USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Три біди Світязю: каналізація, сміття, канал

27 Серпня 2012 12:42
Беззаперечним є той факт, що Світязьке озеро ‒ перлина Волинського краю. Щороку тисячі людей не лише з України їдуть до водойми, щоб відпочити та набратися сил. Охочі приємно провести час знайдуть чимало цікавих розваг, окрім стандартного купання та лежання на пляжі.

Однак, в цій бочці меду є своя ложка дьогтю, і навіть не одна. Так, понад рік українські екологи та громадські активісти говорять про проблему, яку спровокувала розробка білорусами Хотиславського кар’єру. З їх слів, озеро може навіть зникнути, якщо не припиняться роботи на родовищі.
Водночас, існує декілька проблем більш нагальних та відчутних. Таких, які вже нині турбують мешканців сіл, розташованих навколо водойми, і становлять дійсну небезпеку для озера.
Чим чистіше озеро, тим більше туристів

Депутат Шацької районної ради Володимир Захарко розповів «ВН», що доволі довго вирішується питання зведення систем водовідведення та водопостачанням населених пунктів.

Він зазначив, що проектно-кошторисна документація, для прикладу, в селі Світязь вже готова. «Але вдалося знайти кошти, яких вистачило лише на приміщення очисних споруд», ‒ стверджує обранець громади.

Шукають гроші й в міжнародних інституціях. Так, підготували проект для фонду «Білорусь-Польща-Україна». Як пояснив Захарко, планувалося, що організація профінансує будівництво систем водовідведення та водопостачання не тільки на українських об’єктах, але й білоруських та польських.
«Результатів поки немає», ‒ повідомив депутат.
Він вважає, що на проблему каналізації можна надати частину коштів з екологічного збору, який сплачують всі гості Шацького національного природного парку.
Обранець громади переконаний: чим чистішими будуть Шацькі озера, тим більше приїжджатиме туристів. «Та й місцевим стане легше займатися зеленим чи сільським туризмом», ‒ додав Захарко.
Його підтримує сільський голова Пульмо Федір Главацький. Мовляв, для зведення каналізації в населеному пункті знайду 6-8 мільйонів гривень, але ж загальний кошторис – 41.
«Тим більше, щороку ця сума збільшується, бо матеріали дорожчають, зарплата підвищується», ‒ зауважив посадовець.
Сміття затопить Світязь?
Окрім цього Главацький розповів, що й донині залишається актуальною проблема стихійних сміттєзвалищ та відсутності роздільного збору побутових відходів навколо Світязю. Каже, що для його села це питання – критичне.

Раніше звертався до обласної влади з проханням виділити кошти, але там говорили про можливість направлення лише частини необхідних грошей. «А держава, в першу чергу, повинна піклуватися про це», ‒ стверджує Главацький.
Для прикладу розповів, що в Франції та Польщі сміттєзвалищами та збором побутових відходів займаються лише органи влади. З його слів, іноземні держави вкладають власні кошти навіть без умов співфінансування.

Наразі пульмівський голова планує створити приватне підприємство, яке займатиметься збором сміття. «Бо якщо створю державне, то буде кульгати все життя. Поставимо ящики, купимо німецьку машину на 20 кубів», ‒ мовив Главацький.

На його думку, через 5 років Світязь може так забруднитися, що й відпочивальники не захочуть приїжджати. «Якщо не буде через 5 років каналізації та збору сміття», ‒ додав посадовець.
Тече вода до Білорусі
Ще одна біда для Світязю, як розповів Главацький, ‒ стікання води з озера в білоруські водойми.
«Світязьке озеро на 2 сантиметри вище розташоване, ніж Пулемецьке. А те на 1,8 сантиметра, ніж Луки та Перемут», ‒ повідав сільський голова.
З його слів, окрім підземних сполучень між водоймами, існує канал між Світязем та Пулемецьким озером. Через протоку зі Світязю стікає вода, яка через інші озера потрапляє в білоруські водойми. «Тільки того літа на 40-60 сантиметрів впав рівень води в Світязькому», ‒ каже Главацький.
Він стверджує, що канал викопали декілька сторіч тому, коли потрібно було відвести воду під час зведення церкви. «Пару років назад його закрили, але чомусь знову відкрити», ‒ сказав посадовець.
«Мало того, що Хотиславський кар’єр осушує Світязь, ще й спускають воду з озера», ‒ мовив Главацький.
Район у пошуку
У коментарі «ВН» голова Шацької РДА Володимир Найда розповів, що на вирішення проблем з каналізацією та роздільним збиранням сміття потрібен чималий обсяг коштів, який для бюджету району – «непідйомний».
Мовляв, районна влада власним коштом може виконувати лише незначні за обсягом роботи. Для прикладу, розказав, що нещодавно завершили роботи в урочищі Гряда.
«В селі Світязь завершили виробляти документацію, але це дуже великі гроші: десятки мільйонів гривень, яких в району немає», ‒ каже він.
Тож, зі слів чиновника, районній владі не залишається нічого іншого як відправляти запити до обласного та державного бюджетів і шукати фінансування в міжнародних інституціях.
***
До слова, нещодавно «ВН» проводили опитування щодо того, яким місцевим водоймам надають перевагу відвідувачі сайту під час вибору місця відпочинку. Варіант відповіді «озеро Світязь (Шацькі озера)» обрало понад 50% учасників опитування або ж 561 особа. На другому місці зі значним відставанням опинилося Хрінницьке водосховище. За нього проголосували лише 123 людини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
D Показати IP 27 Серпня 2012 16:18
Да той Світязь з їх цінами вже нікому не потрібний. Так само, як і Крим.
із Пульмо Показати IP 27 Серпня 2012 18:15
Скілько продав землі під участки наш Главацький, роздерибанив, собі набрав на подставних, то вже можно не одне кольцо каналізаціі навколо Світязя провести, а три.
філолог Показати IP 28 Серпня 2012 11:49
Може, все-таки "Світязя", грамотєї?
філолог1 до філолог Показати IP 28 Серпня 2012 22:41
Ні, пане фільольог - Світязю і без лапок.
філолог2 Показати IP 29 Серпня 2012 11:56
Правильно писати Світязя, а не Світязю. Не демонструйте власну безграмотність.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus