USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90
Oksana: Росія поки не готова повалити режим Путіна
Агресивна, співчутлива, з надією, з безнадією, від росіян і українців; але всім - вийми та поклади просто зараз поваленого Путіна, а інакше! ..

Постарайтеся прочитати цей мій текст спокійно, без взаємних образ і краще взагалі без емоцій. Реальність до наших емоційних оцінок байдужа, її треба неупереджено вивчати і аналізувати, щоб прийти до більш-менш правильних висновків і розуміти, що потрібно робити, а чого не варто робити.

По-перше, нагадаю: Україна - не Росія. Росія - не Україна. Так, у нас багато спільного: перш за все, важкий радянський бекграунд, ще не відрефлексований, живий у старших поколіннях, з яким ще належить працювати в обох країнах. Але багато різного: і в глибинному історичному досвіді, і, головне - в досвіді останніх 20-ти років. Це ніяка не генетика, але це - не менш серйозний, а, може, і серйозніший "масив даних", який визначає реальний стан справ.

Я добре пам'ятаю зовсім "мертву", кондову УРСР, коли в Москві беззбройні люди вийшли до будівлі Верховної Ради протистояти ГКЧП. Їх було мало, всього кілька тисяч, вони були, здавалося б, такими ж радянськими, але вони вийшли, побачивши танки і БТРи на вулицях. А ніде більше, окрім Прибалтійських республік, не знайшлося і такої жменьки.

Вони вийшли тому, що вертикаль влади вже похитнулася. Не рухнула сама, а тільки виявила свою недосконалу стійкість. У неозброєних людей проти збройних силовиків з'явився шанс, тому що силовики вже не виглядали монолітом, готовим виконати будь-який наказ. Вони виглядали людьми, які сумнівалися.

Зрозумійте, це важливо: влада тоді ще не рухнула, силовики могли виконати наказ про придушення повстання. Люди могли злякатися - якби хоча б половина тієї жменьки розійшлася по домівках, то все б скінчилося в одну з трьох ночей. Вже на ранок мовчавший Кравчук від імені "всієї України" оголосив би про повну лояльність ГКЧП, про прихильність ідеалам зі всієї тодішньою партійної риторикою по повному списку. І ми всією великою країною на кілька років занурилися б в глибокий відкат, забувши про Перебудову і інших боязких паростках свободи, що тільки зароджувалася.

Шанси на результативний опір залишалися б тільки у Латвії, Естонії та Литви, які могли з відомих причин розраховувати на міжнародну підтримку. Хоча не факт, що вона обов'язково була б більшою, ніж звична "заклопотаність".

Винищені з показовою жорстокістю дві-три тисячі сміливців залишилися б в історії як і новочеркаські повстанці, як відчайдушно чинивші опір колись угорці та чехи - нащадки, напевно, захоплювалися б. Але для сучасників криваве придушення - занадто очевидне свідчення безглуздя опору. На роки. Якщо режим не падає в результаті бунту - він зміцнюється і підсилює репресії. Хто бачив - той пам'ятає. Хто читав і вивчав - той знає.

Учасники подій в Новочеркаську, в Празі і в Угорщині пам'ятали і розповідали, як настав перелом. Вони (по-різному) розраховували на підтримку, з боку або "зверху", але не отримали її: іноді випадковості або зволікання визначають результат. Але тоді у них була надія перемогти, а потім її не стало ще на 20 років. Така ціна поразки.

Треба бути ворогом не тільки самому собі, але і нащадкам, щоб ризикувати на одному азарті, точно знаючи, що поразка неминуча.

Цей історичний екскурс знадобився мені, щоб нагадати, чому не можна розкручувати бунт з примарними шансами на перемогу: результат відкине всіх далеко назад.

«Примарність шансів» як і «реальність шансів» - не умоглядні висновки. Їх не потрібно виводити з соціологічних опитувань за хитрими формулами - вони відчуваються в соціумі. Люди дивляться в очі один одному, в обличчя шеренги силовиків і безпомилково розуміють, як буде відбуватися придушення. Здригнеться ця шеренга, отримавши наказ стріляти, або в ній немає ані найменших сумнівів.

Цей бій не можна програти. Розплата буде гігантської.

Я хочу, щоб ми всі розуміли: криваве придушення гіпотетичного "московського Майдану" означає встановлення і зміцнення в РФ такого режиму, який обов'язково завдасть нищівного удару по Україні. Це буде його першою дією відразу після зачистки в Москві. Тому що без цього, без жорстокого придушення всякої живої думки про свободу навколо, він не зможе втриматися. Крім того, йому необхідно буде перенаправити енергію силовиків на "зовнішніх ворогів", щоб уникнути "крамоли" про війну з власним народом.

Тому не можна ризикувати. Барабан кольта цієї "російської рулетки" поки що заряджений повністю. Не поспішайте, дайте йому постріляти в повітря.

Дайте прорости і зміцніти того, що вже росте!

Не дайте розтоптати ці паростки посиленням репресій!

Немає ніяких "рабських народів" - це шкідливий марення. Але з затягнутою на шиї зашморгом сильними не виростають.

"Безнадійній", здавалося б, Україні, яка мовчки лежала в день оголошення ГКЧП, знадобилося всього 13 років без задухи, щоб вийти на перший Майдан.

Канал 24: Блог Соцмережі
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Сучасні люди все життя тікають від природи, і тільки тепер зрозуміли, що саме природа – це те місце, де можна…
Блокада торгівлі з окупантами потрібна, щоб припинити торгові відносини з окупованими територіями. Прикро, але ця торгівля – це бізнес силових…
Артем Ильин, редактор раздела "Индустрия" Toyota Prius Национальной полиции начинают выезжать на патрулирование с техническими неисправностями. В чем причина: халатность…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus