USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Лілія Княжа: Навіщо в Донецьку заявили про «Малоросію»?
Лідер так званої "ДНР" Олександр Захарченко здивував багатьох, зробивши несподівану заяву про створення "Малоросії".

До цього нового утворення, окрім "ДНР" і "ЛНР", мали б увійти й інші регіони України, але за виключенням Криму.

Проект нібито давно готували, а представники всіх регіонів майбутньої "Малоросії" навіть підписали певний "конституційний акт".

Заяву пана Захарченка одразу ж різко засудили керівники України, назвавши його "вигадкою" Кремля.



Петро Порошенко також нагадав, що попередній план створення так званої "Новоросії" провалився.

Негативні заяви зробили і представники Німеччини та Франції, які входять до нормандської четвірки і намагаються оживити мінський процес.

19 липня у Мінську має відбутись черговий раунд перемовин, й українські представники прогнозують їхній можливий зрив.

Несподівано "Малоросію" розкритикували і в "Луганській народній республіці". Мовляв, з ними ніхто не говорив і не узгоджував це.

Під вечір вівторка про несвоєчасність "Малоросії" заявив також один з керманичів "ДНР" Денис Пушилін.

Що стоїть за ідеєю "Малоросії", як у часи Російської імперії називали частину українських земель, ВВС Україна запитала в політичних та військових експертів.

Валентин Краснопьоров, політолог:

Ситуація на окупованих територіях важка. Тому це був внутрішній і зовнішній інформаційний посил.

Внутрішній, щоб сказати: ось, всі разом ми будемо будувати "Малоросію", і так підняти дух...

Якщо дивитися більш глибоко, то, можливо, "Малоросія" є частиною концепції більш агресивного крила у Москві.

Тому що буде створено новий суб'єкт замість "ЛДНР" і це - відхід від сценарію сепаратистського розвалу України з гібридним впливом та створенням псевдофедеративних утворень.

Як свого часу під час революції створили Харківську комуністичну республіку - антагоніста Української народної республіки.



Можливо, й зараз будуть розкручувати альтернативну державу. Це буде така ідея в "довгий ящик".

Тут все залежатиме від відносин між Росією і США. Все свідчить, що на них очікує конфронтація і тоді, можливо, дістануть з ящика історію "Малоросії" й будуть її розкачувати.

Є і зовнішній посил - "збити" інформацію ззовні, можливо, щодо MH17.

Загалом, ймовірно, політтехнологи з одного крила в Москві не домовилися з іншим.

У результаті "ЛНР" не розуміє, що відбувається і чому Захарченко робить свої заяви. "ЛНР" і далі буде обурюватися, тому що там є своє формування та інтереси.

Володимир Фесенко, політолог:

Серйозно заяви Захарченка я не сприймаю. Він не зовсім адекватна людина, вже обіцяв "визволення" Маріуполя, "визволення" всього Донбасу, обіцяв бути у Києві на танку…

Скоріше за все, це нова квазі-ідеологічна гра команди Суркова (помічник президента Росії. - Ред.).



Вони люблять такі ігри - не вийшло з "Новоросією", давайте зробимо "Малоросію" (Росія послідовно заперечує свою участь у конфлікті на Донбасі і збройну підтримку сепаратистів. - Ред.).

Це не стиль Захарченка, щоб Донбас назвав себе "Малоросією" - з акцентом на "мало"? Це не донбаські вигадки…

З політичної точки зору, сенс всієї цієї ідеї полягає у тому, щоб полякати можливою ескалацією конфлікту на сході України Захід, особливо новачка переговорного процесу Макрона.

А реалізувати такий проект на практиці, думаю, буде неможливо. Це розуміють навіть у Москві, але там шукають якогось креативу.

Безумовно, це суперечить мінському процесу. Але Москві зрив Мінських угод невигідний. Вони цілком відповідають російським інтересам у політичній частині і є інструментом тиску на Україну.

Тому Москва не буде відмовлятися від Мінських угод, а без її згоди цього не будуть робити Захарченко і Плотницький.

Олег Жданов, військовий експерт:

Багатоходівка, щоб розвалити мінський формат і при цьому звинуватити Україну у невиконанні домовленостей. Захарченко - це просто глашатай, йому дали команду й він це озвучив.

Мінський формат діє за участі так званих "ДНР" і "ЛНР", а тут буде нове політичне утворення. Тобто треба проводити нові переговори і при цьому будуть знову казати, що Україна не виконує Мінські угоди.



У такому випадку Путін вступає у конфронтацію із Заходом, зокрема, президентом Франції Еммануелем Макроном. Адже той взяв на себе ініціативу вирішення проблеми на сході України і озвучив свій план.

Путіна цікавить особливий статус для Донбасу. У будь-якій іпостасі - у вигляді автономії, федерального округу. Головне - особливий статус з правом вето на зовнішньополітичні рішення. Це важіль, щоб залишити Україну в орбіті Москви. При цьому Путіну доводиться йти на якісь нові кроки, щоб заштовхати Києву ці землі з особливим статусом.

Військова ескалація зараз також можлива, але далі позиційної війни вона не піде.

Джерело: BBC Україна
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Я бачив сон: британське право, легалізація криптовалют та безвіз для іноземців
Україна вступила в черговий міжнародний скандал зі зброєю. І знову – не з власної волі, а вимушено і інспіровано ззовні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus