USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Лілія Княжа: Що я зрозуміла, перевіривши свій будинок на випадок пожежі
Отже, 10 поверх, Київ. Живу я тут недавно, їжджу ліфтом і поки не заморочувалась, де східці. Пішла, подивилась. Двері відкриті, замків немає. Сходи вільні з 1 поверху до 22. На проміжних сходових площадках ніхто ніяких речей не тримає. На щастя, немає добудованих тамбурів, які об’єднують кілька квартир і де, як правило, тримають різний хлам.

У будинку створено ОСББ, і через це, думаю, будинок більш-менш впорядкований, пише Зоя Казанжи для Новое Время.

Шукала протипожежний стенд чи якісь інструкції з приводу дій на випадок пожежі. Не знайшла. Подумала, а що робити, якщо вночі треба буде покидати приміщення? Жодних люмінесцентних (чи яких?) стрілок немає.

Пішла перевіряти вхідні двері. Основні і ті, де чорний хід, відчиняються за допомогою магнітного ключа. Відкривається лише одна з половин в кожних дверях. Інша зафіксована шпінгалетом. Дістати до нього, щоб відкрити, я з висоти своїх 1м 63 см не змогла.

Є в будинку дошка оголошень. Там немає жодних безпекових інструкцій. Лише оголошення, хто кому і скільки грошей винен і ще пропозиції з оренди паркомісць.

Пішла до чергової, яка сидить у віконці на першому поверсі. Цікаво, що в цьому будинку таке правило: консьєржа немає з 12 ночі і до 6 ранку. При вході до будинку написано, що «в зв’язку з необхідністю прибирати поверхи, консьєрж відсутня в цей час на своєму робочому місці». Це означає, що якщо у вас немає магнітного ключа, то ви в будинок не зайдете через жодні двері.

Так от, про чергову-консьєржку. Ми з нею поговорили. Де гідранти з водою на випадок непередбачуваної ситуації – не знає. Що робити, якщо раптом щось – не знає. Каже: Зразу подзвоню в поліцію.

До речі, простий номер телефону поліції не зразу згадала, і не знала, чи зможе додзвонитися в поліцію, якщо на рахунку мобільного телефону не буде коштів. Стаціонарного телефону немає.

Потім ми з нею почали шукати пожежну сигналізацію, яка має бути в кожному будинку і, відповідно, в кожній квартирі. В моїй орендованій квартирі протипожежної сигналізації немає. Господарі робили ремонт і найымовырныше, прибрали неестетичні дроти.

З консьєржкою ми теж не виявили протипожежну сигналізацію. Дроти є на стелі в фойє і залишки дротів – в коридорах на поверхах. Але все це не працює. Взагалі.

Тобто, якщо раптом станеться пожежа в чиїйсь квартирі серед ночі, то ви спокійно спатимете у своїй і прокинетеся або випадково, або коли хтось добіжить і вам постукає-подзвонить. Навряд чи хтось будитиме людей, якщо станеться пожежа.

Системи оповіщення в житловому будинку на сотні квартир – немає.

До речі, поки ми з консьєржкою ходили поверхами, я запитувала сусідів по будинку, яких зустрічала, чи знають вони, що робити на випадок пожежі в будинку.

Відповіді були такими:

- Не знаю. Ото ще накаркаєте!

- Ні, не знаю. Але після Кемерово вже поставив собі ці запитання.

- Треба, думаю, провести загальні збори і поставити ці запитання правлінню.

- Тікати треба якнайскоріше, раптом пожежа.

- А чого це у нас має бути пожежа? Ви що? Чи ви щось знаєте? Ви хто взагалі?

- Знаю лише теоретично. Як в кіно показують.

- Думаю, що знаю. Але готовий слухати і дивитися, що треба робити на випадок пожежі. Не дай бог, звісно.

Потім я пішла в паркінг. Там все дуже сумно. Хіба що стрілочки на вихід намальовані крупно і красиво. Є щитова з непрацюючими вогнегасниками. Черговий в паркінгу охоче порозмовляв. Сказав, що його двері поруч з виходом, тому він тікатиме, раптом пожежа. І вже як втече, подзвонить пожежникам. З вулиці.

В самому паркінгу дуже низька стеля, купа якихось закапелків, де авто стоять щільно одне до одного. Частина машин зберігаються в окремих боксах з воротами, ключі від яких є у господарів і дублікат – у чергового. Дублікати заховані в шафку за великою шафою.

Сумно все насправді.

Це ще я не написала, як я тим самим цікавилась в кафе типу фаст-фуд з великою кількістю відвідувачів і в супермаркеті біля дому.

Але, повірте, там таке саме. Особливо на рівні персоналу – люди не знають, що робити на випадок пожежі. Правда, є протипожежна сигналізація. Адміністратори кажуть, що робоча. Кажуть, що їх регулярно перевіряють.

Пошукала статистику пожеж в Україні. Скористалась даними Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту (УкрНДІЦЗ).

В 2010 році в Україні сталося 62 207 пожеж, загинуло 2 819 осіб, в тому числі 95 дітей.

В 2012 році – 71 443 пожежі, загинула 2 751 особа, в тому числі 87 дітей.

В 2013 році – 61 114 пожеж, загинуло 2 494 осіб, в тому числі 73 дитини.

В 2014 році – 68 879 пожеж, загинуло 2 246 осіб, в тому числі 74 дитини.

В 2015 році – 79 581 пожежа, загинуло 1 947 осіб, в том числі 66 дітей.

В 2016 році – 74 221 пожежа, загинуло 1 872 осіб, у тому числі 57 дітей.

В 2017 році – 83 116 пожеж, загинуло 1 819 осіб, у тому числі 65 дітей.

За 2 місяців 2018 року в Україні зареєстровано 7 597 пожеж, загинуло 514 осіб, в тому числі 11 дітей.

Щоденно в Україні, в середньому, виникає 128 пожеж, внаслідок яких гинуть 8 і отримують травми 5 осіб.

Щоденно вогнем знищується 78 будівель та 10 одиниць техніки.

Щоденно матеріальні втрати від пожеж складають 16 мільйонів 732 тисячі гривень.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Витягувати з нафталіну всякого роду україноненависників та збанкрутілих клоунів, які хочуть звернути на себе увагу, стало трендом.
Гадаю, після того, як Трамп підписав нові санкції щодо Росії, Україні має бути соромно.
Економічний лібералізм – це "вільне приватне підприємство". Економічні ліберали вважають, що ринок не потребує державного регулювання (допускається регулюванню у випадку…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus