USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українська експедиція вирушає в Антарктиду

31 Березня 2015 07:00
Двадцята українська експедиція вирушає сьогодні, 31-го березня, з аеропорту «Бориспіль» в Антарктиду, – йдеться на сайті «Укрінформ».

Дванадцяти полярникам доведеться подолати 15 тисяч кілометрів, щоб дістатися до місця призначення – на полярну станцію «Академік Вернадський», де вони проведуть рік.

Вчора, 30 березня, чоловіків у далеку путь урочисто проводжали колеги-науковці на чолі із заступником міністра освіти і науки Максимом Стріхою.

«Нині в Антарктиді завершують свою річну дослідницьку вахту (2014-2015) дванадцять зимівників 19-ої експедиції, які після передачі станційного господарства своїм наступникам, орієнтовно десь у середині квітня, мають повернутися додому, в Україну. Нова ж група полярників вирушить їм на зміну завтра о 7-ій ранку», – сказав Стріха.

Зі слів директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Валерія Литвинова, НАНЦ разом із науково-технічною радою «Антарктика» сформували план робіт, який потрібно виконати під час зимівлі 20-ої експедиції. Це – фундаментальні і прикладні геокосмічні, геофізичні, геологічні, біологічні, гідрометеорологічні, медико-фізіологічні та інші дослідження і спостереження.

«Згідно з цими завданнями й формували склад експедиції – сім науковців і п'ять фахівців, чиї службові обов'язки полягають у підтриманні безперебійного функціонування різноманітних систем станційного обладнання (механік, дизеліст, адміністратор засобів зв'язку) і забезпечення життєдіяльності персоналу зимівників (лікар та кухар)», – розповів Литвинов.

Він також зазначив, що переважна більшість (8 із 12) учасників 20-ої експедиції мають досвід антарктичної зимівлі. «Зокрема, очолювати колектив зимівників буде 57-річний науковий співробітник НАНЦ геофізик-киянин Віктор Лук'ященко, який виконуватиме обов'язки начальника станції, а також здійсненюватиме сейсмоакустичний моніторинг та проводитиме дослідження щодо еманації радону (реєстрації виділень цього інертного газу, який має кілька різних ізотопів). Для Віктора Дмитровича антарктична зимівля 2015-2016 буде вже п'ятою: до цього він працював на «Академіку Вернадському» в 7-ій, 9-ій, 15-ій та 17-ій експедиціях, причому у дев'ятій, як і нині, був начальником станції», – додав Литвинов.

Зі слів Лук'ященка, учасники експедиції, окрім завдань відповідно до Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки, матимуть і кілька нових. «Зокрема, ми беремо участь у дослідженнях у міжнародних проектах. Серед них – фізика ближнього космосу, магнітосфера, наносфера, сейсмологія, ультразвук, радон. З нами їдуть два метеорологи та два біологи, які проводитимуть міжнародні дослідження в своїй галузі. Інші спеціалісти також долучаться до роботи в міжнародних проектах», – підсумував мовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 31 Березня 2015 11:39
Я хочу туди також!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus