USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Іван Компан: Як пережити світову кризу
Всі навколо стали частіше говорити про глобальну кризу.

Що вчені, що бізнесмени, що відомі фінансисти, не змовляючись, стверджують, що наступний рік нам спокійно не пережити.

Судіть самі, дві третини фінансових директорів, опитаних Duke University, вважають, що економічний спад почнеться не пізніше осені 2020-го. Троє з чотирьох економістів, які брали участь в опитуванні Національної асоціації бізнес-економістів CША, припустили, що рецесія настане до 2021 року.

Знаменитий Рей Даліо, що керує портфелем інвестицій в $160 млрд, оцінив ймовірність настання рецесії до виборів у США на рівні 40%.

Великий Воррен Баффетт нічого не коментує, але 60% свого портфеля, а це $122 млрд, тримає неінвестованими, в грошових коштах. Точно так само гроші становили більшу частину його активів перед кризою 2008 року. Трохи пізніше, коли ринки обвалилися, він купив багато чого хорошого на розпродажі. Тож, більшість прогнозів зводиться до того, що критична точка – осінь 2020-го, коли відбудуться президентські вибори у США.

Ну і, природно, всі намагаються дізнатися - що робити, куди бігти, як рятуватися, щоб падіння фінансової бурі не застало вас зненацька, залишивши без майна, доходів і надій на щастя, які щедро роздаровували на недавньому форумі YES старі олігархи і нові керівники.

Якщо говорити чесно, то на рівні країни підготуватися до кризи, мені здається, часу дуже мало. Це ні в якому разі не означає, що потрібно сидіти, склавши руки, і чекати своєї долі. Навпаки, уряд повинен взятися за реформи негайно, засукавши рукава, щоб країна була готова до підйому, який обов’язково настане після кризи. Але що стосується найближчих перспектив, то за кілька місяців іноземних інвесторів не заманиш, щоб завоювати їхню довіру потрібен час.

Український малий і середній бізнес теж моментально інвестувати не змусиш. Наші ще більш навчені і не раз обмануті, сто разів відміряють перед тим, як щось в білу зробити. Можна, звичайно, з грантами поквапитися, а судячи з біографій нових міністрів і їхніх заступників, знання і досвід у цій справі накопичені неабиякі, але, боюся, що всю країну грантами не нагодуєш. Якщо і вистачить, то лише на передовий загін професійних борців «за все хороше, проти всього поганого».

Тож, якщо передбачення збудуться і криза настане вже в наступному році, то доведеться вигрібати поодинці. Воно, звичайно, непросто, але на кого ж нам сподіватися, якщо не на самих себе? Від усіх можливих негараздів, ясна річ, не застрахуєшся, але ось певних помилок уникнути можна напевно. Наприклад, непотрібних витрат, які ми часто робимо чи то через незнання, чи то в запалі, то чи з легковажності.

Зокрема, проїжджаючи ранковим містом і оглядаючи майданчики пафосних ресторанів, починаєш помічати, скільки вільних грошей гуляє по країні. І зважаючи на кризу, так і напрошується порада з виживання у важкі часи:

Не снідайте в ресторанах. Так, я знаю, звучить нудно. Ну хіба можна порівняти задоволення від блідого інкубаторного яйця «пашот» або «бенедикт» за якихось 200 гривень або швидкорозчинної каші за 150, чашки кави невідомої марки, звареної на водопровідній воді за 60, і «фрешу», трохи розведеного тією ж помірно хлорованою водою, з чашкою хорошої італійської кави, тостом і справжнім курячим яйцем, приготованими вдома. Звичайно, ні!

Адже вдома ніхто не бачить, які ви «круті». Смак продуктів, не побачених тусовкою і не відображених в Instagram, не радує. Можете, звичайно, продовжувати, але лише до тих пір, поки у вас не відберуть корпоративну картку. Подібне життя за «свої», якщо ви не мільйонер, точно не допоможе вам пережити кризу, а то й залишить вас у ній назавжди.

Не поспішайте купувати нерухомість. Так, я теж чув, що зараз відмінний час для покупки, що ціни «на дні» і ось-ось повинні злетіти до небес. Саме таку історію розповідають всі ріелтори останні десять років, з того моменту, коли все розвалилося після кризи 2008 року. Хоча, якщо глянути на статистику цін, то вона говорить зовсім про інше. Ціна за квадратний метр з кожним роком стає все нижче, будівництв все більше, а охочих купити все менше.

Закономірний тренд, на тлі нескінченної пропозиції і зубожілого попиту. Тож, потерпіть рік і немає сумнівів, що після того, як вибухне криза, у вас буде відмінний шанс купити ту ж квартиру набагато дешевше.

Та й з новою машиною можна почекати. Я розумію, що справжньому козакові важко жити в нашому суспільстві без породистого коня. Що подумають люди, якщо раптом побачать вас на скромній малолітражці? Як вони дізнаються, що ви крутий, успішний і відносно багатий? І все ж, потерпіть рік і згадайте уроки 2008-го, а якщо занадто молоді, то розпитайте старших і досвідченіших.

Як тільки все стане погано, залізні коні розпродаватимуться табунами. Може новеньку машину зовсім дешево і не купите, адже дилери уроки 2008-го засвоїли і на складі у них машин по мінімуму, а то й зовсім немає. Великого розпродажу не буде. Але любителі сніданків у пафосних ресторанах-то залишаться. Ось вони вам і продадуть свою трохи стару, але як і раніше круту тачку, коли гроші на яйця «пашот» закінчаться.

Не купуйте непотрібних речей і намагайтеся інвестувати. Банальна порада, хто ж цього не знає? Як і те, що, наприклад, курити, їсти на ніч і вірити обіцянкам політиків шкідливо. Але ж курять, їдять і вірять. Краще замість чергової непотрібної іграшки купіть трохи хороших акцій, коли вони сильно подешевшають. Іграшки зламаються, а акції, куплені в кризу, можуть годувати вас ще багато років. Не вірите? Гляньте на Баффета, він все життя так робить. Та й врешті-решт погодьтеся, що новий годинник або сумочка, на другий тиждень після покупки вже не збуджують.

А ось інвестиція, яка росте в середньому на 10% за рік, як це відбувається з американським ринком акцій останні сто років, збуджує ще як. По-перше, ви стаєте багатшими, а це завжди добре, адже дозволяє не думати щодня про гроші, а зайнятися чимось хорошим. По-друге, це круто, адже торгувати на нью-йоркській біржі все-таки набагато престижніше, ніж красти з бюджету або жити на подачки. Ну і ви завжди можете сказати своїм «друзям», які зібралися поснідати в пафосному місці, що не зможете приєднатися тільки тому, що повинні відстежити, чим закінчаться торги на Токійській біржі.

Не робіть дурних інвестицій. Відомий факт, що дуже багато людей інвестує в якісь активи тільки тому, що хтось авторитетний порадив їм зробити саме так. Перед тим, як вкладати свої гроші, постарайтеся побільше дізнатися про те, у що інвестуєте, будь то нерухомість, ринок акцій або криптовалюта. А коли від інвестиційного свербіння вже зовсім несила, згадайте, що, коли біткоін коштував $ 0,000, всі тільки й говорили про те, що ще трошки і він злетить до $50,000.

Замість цього, рівно рік тому він подешевшав до $3,170, залишивши багатьох «без штанів». А згадавши, постарайтеся пояснити собі самому, тезово, як ви збираєтеся заробити на передбачуваній інвестиції. З тез відразу ж виключіть загальні фрази і декларації, зміст яких ви не зовсім розумієте, наприклад «блокчейн - це технологія майбутнього», а також посилання на рекомендації авторитетних друзів.

І останнє, сподівайтеся на себе і не вірте всім підряд, будь то держава, що пропонує вам купити ОВГЗ, компанії, що умовляють оплатити щось наперед, або фінансові радники, що ласкаво і ніжно затягують вас у чергову піраміду. У кожного з них свої цілі і навряд чи серед них є та сама, заповітна, яка і вам до душі - зробити саме вас щасливим!

Іван Компан - викладач Единбурзької бізнес-школи

Текст опубліковано з інформаційного джерела Новое Время.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Сонцезахисний крем, окуляри, вільний одяг із натуральних тканин, адаптований розпорядок дня, достатня кількість рідини та нормальний сон дозволять вам уберегтися…
1 червня 2009 року у приміщені Народного дому «Просвіта», що у Луцьку, відбудеться четвертий обласний інтеграційний мистецький фестиваль дітей із…
Коментарів: 1
Анонім Показати IP 25 Жовтня 2019 10:37
Як пережити сімейну кризу і як пережити,вижити з зарплатою 4000?До сра** мені твоя світова криза,мені жити нема за що, пенсії в людей мізерні,а ви тут нам вішаєте на вуха...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus