USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Цинічна афера на смерті волинського бійця

29 Серпня 2015 22:15
Земельної ділянки під Києвом від імені загиблого волинянина-учасника АТО домагається нечесним шляхом невідома особа.

Сотка там коштує 15 тисяч гривень. Шахрай претендує на 12 соток. Про це пише «Нововолинськ діловий».

Нагадамо, волинський доброволець Ганя Іван Іванович («Дядя Ваня», «Сєвєр») загинув рік тому при виході по так званому «зеленому коридору» з оточення під Іловайськом. Дядя Ваня був вбитий ворожою снайперською кулею, документи зникли, тіло обвуглилось. Його поховали спочатку як невідомого.

Родина взимку пройшла жах ідентифікації за ДНК, а 22 серпня цього року перепоховала останки, привізши їх із Дніпропетровська на Волинь. Дядя Ваня був похований як герой у рідному місті Нововолинську.



Це Іван Ганя, нововолинець, наш Герой...

А в Обухівській міській раді у квітні розглядали питання про виділення Івану Івановичу Гані, учасникові АТО, земельної ділянки площею 12 соток на підставі поданої ним у березні 2015 року заяви.

Заява з графічними матеріалами (план із прив'язкою до конкретної місцевості) надійшла в міськраду рекомендованим листом.

Відправник навіщось оплатив і повідомлення про вручення листа, тож у квітні родина Івана Гані дістала отаке:



Можна лише уявити, що пережили дружина бійця «Донбасу» — Олена Ганя та її син Сашко.

7 місяців крихкої надії, що Іван живий — десь у полоні. Олена досі не втрачає віри в його повернення — попри результат експертизи на ДНК. Досі по зернині збирає свідчення тих, хто був із ним під Іловайськом.

І тут раптом поштівка — як знак...

Тверезо все проаналізувавши, Олена з сином і братом дійшли висновку: від імені Івана й на підставі його документів хтось хоче відхопити ділянку надурняк.

Цей хтось визначив собі й місце для житлової забудови — десь біля річки і шосе. Накреслив план розташування. Старанно дотримав процедури звернення до міськради. Здав пакет документів на пошті в Обухові (зверніть увагу на місцеве маркування конверта).

От навіщо повідомлення про вручення оформив — не збагнути. Бо на цьому він «спалився».

Так би провернув усе тишком-нишком — ніхто б на Волині й не знав, що загиблому нововолинцю виділяють під Києвом 12 соток для будівництва садиби...

Олена Ганя зателефонувала до Обухівської міськради:

— Добридень, чоловік воює, зв'язок із ним поганий, от дістали від вас повідомлення, що він просить земельну ділянку...

— Так, подав заяву, ми її обов'язково розглянемо. Він же з батальйону «Азов»? Це батальйон «Азов» подавав...

— Ні, він із батальйону «Донбас», — сказала Олена.



Іван Ганя служив у «Донбасі» разом із Пушиком — Володимиром Пушкаруком

Листом «земельного щастя» зацікавилися знайомі знайомих Олени, що працюють у СБУ.

Чи то вони сполошили шахрая, чи то так зірки над Обухівською міськрадою стали, але у травні на адресу Івана Гані надійшла офіційна відповідь — відмова.



Зверніть увагу: заявник подав і «графічні матеріали». Ділянку вибрав собі у комфортному місці понад трасою Київ — Знам'янка, інженерні комунікації там є, річка поряд.

Відмовили йому не остаточно. І лише тому, що ще не затвердили землевпорядну й містобудівну документацію «на дану територію».

Хто стоїть за шахрайською оборудкою? Чому у поясненні працівниці міськради фігурує батальйон «Азов»? У чиїх нечистих руках опинилися документи добровольця «Донбасу» Івана Гані, який 29 серпня лишився під Іловайськом прикривати відхід своїх на Красносільське?

Усе це дуже важливо з'ясувати.

Адже аферист може повторити свою спробу. Як не в Обухові, то у Фастові, Вишгороді чи деінде.

Земля під Києвом тепер на вагу золота. Одна сотка в околах Обухова коштувала взимку 13-15 тисяч гривень. У Вишгородському районі рік тому ціна сягала 25-35 тисяч гривень за сотку.

Учасникам АТО землю роздають безкоштовно...

Як розповів «Нововолинську діловому» Олександр Кучма, активіст обухівської Спілки учасників АТО, земельне питання тут є вкрай актуальним. Хлопці навіть перекривати трасу на День прапора намірялись, аби домогтися прозорості й результативності в розподілі ділянок. Уже в останній момент домовилися про зустріч із керівниками ОДА.

Олександр Кучма каже, що має список на 300 учасників АТО. Там бійці і ЗСУ, і добробатів — «Айдару», «Донбасу», імені Кульчицького… Здебільшого — місцеві, є 30 киян та один із Вінниччини.

Прізвище Гані активіст чує вперше. Що оборудки з землею почастішали — підтвердив:

— У грудні-січні я сам виявив 21 претендента на тутешню землю з батальйону «Київ-1». Ми подали свої списки в Нерещинську сільраду, тут раптом дізнаюся — підметушилися якісь немісцеві...



Земельні дебати в Обухівській райдержадміністрації. Фото з сайту спілчан

Спершу йшлося про 12 соток для учасника АТО. Але ж землі - обмаль. Вирішили поступитися двома сотками кожен, аби пільгою скористалося більше людей. От віддадуть п'ятеро добровільно по 2 умовні сотки — і ще один солдат матиме де будуватись...

В Обухові створили координаційну раду з розподілу землі, затвердили Положення. Відчувається хватка юристів.

Та повернімось до заяви, яку наприкінці березня буцімто подав Іван Ганя. Вона з усіма планами-схемами має зберігатися в Обухівській міськраді.

Однак працівниця, яку Олена Ганя попросила «підняти документи, зробити й надіслати родині фотокопію», заяви не знайшла. Принаймні так сказала.

Сподіваємося: заяву розшукають активісти обухівської Спілки учасників АТО. А звідки ноги ростуть у тієї заяви і тієї шахрайської схеми — нехай з'ясують працівники прокуратури, МВС, СБУ.

Зайве говорити, що й на Волині родина героя не отримала належної земельної ділянки. Ще навіть не подавала документів.

Цілий рік відчайдушно вірила в його повернення.



Тут на нього чекають ще й досі...





29 серпня під Іловайськом полягли щонайменше 500 наших воїнів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ: ВОЛИНЬ НА ЧОРНИХ СТОРІНКАХ ІСТОРІЇ

Полягли за рідну землю, якою тепер гендлюють крутії.

Свого часу Іван Ганя служив у Косовому, за участь у миротворчій місії мав відзнаки. Аж три за Косове — і жодної за оборону України.

Може, й на нагородах хтось хоче нагріти руки?

Адже документи загиблого героя — надалі в руках мерзотника...

Наталя КАМИШНИКОВА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus