокрема, йдеться про школу №27, яку будують декілька років. На що Павло Данильчук відповів, що до цього питання підходитимуть індивідуально.

Депутат Борис Смаль зауважив, що будь-який конкурс – це конкуренція, а відтак, якість і рух вперед. Аргументи, з його слів, освітян прості: слід чекати змін, бо «зверху» нових директив про призначення не присилали. Проте, на думку Смаля, за цим стоїть лише тривога втратити посаду, хоча про жодні звільнення не йдеться.

«Поки чекаємо, можемо не дочекатись реформи. То давайте покажемо позитивний приклад та приймемо цю процедуру», - заявив Борис Смаль.

Депутат Андрій Козюра заявив, що спочатку треба чітко прописати порядок конкурсу, а тоді вже приймати нову процедуру.

Обранець громади Микола Дендіберін підтримав проект рішення, заявивши, що «без конкуренції не буде прогресу».

Депутат Євгеній Ткачук подякував доповідачам та заявив, що депутати бояться сказати правду. Мовляв, освіта – це «ласий шматок» електорату на вибори. Відтак, Ткачук звинуватив своїх колег в тому, що їх не цікавить освіта, а лише політика.
«Давайте дамо спокій освіті. Освітяни працюють дуже важко, майже цілодобово», - сказав Ткачук.

Начальник міського управління освіти Олег Гребенюк стверджує, що директори садочків та шкіл не проти призначення на посаду через конкурс. Але попросив депутатів відтермінувати нову процедуру, адже законодавча база цього поки не передбачає. Відтак, Гребенюк зауважив, що рішення слід приймати тоді, коли для цього розроблять відповідну нормативну базу.
Директор школи №25 Віктор Цейко закликав не голосувати за вищезгаданий проект рішення. З його слів, це не на часі. Мовляв, освіта не стагнує, а динамічно розвивається. Також наполіг на тому, що досі не розроблений механізм та процедура конкурсу, відтак – рішення дещо «сире».

Міський голова Микола Романюк закликав не підтримувати проект рішення. А якщо його приймуть, пригрозив накласти вето: «Якщо приймете, накладу вето. Якщо переможете вето, то піду до суду».

Депутат Данильчук заявив, якщо сьогодні це рішення не приймуть, то повернуться до нього пізніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
вася Показати IP 25 Травня 2016 12:24
всіх міняти
цукерка Показати IP 25 Травня 2016 12:40
чого чекати від комуняки Романюка, який сформував команду ср*к*лизів біля себе і хабарників. У кожній школі зараз побори на ремонт, подарунки вчителям по 400 гривень з кожного і подяки. На роботу без хабаря фактично не можна працевлаштуватися. За те, по кожній школі для Романюка на виборах влаштували виборчий штаб! І мені розказували, який він госпідар і як треба захистити місто від Палиці, який може вигнати всіх на вулицю... Палиця тепер голова облради, де ті тисячі звільнених вчителів??? А, шановна 24 школа???
Арістарх до цукерка Показати IP 25 Травня 2016 13:56
Нормативна база для призначення директорів шкіл за конкурсом-Постанова Кабміну№827 від 13. 10. 2015р
Лучанка Показати IP 25 Травня 2016 13:59
А 24 школа повний відстій.Школи наші корупційне болото, влаштуватися в будь-яку школу тільки через Гребенюка,тільки полішуки там беруть першість за гроші. Я з Луцька їзджу викладати в село,бо у нас стояла на черзу 5 років і місця мені не знайшлося.Але з факультети всі зКамень-Кошмарського і Маневич працюють у школах Луцька.Чого не їдуть піднімати своє Полесьє.Туди хай вертаються додому піднімати свій полеський край.
Stop кумовство Показати IP 25 Травня 2016 20:54
Освітні заклади перетворили в такі собі конверт центри, готівка гуляє аж гай шумить, доять батьків , освітяни почуваються дуже чудово в батьківських кишенях,
До stop кумовство Показати IP 25 Травня 2016 21:08
Чому всі тоді мовчать. Поки самі грошодавці не заявлять про це вслух, поки будуть боятися, переживати за себе, дітей та ін., доти і будуть ці побори. Ми завжди маєм те, на що заслуговуєм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus