USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Лілія Княжа: Як вирішити проблему автівок з іноземними номерами в Україні
Економічний лібералізм – це "вільне приватне підприємство". Економічні ліберали вважають, що ринок не потребує державного регулювання (допускається регулюванню у випадку картелів та монополій).

Сьогодні цікаво було почитати багато експертів, які позиціонують себе лібералами, які обурювались, що авто на литовських номерах – це обхід закону. Це дійсно обхід. Але вони жодним словом не згадали, що цей ринок повністю суперечить принципам лібералізму, який вони ніби-то розділяють і пропагують, пише Андрій Герус, передає Главком.

Мито+акциз на імпортні авто складає близько 40% і це навіть після якогось там пониження. Тобто є очевидні серйозні бар'єри входу на ринок, створені державою. Місцеві виробники є неконкурентними, і це навіть після 20 років невтомної "підтримки вітчизняного виробника".

Каталізатором ситуації стало, що населення України суттєво збідніло у доларовому вимірі. Відповідно гривнева різниця між авто у Польщі і в Україні ще більше виросла – а доходи у більшості у гривнях. Такий арбітраж спричинив економічний процес – перетік дешевших авто з Європи в Україну. Юридично схема була оформлена у довіреності від іноземців на автомобілі з іноземними номерами.

Звичайно, ця схема – це уникнення сплати мита+акцизу.

Звичайно, виникають різні правила гри – хто купує у автосалоні, або розмитнює – платить мито. А хто працює по схемі не платить мито. Звичайно, покупці користуються цією схемою, щоб зекономити.

В Україну завезено вже 540 тисяч таких автомобілів. Це вже не окрема схема окремих ділків. Такий масовий ефект загальнонаціонального масштабу можуть спричинити серйозні економічні фактори. Причина – у них.

Україна це не тільки Київ, де перенасичення автомобілів, особливо у центрі і вїзд куди потрібно якось починати регулювати. Україна це величезна територія із слаборозвинутим громадським транспортом. Автомобілі – це соціальна, туристична, трудова мобільність людей у віддалених селах та селищах.

Зрештою це і комфорт життя людей. Ніби-то реформи це ще і для того, а не тільки, щоб виводити Ахметова у список "Форбс"?

Але у нас поєднання різних економічних принципів в залежності від потреби. А як ви знаєте із набору взагалі-то хороших букв в українському алфавіті можна скласти і слово "щастя", і слово "попа".

Ну і давайте пригадаємо, які основні пояснення були для підняття цін на газ – бо на різних цінах були масштабні схеми і корупція. Так може і тут варто прибрати надлишкові мита, щоб не було настільки різних цін, які створюють масштабні схеми?

Моя пропозиція – мито+акциз для ввезення авто понижуються в 3 рази. Це ж нове мито мають сплатити і власники авто на литовських/польських номерах.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
26-й День Незалежності України міста і села нашої країни будуть відзначати по-різному. Одні - масштабними концертами. Інші - тематичними фестивалями…
Гадаю, після того, як Трамп підписав нові санкції щодо Росії, Україні має бути соромно.
Коментарів: 1
Андрій Показати IP 7 Вересня 2017 14:41
Я думаю, вирішити дуже просто. Для початку створити службу за повним контролем технічного стану автомобіля (як, наприклад у Німеччині, TUV чи ADAC). Тільки перевіряти всі вузли і агрегати як слід, а не заніс техпаспорт, а машина стоїть у гаражі. Потім кожне авто внести в базу і перевірити (вже на міжнародному рівні, де купувалася, на якій фірмі. Бо вже тої фірми у Литві давно може не бути, а представник "гоцає" по Україні). А потім, коли значна частина тих автівок "відсіється" по тій чи іншій причині, провести розмитнення (яке має бути розроблене урядом). Тоді і нормальні машини в належному стані залишаться на території України, з чистою біографією і в державу якісь гроші надійдуть. І не буде "БМВ" у якого ледве колеса не відлітають , а власник "конкретний пацан", що не має за що відремонтувати до належного стану, зате вичавлює з неї все...І наражає на небезпеку і себе і інших.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus