USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Лілія Княжа: Що є в Білорусі, а нема в Україні
Я бачив сон: британське право, легалізація криптовалют та безвіз для іноземців.

Нещодавно сталась подія, яка, вочевидь, через новорічні свята, не привернула до себе багато уваги, пише Олександр Краковецький для Обозреватель.

Був прийнятий закон, який "легалізує в країні блокчейн і криптовалюти, вводить зрозумілі для міжнародних інвесторів інститути англійського права і скасовує в'їзні візи для іноземних співробітників компаній-резидентів "Парку високих технологій" (ПВТ) - найбільшого в країні IT-кластеру" (тут і далі - цитати медузи)."

Єдине доповнення - цей закон (а, точніше, декрет) був прийнятий не в "прогресивній" Україні, а в... Білорусі.

Давайте розглянемо кожне нововведення детальніше.

Легалізація технології блокчейн, токенів, криптовалют та ICO
"Білорусь дозволила юридичним особам випускати токени, виходити з ними на ICO через резидентів "Парку високих технологій", продавати і купувати їх через криптобіржі і сервіси для обміну криптовалют. До 2023 року доходи від операцій з токенами будуть звільнятися від сплати податків. Фізособам дозволяється майнити криптовалюти і здійснювати операції з ними. Ця діяльність не вважається підприємницькою, і доходи від неї не треба декларувати."

В "прогресивній" Україні НБУ не бачить у криптовалют ознак грошей, законодавство формально не забороняє їх, але і не визнає. А майнери і блогери в будь-який момент можуть чекати гостей з СБУ.

(Я залишаю за дужками саму природу криптовалют, а наголошую лише на формалізації та легалізації діяльності, що пов'язана з новими технологіями та явищами).

Британське право
"Також декрет дозволить інвестувати в компанії-резиденти ПВТ за принципами англійського права. Це означає, що резиденти зможуть укладати ті види договорів, які застосовуються в міжнародному бізнесі, але не передбачені національним законодавством."

Про те, що інноваційний бізнес в Україні не можливий by default, не говорив за останні кілька років лише лінивий. Відповідно, ні інвестицій, ні інноваційних бізнесів в Україні найближчим часом не буде.

Інші нововведення
"Крім того, документ полегшує вирішення візового питання для іноземних IT-фахівців. Зокрема, засновники компаній-резидентів ПВТ і їх співробітники отримають право перебувати в Білорусії без візи до 180 днів на рік (для інших діє 5-денний безвізовий режим). Розробники декрету сподіваються, що це створить умови для приходу в Білорусію компаній з інших країн, в першу чергу з Росії та України. Декрет передбачає і багато інших бонусів: зберігає існуючі і вводить нові податкові пільги для резидентів ПВТ, спрощує умови для продуктових IT-компаній, скасовує субсидіарну відповідальність."

А тепер пояснення, чому ця новина мене так зачепила.

1. Прийнятий декрет майже один в один (хіба що крім криптовалют) повторює всі пропозиції, які надавались притомними представниками українського ІТ уряду протягом останніх трьох років. Цікаво, що багато представників ІТ в уряді (т.з. "технократи", "реформатори"), які мали б не лише лобіювати, але й активно проваджувати ці нововведення, виступали проти подібних ініціатив, внаслідок чого ІТ спільнота розкололась навпіл, що успішно притормозило (можливі) зміни. Натомість, був прийнятий закон проти обшуків, потім ще один закон проти обшуків, хоча на ситуацію це вплинуло від слова "ніяк". Зате будемо їздити 50 км/год по місту. Жартую, звісно, ніхто не буде.

2. Це сталось не в Естонії, не в Сингапурі, не в "демократичній" Україні, а в Білорусі. Звісно, я не ідеалізую ані сам декрет, ані Білорусь, але від подібних новин мене конкретно так бомбить.

3. Як був прийнятий декрет? Два підприємці переконали президента про необхідність подібних змін. За 9 місяців проект написали, і зараз декротом його ввели в дію.

Чим займаються мільйон грантоїдів, міжнародні експерти, радники, ІТ кластери, реформатори, технократи, і т.д. - х*й його знає. Що не закон - то *баний сором, постанови приймаються роками "за підтримки фондів та урядів десятків країн" з безперебійним фінансуваням.

4. В Білорусі є Парк Високих Технологій. Можна довго говорити, що це фігня, Білорусі це не допомогло стати Кремнієвою долиною і т.д. Але факт є фактом - в Білорусі є ПВТ, а в Україні немає.

В ще в Білорусі є Wargaming і Viber, а в Україні немає.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Лідер так званої "ДНР" Олександр Захарченко здивував багатьох, зробивши несподівану заяву про створення "Малоросії". До цього нового утворення, окрім "ДНР"…
Україна вступила в черговий міжнародний скандал зі зброєю. І знову – не з власної волі, а вимушено і інспіровано ззовні.
Що сталося 29 серпня 3 роки тому? Почалася найбільша трагедія за історію незалежності України. З того дня кордон між Росією…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus