USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96
Денис Рафальський: «Нічийних людей там немає». Порошенко хоче створити антикорупційний суд для піару прямо під вибори
У найближчі дні Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) повинна передати до Вищої ради правосуддя (ВРП) рейтинг кандидатів на посади суддів у Вищий антикорупційний суд (ВАС).

Як очікують експерти, в березні ВРП внесе президенту Петру Порошенку подання на призначення. Є висока ймовірність, що про запуск суду нової юрисдикції буде заявлено до першого туру президентських виборів. І команда Порошенка, якого свого часу звинувачували в саботажі створення ВАС, постарається виставити його правофланговим в справі боротьби з корупцією.

Експертне сито
Як відомо, в ВККС планують надати Вищій раді правосуддя матеріали про кандидатів біля 20 лютого. Юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Анастасія Красносільська, яка спостерігає за набором в ВАС, дає термін до кінця лютого. На 27 суддівських посад в суді нової юрисдикції претендують 52 кандидати, а на 12 місць в його апеляційній палаті - 19 претендентів.

Але, можливо, спершу не всі вакансії будуть заповнені. Як прогнозував голова ВККС Сергій Козьяков, комісія має намір рекомендувати тільки 25 кандидатів до основного складу антикорупційного суду і 10-ть - в апеляційні судді. Втім, цієї кількості достатньо для запуску ВАС.

Спочатку до конкурсу допустили 270 осіб. Частина відсіялась на етапі іспиту і ще частина (конкретніше - 42 кандидата) була виключена за спільним рішенням ВККС і Громадської ради міжнародних експертів. Юрист Красносільська виділяє роль саме експертної ради з шести західних юристів, завдання яких - давати незалежну характеристику кандидатам та відкидати сумнівних з точки зору боротьби з корупцією.

"Запросити міжнародних експертів була однозначно хороша ідея. Без них ВККС не змогла б так підчистити список, - каже експерт.

Високу оцінку експертній раді поставив і член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Сергій Лещенко ( "Блок Петра Порошенко", БПП). "Міжнародники" відсіяли недобросовісних суддів, і це як раз те, чого ми (лобісти антикорупційного суду - прим.ред.) домагалися і що так довго блокував президент Порошенко", - говорить депутат Лещенко (БПП), який знаходиться в опозиції до керівництва своєї фракції.

За спостереженнями Красносільської, "чорну мітку" від експертної ради отримали дві категорії кандидатів в "антикорупційні" судді. По-перше, це так звані судді Євромайдану, які виносили рішення щодо учасників протестів. По-друге, це кандидати, які не можуть пояснити походження майна, записаного на них або членів їх сімей. Причому деякі претенденти не пройшли за обома критеріями.

Однак кінцевий список можна назвати ідеальним. "У конкурсі ще залишаються кандидати, яких можна було заблокувати за ознакою політичної ангажованості. Але таке завдання не стояло перед експертною радою. Це повинна зробити ВККС або навіть Вища рада правосуддя, чого вимагає пряма норма закону про ВРП", - говорить юрист Красносільська.

Вона пропонує дочекатися оприлюднення переліку прізвищ, який відправиться до Вищої ради правосуддя.

"Але я слабо вірю, що рада проведе чистку кандидатів, - зазначає юрист. - Втім, список небезнадійний і є шанс на плюс-мінус нормальний склад антикорсуду".

У той же час в суддівських колах говорять, що серед претендентів було багато зовні "чистих" фігур, які, однак, прямо пов'язані з Банковою. "Не можна забувати, що все-таки основний відбір веде ВККС. А це орган повністю підконтрольний Адміністрації президента і, частково,"Народному фронту". Експертна рада відсіює вже запропоновані ВККС кандидатури суто за формальними ознаками - декларації, публічна або якось задокументована інформація про "зальоти" в минулому. Але в будь-якому випадку вони працюють з тими кандидатами, яких їм підніс Козьяков і Ко. А серед них, повірте, нічийних людей немає. Тому новий склад суду в принципі буде лояльний до президента. Хоча, якщо Порошенко програє вибори, то на цьому лояльність, звичайно, тут же і закінчиться ", - говорить джерело.

Піар по-антикорупційному
Розв'язка довгої і гучної історії антикорупційного суду може настати в середині березня, коли ВРП по ідеї повинна передати президенту на підпис остаточний список кандидатів в судді ВАС. І Порошенко навряд чи буде відтягувати офіційне оголошення про завершення формування нового суду. "Спочатку було зрозуміло, що Порошенко перед першим туром президентських виборів захоче це (заявити про створення суду - прим.ред.) зробити. Він же любить приурочувати до гарних дат", - говорить юрист Красносільська.

Таким чином глава держави, який балотується на другий термін, хоче підсилитися по ходу виборчої кампанії. "Банкова хоче принаймні офіційно запустити суд, адже це серйозний привід для піару Порошенко", - вважає заступник голови "антикорупційного" комітету Віктор Чумак (позафракційний), який не вірить, що суд відразу повноцінно запрацює.

Політолог Анатолій Октисюк вважає, що президент захоче на прикладі суду показати, що "за ним стоять реальні справи, а не порожні обіцянки" (одне з передвиборчих гасел Порошенка). "Насправді цей трюк розрахований виключно на західну аудиторію, наприклад, на послів в Україні, які давно чекають на антикорупційний суд. Суспільству він малоцікавий, там взагалі подумають про нову даремно створену структуру. Ліберальна громадськість, яка вимагала створення, в масі своїй ворожа Порошенку, і вона не пробачить йому колишній саботаж ", - говорить експерт.

Нагадаємо, адміністрація Порошенка довго опиралася втіленню ідеї Вищого антикорупційного суду в Україні, проте в силу західного тиску відступилася, разом з тим затягнувши процес формування і запуску по меншій мірі до президентських виборів.

Джерело: Страна
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Президент України Петро Порошенко призначив 38 суддів Вищого антикорупційного суду
Нардеп «Європейської солідарності» Андрій Парубій в очікуванні рішення суду щодо запобіжного заходу Петру Порошенку лузав насіння.
Журналісти програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») неодноразово розповідали про те, що президент України Петро Порошенко афішує…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus