USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Проїзна пільга для волинян: є чи немає?

6 Лютого 2016 15:30
З фінансуванням проїзду в міському та приміському транспорті пільгових категорій громадян парламентарі наплутали: страждають і перевізники, і пільговики. Про те, існує пільга для волинян чи ні аналізує Тетяна ГРІШИНА у газеті «Волинські Новини» № 1 від 4 лютого 2016 року.

У засобах масової інформації ближче до прийняття бюджетного кодексу поширилася інформація про те, що Верховна Рада скасувала пільги на проїзд у транспорті. Втім ситуація має не зовсім такий вигляд. Пільги для проїзду залишилися чинними, однак їх планували передати на фінансування до місцевих бюджетів. Більше того, держава взяла на себе додаткові зобов’язання перед учасниками антитерористичної операції та їхніми сім’ями. А ось передбачити кошти на ці потреби – свідомо чи ні, а забула. Адже коли державний бюджет прийняли, то графи про передання фінансування на місцеві бюджети або державний не виявилося. Тобто пільга є, а механізму її фінансування немає.

«На 2016 рік джерело фінансування в державному бюджеті на пільговий проїзд не передбачене. Бюджетний кодекс також не поклав таке фінансування на міські бюджети», – підтверджує інформацію директор департаменту соціального захисту населення Волинської обласної державної адміністрації Оксана Гобод.

Ситуація характерна для усієї країни. Волинська область, своєю чергою, підняла питання перед Кабінетом Міністрів України, каже посадовець. На думку спеціалістів, треба показати механізм фінансування пільг. Або передбачити їх у державному бюджеті, або зобов’язати місцеві бюджети передбачити кошти на пільги.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ОПЛАТИТЬ ПРОЇЗД ПІЛЬГОВИКА? СИТУАЦІЯ У ЛУЦЬКУ, РІВНОМУ ТА ЛЬВОВІ

«Ми чекаємо і готові, що буде ухвалено рішення. Оскільки Міністерство соціальної політики – це центральний орган, який захищає пільгові категорії населення, воно звернулося до Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів, аби вони якнайскоріше ухвалили рішення і визначили джерело фінансування шляхом внесення до бюджету на 2016 рік», – пояснила Оксана Гобод.

Загалом на графу «інші пільги», що включала в тому числі проїзд у транспорті, торік виділяли для Волинської області 39 мільйонів гривень. Графа також включала оплату зв’язку, капітального ремонту для ветеранів війни та санаторно-курортний відпочинок для пільговиків. Цікаво, що поки ще є борг за 2015 рік перед надавачами послуг з перевезень та зв’язку. Крім цього, невідомо, що робити з витратами, які вже понесли перевізники на початку року.

Оскільки може виникнути ситуація, коли ці пільги таки перекладуть на місцеві бюджети, ради вже підраховують додаткові витрати. Поки що, наприклад, тролейбуси й далі перевозять пільгову категорію населення безплатно. А ось з приватними перевізниками, автобусами складніше. Волинські Новини передають інформацію про те, що деякі перевізники вже самотужки скорочують списки пільговиків. Фактично, кошти їм не передбачені за ці послуги, однак і пільговики не винні, що держава халатно поставилася до виконання власних зобов’язань.

Варіантів виходу із ситуації є кілька: або передбачити кошти у бюджеті, або покласти обов’язок фінансувати видатки на місцеві ради, або ж обмежити кількість пільгових категорій громадян. В останньому випадку потрібно буде внести зміни до 17 законів України.

Загалом на Волині право на пільговий проїзд мають більш як 250 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 6 Лютого 2016 15:49
"ПЕРЕВІЗНИКИ" завзято підтримували Майдани,чому їм не проявити патриотизм в питанні підтримування пільгові версти населення,не дерти гроші ?
найзаслужений і пере Показати IP 6 Лютого 2016 16:29
З метою повної соціальної і сексуальної справедливості передати дружин народних дупутатів і чиновників на безоплатне "користування" всім охочим, А чому ні? Механізм оплати придумаємо колись потім!!!
123 Показати IP 6 Лютого 2016 16:53
Пані Гобод, читайте уважно Бюджетний Кодекс, а не між рядками Кодексу. На сьогоднішній день ніхто НЕ ЗАБОРОНЯЄ фінансувати пільгове перевезення із місцевих бюджетів.
Анонім Показати IP 6 Лютого 2016 18:49
Якщо перевізники почнуть скорочувати кількість пільговиків підняти питання про видачу білетів і податкову фінансову перевірку
Анонім до Анонім Показати IP 6 Лютого 2016 19:42
Ну ни один не сошел с маршрута
юрист Показати IP 6 Лютого 2016 23:10
якщо держава порушує права перевізників щодо одержання відшкодування з бюджету за перевезення пільгових категорій громадян, вони мають право звернутися до суду з метою захисту своїх порушених прав, а не порушувати гарантоване законом право цих громадян на безкоштовний проїзд

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus