USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Облраду пікетували лісівники. ФОТО

15 Лютого 2011 12:50
Близько 30 працівників лісгоспів «Маневичіліс» та «Ківерціліс» влаштували під стінами Волинської облдержадміністрації пікет – лісівники проти передачі їхніх комунальних лісів до державної власності.

Висловити свій протест лісівники прийшли у вівторок, 15 лютого, на початку чергової сесії Волиньради.

Поштовхом до таких подій стало те, що голова Волинської ОДА Борис Клімчук 19 січня видав два розпорядження.

В одному з них йдеться про вдосконалення управління лісовим господарством, в другому – про передачу комунальних лісів цих лісгоспів до обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України.


Лісівники - проти


Як розповів лісничий спеціалізованого лісопідприємства «Маневичіліс» Руслан Навроцький, лісівники - проти передачі лісів у державну власність.

«Порушується Конституція, за якою всі форми власності мають право на існування», - сказав Навроцький.

«Дотепер ми працювали стабільно і приносили прибутки. Ми й надалі хочемо спокійно працювати, а зараз нас хочуть лишити без роботи», – бідкається лісівник.

«Вони хочуть в нас забрати ці ліси і створити таким чином монополію на ліс. Всі ресурси забрати в одні руки – і відразу не буде конкуренції. Це елементарні закони ринку», – додав Навроцький.


Всього лиш поставили усе на свої місця

Головний лісничий обласного управління лісового і мисливського господарства Сергій Шеремета пояснює ситуацію інакше.

«Попередній склад обласної ради у 2007 році створив «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс». Це підприємство створило в межах своєї структури три дочірніх підприємства: «Маневичіліс», «Ківерціліс» та «Любомльліс»», – каже посадовець.

«І зразу тут було закладене протиріччя між законом. Земельний кодекс, Лісовий кодекс дозволяють, щоб ведення лісового господарства здійснювали державні підприємства, комунальні і приватні. Але далі чітко все розписано. Є закон, прийнятий 2004 року, «Про розмежування земель державної та комунальної власності». Там чітко написано – землі лісового фонду за межами населених пунктів до комунальної власності передаватись не можуть», – пояснив Шеремета.

«Але у 2007 році обласна рада ігнорує цей закон і приймає рішення про створення цих комунальних підприємств. І їм же ж пізніше надається дозвіл на виготовлення проектів землеустрою, щоб вести лісове господарство на землях державної власності», – продовжує він.

На думку Шеремети, своїми нещодавніми розпорядженнями голова ОДА «поставив все на свої місця». Мовляв, ліс не був комунальним, оскільки навіть такого поняття, як «комунальні ліси», до 2006 року в українському законодавстві не було.

«Воно було тільки на словах. Всі ліси були власністю держави. Але у 2006 році, коли вийшов Лісовий кодекс України у новій редакції, з’явилось ще два поняття: «комунальна власність на ліси» і «приватна власність на ліси». Але в попередньому законодавстві, я посилають на «Закон про розмежування земель державної та комунальної власності», комунальні ліси можуть бути тільки у межах населених пунктів та інші. Щодо інших там є спеціальний порядок – інші можуть бути у випадку, якщо є об’єкти комунальної власності. Для прикладу, якесь пасовище і кругом там захисні насадження, об’єкт водопостачання і навколо захисні насадження», – пояснив Шеремета.


Опозиція говорить про рейдерство

Однак страйкарі не сприймають такого трактування і наполягають не передавати землі комунальної власності в державну, мовляв спочатку слід провести власне розмежування державних і громадських лісів, і тільки після цього вирішувати долю лісгоспів.

На захист лісівників під час сесії став депутат і колишній голова облради Анатолій Грицюк.

«Коли ви вже понаїдаєтеся і вам вистачить, аби не робити таких рейдерським кроків?» – звернувся Грицюк до Клімчука та начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника.

«Я думаю, що перевірки, які зараз почнуть, дадуть відповідь на те, яка вигода була, чия, в якому розмірі», - відповів волинський губернатор.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
VSC Показати IP 15 Лютого 2011 18:15
Разве есть разница по какой статье сидеть, за воровство коммунального или за воровство государственного имущества? Если нет, то чего кипиш подняли?
лел Показати IP 15 Лютого 2011 21:40
"Волиньагроліс" створений на базі лісів, що передані раніше колгоспами міжгосподарським лісгоспам. Після розвалу колгоспів права на ці ліси перейшли сільським громадам - радам. Погано, що ті самі ради не проявили себе господарями лісів, а допустили дальшу передачу Волиньагролісу без користі для громад. А щодо державнихлісгоспів - то тільки в Україні можливе таке знищення та розкрадання. Люди! Це ж Ваше багатство роздерли ненаситні морди, коли вже вдавляться?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus