USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У волинській колонії творять красу, що рятує душі

30 Квітня 2015 13:17
“Горнусь до тебе, Україно!” Сама назва виставки визначає зміст представлених в експозиції робіт. Рушники та краватки з народним орнаментом, портрети видатних українців та зображення козаків, вишиті ікони та картини на релігійну тематику. Усього понад 80 робіт, авторами яких є вихованці Ковельської виховної колонії, - інформує ТЦК.

“Рівню виконання цих робіт могли б позаздрити і професійні майстри народної вишивки. Адже, мало того, що це жіноча робота. Вражають ще й розміри таких робіт. Хлопці самі зацікавлені в такій роботі. Адже їм хочеться вкласти кудись свою енергію, свої почуття. І варто вірити в те, що саме краса змінить їхні душі і поверне Україні тих громадян, які будуть служити їй на благо нашої держави”, - говорить науковий працівник Ковельського історичного музею Василина Столярчук.

Гурток художньої вишивки в Ковельській виховній колонії започаткували вчителі школи Марія Григола, Валентина Андрощук та Наталія Бец. Виходили з того, що така робота допоможе хлопцям подолати агресію, навчить терпінню, долучить до краси, яка й врятує їхні душі.

“Спочатку це не було так масово, але зараз - це гурток вишивки. Хлопці вишивають тут у вільний від роботи час. Звичайно, не всі вишивають. Бо для цього треба мати нерви, мати хист, терпіння. Починають з таких ось маленьких робіт. Якщо задоволений керівник гуртка вишивкою — тоді дається більш складна робота...”, - розповідає заступник директора школи Ковельської виховної колонії Володимир Демчук.

У кабінеті народознавства, де хлопці працюють над своїми роботами, зібрані рідкісні предмети народного побуту. Серед таких - унікальні вишивки та ексклюзивна колекція весільного одягу. Усе це пробуджує в учнях інтерес до того — хто ми і звідкіля родом?

“Це буде символ до фестивалю “Червона калина”. Мені подобається вишивати. Це йде від душі. Це моє душевне хобі, можна сказати. Велика така гама кольорів зливається. Починаєш вишивати — воно так повільно тягнеться. А потім, коли зводиться все докупи, виходить ось така краса... “, - розповідає вихованець колонії Валерій Терновий.

Кілька років тому вишита ікона вихованця колонії Артура Дудніка посіла призове місце на виставці у Страсбурзі. Це дало поштовх до популяризації ремесла серед учнів школи. Більшість із них вперше взяли до рук голку з ниткою.

“Раніше не вишивав. Та коли прибув у колонію - побачив, що хлопці вишивають. Стало цікаво. Так навчився вишивати. Мені це подобається. Я відпочиваю, коли вишиваю...”, - говорить вихованець колонії Максим Ольховий.

Роботи вихованців колонії демонструвались на виставках у Європі та Канаді. Відтепер можливість побачити їх мають і ковельчани: експозицію представлено у виставковій залі Ковельського історичного музею в будівлі по вулиці Незалежності, 89.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus