USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як навчається особливий хлопчик-«бандерівець» зі сходу у Луцьку

7 Лютого 2016 21:00
Сім’я Бурлакових приїхала на Волинь з Луганська ще в червні 2014 року. І сім’ї троє дітей, одна із них – особлива. Нагадаємо, «сонячний хлопчик», син вимушених переселенців Ілля Бурлаков минуло річ пішов у перший клас спеціальної школи у Луцьку.

Так, Іллі Бурлакову довелося пережити чимало труднощів, які він подолав і продовжує долати з допомогою сім’ї та небайдужих людей.Про це розповіла мама «сонячної дитини» Ольгау своєму інтерв’ю для газети «Волинські Новини», яке було опубліковане в першому номері видання від 4 лютого.

Ольга Бурлакова протягом вагітності жодних проблем не мала, хоч і народила синочка у 42. Через деякий час їй повідомили, що немовля народилося особливим – замість звичайних 46 хромосом хлопчик має у 21-й парі надлишкову третю хромосому. А саме така генетична особливість у людей із синдромом Дауна.

Лікарі навіть пропонували матері зректися дитини. «Казали, мовляв, нащо він тобі такий. Чоловік тебе кине, коли дізнається, кого ти народила. Залиш його тут, а батькові скажемо, що дитина померла», – розповідає Ольга.

Іллі пощастило: його батьки ні хвилинки не сумнівалися, чи забирати малюка у сім’ю, чи залишити напризволяще, кинути, як це робить більшість родин.

«Спочатку я не могла в це повірити. Шок, сльози, відчуття несправедливості, біль і страх. Мені снилися жахіття. Ніби стоять хлопчики, вишикувані у ряд, а в них усіх це специфічне обличчя. Не кожен може впоратися з цим. Боялася говорити про це чоловікові, але наважилася і сказала. Він відповів, що якщо Бог дав таке дитя, то будемо його виховувати. То – наша кровинка, ми з чоловіком вирішили, що усе для нього зробимо, усе найкраще йому віддаватимемо, він ніколи не почуватиметься покинутим чи обділеним чимось. Чоловік любить сина понад усе на світі, й Ілля його також, – каже жінка. – Я завжди гарно ставилася до інвалідів, мені

хотілося їм допомагати. Так сталося, що й у мене така дитина народилася. Ну що ж, подумала, якого народила, такого й заберемо».

Ольга розповідає, що в неї після народження сина з’явилася агресія до лікарів. Хоч до цього ніколи не була агресивною. Бо коли ходила вагітна, то робила обстеження, аби дізнатися, чи дитинка здорова. Жінці сказали, що з малюком усе гаразд.

«Колись думала, що якби знала, що він хворий, то не народжувала б. Навіть судитися з лікарями хотіла, що неправду сказали. А потім подумала: якби не це, то не було б у мене Іллі. Хоч не можна так казати, але я люблю його найбільше з усіх трьох дітей», – каже Ольга.

Спочатку лікарі казали батькам, що хлопчик ходити не буде.

«У нього ручки й ніжки теліпалися, як ниточки. А потім стали міцнішими, Ілля почав ходити. Ми дуже його любимо. Якщо щось купуємо, то для Іллі. Подарунки та іграшки – усе для нього», – розповідає мама хлопця.

НАЙГІРШЕ – НЕ ХВОРОБА. НАЙГІРШЕ – ЛЮДИ

Жінка відразу не знала, як виховувати таку дитину. Пішла в лікарню, а там їй тільки брошурки дали – і все.

«Це вже тепер є інтернет, де можна все прочитати. Тоді ж доводилося цілі купи всілякої літератури перелопатити. А скільки разів на гроші нас розводили! Всякі ліки казали купувати, запевняли, що від цього заговорить, а від цього йому краще стане. Знаєте, не усі лікарі в нас хороші. Напихають непотрібними медикаментами. Були часи, коли ми з чоловіком кілька кіосків мали у Луганську, то весь виторг йшов на лікарів, на логопедів. Усе перепробували, аби дитині краще стало», – ділиться мама.

Ольга запевняє, що найгірше не те, що Ілля хворий. Найгірше – люди. Бо коли бачать, що хлопчик не такий, як усі, то відразу витріщаються, відвертаються, або кажуть просто в очі: «О, в тебе даун».

«Ніякого почуття такту нема в наших людей. Ідеш вулицею, а про тебе пліткують, бо дитина хвора. Але мені на це начхати. Мій Ілля особливий хлопчик, і не тому, що то моя дитина, а тому, що коли ти його любиш, відповідаєш взаємністю, то він також добром віддячує, хоче й старається вчитися», – запевняє жінка.

Хлопчик у вісім років знає 12 слів, деякі букви, а «О» та «А» може написати. Найбільше любить перекладати з ящика в банки кришки від пляшок. Мама каже, що він цю справу любить більше за іграшки. А ще обожнює паровози.

«Коли він народився, то сестра мені казала, щоб я не засмучувалася: «Ну не буде він водієм паровоза». Тепер сміюся з цього, бо Ілля дуже їх любить», – розповідає мама хлопчика.

Жінка впевнена, якщо Бог дав таку дитину, то її треба любити і вірити в краще. Але попри неймовірні старання батьків та бажання навчатися, Ілля разом із багатьма такими ж, як сам, не може отримати відповідних знань, а все тому, що ніде. Бо у луцькій спеціалізованій школі-центрі для реабілітації дітей з особливими потребами пропонують індивідуальні плани роботи, а навчати восьмирічного хлопчика разом із усіма не хочуть.

«У МОГО ІЛЛІ В КЛАСІ ТІЛЬКИ ОДНА ПОДРУГА – МАМА»

Сім’я Бурлакових приїхала на Волинь з Луганська ще в червні 2014 року.

«На сході нас почали пресувати, адже ми були за Україну. А там майже усі – за Росію. Я ходила із жовто-блакитними стрічками. Чоловік там на ринку працював, мав кілька кіосків. Я туди приходила і віталася: «Слава Україні!», а це людей тільки дратувало. Зібрали свої картаті сумки, позабирали комп’ютери й поїхали до Луцька, – розповідає жінка. – Коли я тільки сюди приїхала, то у мене був шок, бо перше, що подумала, – які тут гарні люди, не порівняти з нашим Донбасом. Там одне одному горло годні перегризти. А тут і їжу принесуть, і запитають про здоров’я. Я навіть на Донбас дзвонила і розповідала, а мені говорять: «Вони ж бандерівці». Відповідаю цій жінці: «Хіба тобі не соромно? Якби у тебе було дві куртки, то ти одну віддала б?». А вона каже, мовляв, нізащо не віддала б. Я навіть думала, що це усі люди такі добрі. Але вони усюди однакові: є добрі, а є й злі. Це так у всьому світі. Добрі мені волонтери та віруючі зустрічалися. А якщо людина при посаді, то вона зовсім не така».

По приїзді родину на Волині прихистила церква. Пізніше у місті винайняли квартиру. У Луганську орендували кіоски з технікою. Перед від’їздом світильники, які вартували сто і більше гривень, продали по 10. На ці гроші орендували кіоск у Луцьку на ринку.

Хлопчика прилаштували у дитячий садок. А потім відвели у спеціалізовану школу. Директорка розповіла мамі, що все буде добре, а Іллю будуть навчати грамоти.

«Я звідти летіла на крилах. Думала, що такої школи в цілому світі нема. Така щаслива була. А потім виявилося, що з того, що розповідали, тільки 10 відсотків правди. Я пояснювала їм, що мій хлопчик може втекти. Мені відповідали, мовляв, не переживайте, за ним дивитимуться. Кажу, він не повністю може себе обслуговувати. Заспокоювали, що вихователі про нього попіклуються. Виявилося, що вихователька приходить тоді, коли вчителька йде вже додому. А вчителька говорить, що це її не стосується, і вона не буде за ним дивитися», – каже Ольга.

Відтак мама почала вчитися разом із сином. Вранці приводить на уроки, разом з ним сидить, а опісля додому забирає.

«Спочатку не хотіли, щоб я приходила. Пам’ятаю, що сиділа під класом, а мій Ілля під партою на холодній підлозі. Ніхто не зважав, що він там сидів. Після цього ми пролежали два місяці із запаленням легень», – каже жінка.

Мама Іллі розповідає, що до цієї школи ходить багато звичайних діток. Тут добре

годують. Якщо дитина без вад, то їй там добре. Зі слів Ольги, вчителька приділяє увагу тим дітям, які усе розуміють і з якими простіше працювати.

«Якось викликали сина до дошки, то він порахував від 1 до 10 і навпаки. Я не думала, що він це вміє. Уявляєте, хлопчик не може говорити, а тут порахував. Я була щаслива, і Ілля радів, – тішиться жінка. – У школі нас просили іти на індивідуальні заняття, але чому ми маємо це робити, якщо можемо вчитися з усіма? Іллі це потрібно. Бо він дуже любить інших дітей».

Жінка пропонувала директорці зробити клас для таких дітей, як Ілля, щоб вони розуміли те, чого їх вчать. Зі слів Ольги, в Луцьку є чимало таких малюків. Але їй відмовили, сказали, що дітей на цілий клас не назбирається.

«Усе закінчилося тим, що вчителька почала збирати підписи в класі і казати, що моя дитина агресивна. Але у хлопчика з такою хворобою не може бути агресії, – впевнена жінка. – Тепер у мого Іллі в класі тільки одна подруга – мама. Найстрашніше те, що без мене моя дитина загине, бо кому вона буде потрібна? Я ж розумію, що мені 50 років. Всяке може статися. І це мене дуже лякає. Але завжди вірю у краще і налаштовую себе на позитив. Я вважаю, що це не хвороба, це стан людини. Мій син добрий – і це головне».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Лютого 2016 21:37
Молодець. Тримайся. А синок в тебе чудовий! Дай Вам Бог здоровя.
Ая Показати IP 8 Лютого 2016 05:13
...повірити не можу. З написаного виглядає, що вчителька немає педагогічного приготовлення до праці у спецяльній школі з дітьми такими як Ілля. Цікаво як ставиться до того рейонове відділення освіти? Хоч властиво той тип, повинен підлягати під обласну освіту. Батькам і рідним дитинкі і Ілюші зичу успіхів і щоб шокував своїми знаннями не тільки маму але і вчителів.
Сергій Показати IP 8 Лютого 2016 09:59
Напишіть ім'я і прізвище вчительки. Ми повинні знати своіх ,,героів''. І як пише мама, сонячні діти не агресивні і це правда. Пані вчителько, ознайомтесь з медичною літературою, перш ніж писати нісенітниці, а ще краще розбийте свою дурну голову об парту і позбавте дітей свого викладацького таланту. Світ від цього тільки виграє. Іллі зичу завжди залишатись світлою дитиною, ніколи більше не хворіти. Мамі здоров'я і довгих років, щоб разом з дітьми радіти довгому, щасливому життю.
Анонім до Сергій Показати IP 8 Лютого 2016 20:00
Перш ніж давати такі поради треба володіти ситуацією, знати що сталося, поговорити з цією мамою. ГЕРОЙ Д** ИЙ.
1111 Показати IP 8 Лютого 2016 16:40
http://www.volynnews.com/news/society/my-khochemo-navchatysia-razom-z-usima-maty-khlopchyka-z-osoblyvymy-pot/ хватить каламутити воду! В попередній статті, а точніше в коментарях під нею, написаного багато і майже все правда! Мама сама не знає чого хоче, а страждає насамперед, дитина і інші учні в класі!
читач Показати IP 8 Лютого 2016 16:47
Іллі - щастя і здоровя. Він разом з мамою здолає усі труднощі, повязані зі своїм здоровям. Люблю малих дітей, в яких красиві мами.
12345 Показати IP 8 Лютого 2016 19:59
луцька спеціалізована школа-центр для реабілітації дітей з особливими потребами - У ЛУЦЬКУ ТАКОГО ЗАКЛАДУ НЕМАЄ!!!! Про що тут пишуть. Знову "фейкова" стаття..
SOROKINA до 12345 Показати IP 10 Лютого 2016 17:00
Як зрозуміти , що немає?
Анонім до SOROKINA Показати IP 11 Лютого 2016 18:06
Там написано спеціалізована, школа інтернат, всяке різне, а насправді це навчально-реабілітаційний центр
ААА Показати IP 8 Лютого 2016 20:50
Та скільки вже можна "танцювати" біля цієї ситуації і цієї неадекватної мамочки. Краще мати зайнялася своєю дитиною: виховати, навчити, підготувати до життя. Завдання, що за день не впораєшся. А вона замість цього лише статейки пописує та ганить усіх підряд. Проблеми, які виникають у житті, потрібно починати вирішувати із себе. Із себе!!! Побійтеся Бога! Та скільки можна. Мені щиро жаль дитину, у якої така неадекватна мати. Звертаюся до матері: схаменіться, перестаньте займатися дурницями, займіться своєю дитиною, знайдіть взаємопорозуміння з вчителем. Чим більше ви говорите поганих слів про неї, тим більше закрадається сумнів у їх правдивості. Будьте мудрою!
мама до ААА Показати IP 9 Лютого 2016 09:59
А дійсно, побійтеся Бога! Вам ваша совість не дає відчути проблеми МАМИ ІЛЛІ, бо іі у вас просто немає. Не можете зрозуміти, допомогти- не робіть ще більш боляче людям. Ганьба!
Анонім Показати IP 9 Лютого 2016 08:26
Прикро скільки можна поганити вчителя, Він дійсно досвідчений. Мама хоче щоб дитину водили в туалет, ну не робота це вчителя, ці питання не до неї. Такими статтями дана газета паплюжить себе,чому написані тільки слова матері, по даній проблемі була комісія де розбиралися питання з даної проблеми, жодного слова не написано що каже батьківський комітет, директор,міська і обласна ПМПК кінець кінців. Порада журналістам, як будете ще писати по цій темі: немає в місті такого закладу, є ЛУЦЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР, мамо вивчіть назву закладу де вчиться ваша дитина. Якщо мама такий патріот то що вона робить тут коли її землю топче загарбник, патріоти справжні зараз на вашій землі на СХОДІ, а ви приїхали щоб получити житло керуючись тим що ви переселенка і маєте дитину інваліда, в нас на Волині сімей з такими дітками теж багато. Професія вчителя і так в жалюгідному стані, такими статтями ми просто дану професію просто добиваємо, чому вчитель немає ніякого права? За такі статті треба притягувати до кримінальної відповідальності як в Німеччині з російським кореспондентом
я до Анонім Показати IP 9 Лютого 2016 10:12
Відчувається, що пише вчителька. І де ж ви вчились, шановна? За совість навіть не питаю. Всім серцем співчуваю мамі та Іллі.
Анонім до я Показати IP 9 Лютого 2016 17:42
якщо твоє серце таке відчуває то сходи до кардіолога, це поганий сигнал
Анонім до я Показати IP 9 Лютого 2016 17:47
вчителька в такий час уроки веде а не дурницями займається, відчуває вона, чуйку свою лікуй
я до Анонім Показати IP 10 Лютого 2016 00:56
ТИ хоч раз бачив таких дітей? Якщо ні- Всевишній згодом покаже і все зрозумієш , і маму з Ілльою також. Не гніви БОГА!!!
Анонім Показати IP 9 Лютого 2016 09:05
Мамо і журналісти газети побійтеся Бога, зверху все видно і знають правду. Такі статті підривають здоров'я вчителя, за наклеп можна подавати до суду, вчитель не винен що у вас хвора дитина.
я до Анонім Показати IP 9 Лютого 2016 10:08
А хто його винить? Вчитель зобов"язаний на роботі працювати. Не вміє чи не хоче з дітками працювати- нехай буряки іде сапати.
до фермера Показати IP 9 Лютого 2016 17:44
сапай і далі а вчителів не трогай
Анонім до до фермера Показати IP 10 Лютого 2016 00:59
ввЦе ти будеш весь вік сапати. А справжні вчителі працюють з дітьми і на благо них. Урозумів? Погань ти , чи може просвятити?
Василь Показати IP 10 Лютого 2016 17:00
Якби я не знав ситуації, то після цієї бездарної однобічної писанини у статті міг подумати, що дійсно потерпають нещасні біженці у такій собі проклятущій школі. Але на щастя там зовсім інші справи. Мати істерить, заважає працювати вчительці, псує всім нерви. Головне що собі теж псує, неадекват повний. Дитину шкода
Анна Показати IP 10 Лютого 2016 23:02
Вчитель хоче руками батьків вижити бідолашного Іллю з класу.Збираючи збори,підписи,робить усе дуже вміло-не підкопаєш!У неї руки чисті!Тому батьки,для чого вам це!Вас зіштовхують лобами один з одним,а ви ведетеся.Ця вчителька завжди так робила, у кожному класі в неї з батьками були "розборки",скарги батьків на неї.Людина не маючи своїх дітей не може зрозуміти чужих.У неї не має материнського інстинкту.
мама Показати IP 11 Лютого 2016 13:28
У цієї вчительки навчалась моя дитина.Хочу сказати,що вчитель має логопедичну освіту,знає як підійти до особливих дітей.У неї дисципліна,дітей підтягує у навчанні.
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 18:18
Я немаю ніякого відношення до освіти, не вірю що таке робиться в школах, так є різні вчителі. По коментарях можна зробити висновок що ми й досі живемо в СССРі. Людям сказали що вони свині але їм сказали кричати ура і вони це роблять. я впевнений що більшість не знає що дійсно відбувається і я в тому числі, але можу сказати що східняки втратили страх, з досвіду спілкування кажу, свою землю продали, а тепер приїхали порядки сюди наводити. скоро з такими патріотами і ми будемо в окупації. Гасло на газеті ПРОЧИТАВ. ПОДУМАВ. ДІЙ - це політичне гасло. Місцеві вибори тільки закінчились, а вже почалась нова передвиборча кампанія
Учасник АТО Показати IP 11 Лютого 2016 18:42
повністю согласний з анонімом
Вчителька Показати IP 11 Лютого 2016 20:01
Дорогі батьки Іллі, вам подобається робити шоу. Благо, що є горе-журналісти. Навіщо витрачаєте на це свою енергію? ПРАЦЮЙТЕ З ДИТИНОЮ. Не дуріть людей. Не ображайте вчительку.
Сусідка Показати IP 13 Лютого 2016 13:58
Прочитала статтю і неможу не відреагувати.Живу по сусідству з реабілітаційним центром.Маючи двохрічну донечку,люблю гуляти на спортивному майданчику цієї школи.Завжди дивувалася чуйним, майже материнським відношенням вчителів до цих дітей.Жодного разу не чула слів образи,окриків,тому важко віриться,що таке сталося в цій школі.
анонім Показати IP 13 Лютого 2016 14:02
Якщо батькам так не подобається відношення і все,що відбувається в цій школі,тоді чому вони не змінять навчальний заклад?
Денис Показати IP 13 Лютого 2016 14:10
Понаїзджало "переселенців".Мало того,що наробили в себе то тепер і тут бучу здіймають.Неподобається валіть назад.Люди не ведіться на таке.Ще й прикривається,що вона патріотка.Люди відкрийте очі.Безбожно свою брехню прикривати дитиною!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus