USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У волинському селі відкрили оновлений за 350 тисяч ФАП

16 Червня 2016 18:43
Реконструйований фельдшерсько-акушерський пункт відкрили в селі Нові Червища Камінь-Каширського району. На його повне оновлення витратили більше 350 тисяч гривень, більшу частину з яких вдалось залучити з бюджету ООН. До ста людей прийшло на відкриття медзакладу - наразі тут можна буде отримати невідкладну медичну допомогу, або ж консультацію.

Урочисте відкриття за участю голови Волинської обласної ради, засновника Фонду «Тільки разом» Ігоря Палиці відбулось вчора, 15 червня.

Як розповідають місцеві мешканці, раніше фельдшерсько-акушерський пункт більше нагадував стару сільську хату, яка от-от завалиться. Натомість, нині тут постала повністю оновлена будова.

Вартість реалізації проекту становить 357 тисяч гривень. З них: 30 тисяч виділила Волинська обласна рада, майже 18 тисяч гривень зібрала місцева громада, 87 тисяч гривень профінансувала районна рада, а 222 тисячі гривень вдалось залучити завдяки проекту ООН, над яким працювали місцеві мешканці спільно з районною владою.

Натхненником процесу реконструкції стала громадська організація «Новинка». А ремонтні роботи здійснили силами центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія-І».

Ігор Палиця привітав присутніх та побажав селянам міцного здоров’я, аби до ФАПу вони звертались якомога рідше та лише в профілактичних цілях.

«ФАПи відкривають і їх підтримують, бо це – центри первинної профілактики. І це правильно. При цьому, буде скорочуватись кількість ліжкомісць в лікарнях. В Європі це теж популярна практика, але там настільки розвинута профілактика, що люди хворіють на 80% менше. Я переконаний, що ми до цього теж дійдемо. І це перший крок до того, аби нація була здоровою та отримувала послуги, як у Європі», – зауважив голова облради.

Присутня на святі депутат Волинської обласної ради, заступниця голови правління Фонду «Тільки разом» Ірина Констанкевич зазначила, що поширення фельдшерсько-акушерських пунктів та їх роботи мають стратегічне значення. Адже це питання здоров’я місцевих мешканців.

«Ми повинні і надалі працювати у напрямку розвитку медицини на селі. Дорослі, діти чи старші люди повинні мати гідне медичне забезпечення незалежно від того, де вони проживають – в місті, селищі чи селі», – зазначила вона.

Голова сільської ради Марія Салівончик, яка є медиком за освітою, привітала своїх «колег по цеху» з відкриттям оновленого медзакладу. Вона подякувала односельчанам, які рік тому під час зборів вирішили зробити капітальний ремонт ФАПу та всіляко сприяли цьому процесу.

Під час огляду приміщення, медики зауважили, що меблі в пункті залишились старі. Також сюди досі не провели воду. Відтак, попрохали посприяти у вирішенні цих питань.

Медики кажуть, що основний напрямок роботи ФАПу – надання невідкладної медичної допомоги та профілактика захворювань. З іншими проблемами селяни звертатимуться в амбулаторію, яка знаходиться за 7 кілометрів від Нових Червищ.

Ігор Палиця поцікавився, чи покращить якість надання послуг проведення інтернету до пункту. На що медики відповіли, що таким чином можна буде, для прикладу, передавати дані кардіограми чи інших аналізів, аби лікарі з амбулаторії могли поставити діагноз.

Також не зайвим, зі слів медиків, був би і глюкометр. Адже цукрового діабету та сердево-судинних захворювань серед місцевих мешканців останнім часом стає все більше. Мовляв, це наслідок невчасної діагностики та халатного ставлення до власного здоров’я.

Загалом, місцеві мешканці, які прийшли на відкриття медичного закладу, зауважили, що відтепер звертатись за консультацією чи допомогою до лікаря буде значно приємніше, враховуючи нове, сучасне приміщення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Сераховичі Показати IP 16 Червня 2016 18:54
Спочатку .мабуть.потрібно берегти те .що маємо-щоб потім не приходилось відновлювати! і не важливо за чиі кошти!
Людмила до Сераховичі Показати IP 16 Червня 2016 20:07
Шановний коментаторе, якщо не знаєте, про що говорите, то не треба цього взагалі робити, оскільки тому приміщенню, де ФАП вже більше ніж 50 років, і медики, які там працювали і працюють, берегли його як могли
шиба до Людмила Показати IP 16 Червня 2016 22:00
тепер стало жити все гавніше , та гавніше....
Василь Михайлович Показати IP 16 Червня 2016 19:21
Попередня влада закривала ( укрупняла ) ФАПи , а теперішня відкриває .Пора владі в Україні перестати піаритися , займатися " реформами " і затвердити розвиток держави, тим самим будуть заощаджуватися кошти ...і розвиватиметься країна .!!!
5.10 Показати IP 16 Червня 2016 19:23
А шо там Палиця робить, очерндний піар...
манька Показати IP 16 Червня 2016 19:40
Вііктор Іванович Сусь - потрібно займатись спортом, а то зажиріли вите вже...
З села Показати IP 16 Червня 2016 20:07
Ой цікаво на що пішло 350 тисяч,якщо практично нічого не змінилося. Зробили фасад вікна та двері замінили, зробили косметичний ремонт.А воду як носили відром зі школи або від сусідів так і будуть носити.
Анонім до З села Показати IP 16 Червня 2016 21:02
то зроби ти те що Палиця робить ане язиком
До аноніма до Анонім Показати IP 17 Червня 2016 12:41
Я прожила в цьому селі 20 років, зараз приїжджаю рідше, але все таки знаю, які там умови: що в школі, що робиться в магазинах, в сільському клубі, а про дитячий садок, який так і недобудували попередні виборці взагалі мовчу. А те що робить Палиця, я звісно ж підтримую. Проте, не треба на цьому акцентувати таку увагу, адже Волинська обласна рада лише робить свою роботу. Ми за це все платимо податки та збори, і не малі!!!
да Показати IP 16 Червня 2016 21:39
вибори, вибори...
мама Показати IP 16 Червня 2016 23:57
ФАП без води це абсурд.
ДО АНОНІМА Показати IP 17 Червня 2016 00:18
ПАЛИЦЯ ТО РОБИТЬ А ВІТЕ КРАДЕТЕ,ДІЙСНО ЗА ТІ КОШТИ НЕ ПРОБИТИ СВЕРДЛОВИНУ І ПОСТАВИТИ ВОДЯНИЙ НАСОС ТУАЛЕТ, КОНІ НЕ ВИННІ .
МЕДИКИ Показати IP 17 Червня 2016 08:32
За все ,що роблять для охорони здоров;я - дякуємо. Не треба злословити, краще давайте пропозиції і допомогу.
Незнакомка Показати IP 17 Червня 2016 12:15
За такі кошти можна було новий ФАП побудувати))
Сераховичі до Людмил Показати IP 17 Червня 2016 14:00
я мав на увазі не конкретно Ваш ФАП! Лікарня в Сераховичах працювала з 1944р.зараз іі доводять до руйнаціі-вважаю коментарі зайві.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus