USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як зомбують людей: донецький медійник у Луцьку

26 Січня 2015 18:53
Важливою складовою гібридної війни, яку веде Росія проти України, є інформаційний аспект. Для того, щоб «зомбувати» населення, подати вигідну Росії точку зору як єдиноправильну, пропагандисти використовують цілком конкретну медотологію. Звідси і «народні республіки», «кримнаші» та «хунта»

Про це розповів очільник Донецької ОДТРК Олег Джолос під час візиту у Луцьк сьогодні, 26 січня.

З його слів, нині існує окрема наука про те, як впливати на думку людей і зомбувати їх інформацією. Засобами ведення війни у цьому випадку є ЗМІ, пошта та інші засоби зв’язку. А найпопулярнішими методами – дезінформація та подання інформації у вигідному для сторони ключі.
Так, під час анексії українського Криму Росією, прокремлівські ЗМІ і блогери називали військових як тільки могли, але не власним іменем – і «зеленими чоловічками», і «ввічливими людьми» і як завгодно. Тоді ж ці поняття підхопили і українські ЗМІ, які лише посилили ефект.

Не менш важливим у цьому випадку є і знищення ознак незаконності своїх дій. Саме тому проросійські бойовики скрізь, де тільки можуть, вживають слово «народ». Їх «бананові республіки» - народні, як і «народний мер», «народний губернатор», «народна самооборона» тощо.

Не слід забувати і про посилення негативної характеристики супротивника. Озброєнні до зубів бандити називають українську армію «бойовиками» та «карателями», владу, обрану на всеукраїнських виборах – «хунтою» та «самопроголошеною», а дії військових, які боронять території України – «каральними операціями».

А власний позитив, подекуди, завищують аж до сакралізації на межі здорового глузду.



Звідси і традиційний «кримнаш».

Саме тому, зі слів Джолоса, ми спостерігаємо на Донбасі те, що там відбувається. Мовляв, до 2014 року там не було і натяку на сепаратизм. «Були повні концертні зали під час українських вистав, а в 2012-ому році весь Донецьк був у жовто-блакитних прапорах. Тому безпідставно стверджувати про те, що сепаратистські настрої тут були давно, і «вибухнули» лише недавно», - пояснює він і підкреслює, що все це – результат детально спрямованої інформаційної війни, яку ми поки програємо.

Очільник Донецької ОДТРК переконує, що жителі Донбасу, які не встигли покинути підконтрольні бойовикам території, стали заручниками блокади, зокрема – інформаційної. Вони не мають змоги отримувати інформацію з будь-якого ЗМІ, окрім сепаратистського. А інтернет-провайдери блокують доступ до окремих сайтів через погрози розправи від донецької хунти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus